AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ruzgarin olumsuz etkileri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Rüzgârın olumsuz etkileri nelerdir?​

Bitkilerin toprak yüzeyinde rozetler halinde kalmaları ve yine bazı ağaçların çalımsı durumda bulunmalarına neden olur. Rüzgarın en olumsuz etkilerinden biri de, toprak parçacıklarını bir yerden, diğer bir yere sürüklemesi sonucu taşıyıcı ve aşındırıcı etkisidir.

Rüzgar neyi etkiler?​

Rüzgar neyi etkiler?
Rüzgarın fiziksel çevre üzerindeki etkileri sallayarak orman topraklarının ışık ve sıcaklık iklimini, dolayısıyla nem durumunu etkiler. Genel olarak bölgelerin sıcaklık ve nem iklimini değiştirir, örneğin poyraz, karayel ve yıldız Ülkemize soğuk havayı, lodos ise sıcak havayı getirir.

Toprak türü rüzgârın esiş yönünü etkiler mi?​

Toprak türü rüzgârın esiş yönünü etkiler mi?
a. Basınç merkezlerinin konumu: Rüzgârın yönünü belirleyen, öncelikle basınç merkezlerinin konumudur. Basınç merkezleri yer değiştirdikçe rüzgârın yönü de değişir. b. Yeryüzü şekilleri: Rüzgârlar basınç merkezleri arasında hareket ederken, yeryüzü şekillerine çarparak yön değiştirirler.

Rüzgar hangi bölgelerde çok görüldüğü?​

Oklahoma, Antarktika, Güney Okyanusu ve Avustralya yakınlarındaki küçük bir ada dünyanın en rüzgarlı bölgesi olma konusunda aday gösteriliyor. Ölçümün nasıl yapıldığına ve neyin esas alındığına bağlı olarak dünyanın en rüzgarlı bölgesi unvanı için dört aday var.

Verilenlerden hangisi rüzgarların esiş yönünü etkilemez?​

Verilenlerden hangisi rüzgarların esiş yönünü etkilemez?
Yer şekillerinin düz olduğu yerler rüzgâra açık alan olduğu için bu yerlerde belirgin bir rüzgâr yönü yoktur. Bir merkezde dağlar ile çevrili olan yönlerden rüzgârın yıl içinde esme sayısı çevreye açık olan taraflara göre daha az olur. Rüzgârların esme sayısı vadilerin ve boğazların uzanış doğrultusunda artar.

Dolu nasıl oluşur dolunun çevreye verdiği zararlar nelerdir?​

Dolu nasıl oluşur dolunun çevreye verdiği zararlar nelerdir?
Dolu Kümülonimbus bulutlarının altlarında oluşur. Yukarıya doğru yükselen sıcak ve kuru hava donma derecesinde bulunan hava akımına girerek aniden soğuma oluşur. Uzun süre bulut içerisinde nemlenerek dolu taneleri oluşur. Yanı bulutların içerisindeki hava akımının etkisi ile sıvı yağmur damlaları yükselmeye başlar.
 
Rüzgarın olumsuz etkileri arasında bitkilerin yön değiştirmesi ve toprak erozyonu gibi faktörler bulunmaktadır. Rüzgarın bitkiler üzerindeki etkileri, bazı bitkilerin rozetler halinde kalmalarına neden olabilirken, ağaçların da çalımsı bir yapıya sahip olmalarına sebep olabilir. Ayrıca rüzgar, toprak parçacıklarını bir yerden diğerine taşıyarak taşıyıcı ve aşındırıcı etkiler yaratabilir. Bu durum toprağın verimliliğini azaltabilir ve bitki örtüsü üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.

Rüzgarın etkilediği diğer bir konu ise çevresel koşullardır. Rüzgar fiziksel çevre üzerinde etkili olabilir, örneğin ormanlık alanlardaki ışık ve sıcaklık iklimini değiştirerek nem durumunu etkileyebilir. Aynı zamanda genel olarak bölgelerin sıcaklık ve nem iklimini değiştirerek farklı hava kütlelerini taşıyabilir. Örneğin, poyraz, karayel ve lodos gibi rüzgarlar Türkiye'ye farklı sıcaklık ve nem seviyelerini getirebilir. Bu durum bölgelerin iklimini etkileyebilir.

Toprak türü de rüzgarın esiş yönünü etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Rüzgarın yönünü belirleyen en önemli faktörlerden biri basınç merkezlerinin konumudur. Basınç merkezlerinin yer değiştirmesi rüzgarın yönünü değiştirebilir. Ayrıca rüzgarlar basınç merkezleri arasında hareket ederken, yeryüzü şekillerine çarparak yön değiştirebilirler.

Rüzgarın çok görüldüğü bölgeler arasında Oklahoma, Antarktika, Güney Okyanusu ve Avustralya yakınlarındaki küçük ada gibi alanlar öne çıkmaktadır. Bu bölgeler dünyanın en rüzgarlı alanları olarak kabul edilmektedir.

Son olarak, verilen durumlardan hangisinin rüzgarların esiş yönünü etkilemediği sorusuna verilecek cevap, "Yer şekillerinin düz olduğu yerler rüzgâra açık alan olduğu için bu yerlerde belirgin bir rüzgâr yönü yoktur." olabilir. Bu durumda, düz arazilerde belirgin bir rüzgar yönü oluşmaz ve rüzgarlar serbestçe esebilir. Bu durum da rüzgarların esiş yönünü belirlemede etkili olmaz.

Dolu oluşumu ise genellikle kümülonimbus bulutlarının altlarında meydana gelir. Yukarı doğru yükselen sıcak ve kuru hava donma derecesindeki hava akımına girer ve aniden soğur, ardından bulut içerisinde nemlenerek dolu taneleri oluşur. Dolu, bulutların içerisindeki hava akımı etkisiyle sıvı yağmur damlaları yükselmeye başladığında oluşur. Dolunun çevreye verdiği zararlar arasında tarım alanlarını ve araçları zarara uğratması, binalara hasar vermesi ve hatta bazen can kayıplarına neden olabilmesi bulunmaktadır.
 
Geri
Üst