- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 174.960
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Rüya tabirlerine bakmak günah mı?
Rüya tabiri dinimizce uygundur. Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bazı sahabeler ve birçok âlim rüya tabir etmiştir. Rüyada Mevla kulun başına gelecekleri bildirir. Ancak bu iş çok ince bir ilim olduğundan işin ehli olması lazım.Freud a göre hangisi rüya ile ilgili doğru bilgidir?
Freud, üçüncü bölümde rüyalar üzerine tavrını açıkça ortaya koymaktadır. Ona göre rüya bir “dilek gerçekleşmesi”dir. Araştırmacının bu açıklaması tepki almış ve çevresindeki birçok insan aksini kanıtlamak için rüya örnekleri vermişlerdir.Freud a göre rüya nedir?
Freud’un bu varsayımını daha net bir şekilde açalım: Ona göre rüyalar, insanların etik değerler sonucu kendini bazı konularda “frenlemesi” ve toplumsal baskılar sonucu bastırdıkları düşünce ya da duyguların bir nevi dışavurumu. Yani kısaca, bilinç dışının ön plana çıkması olarak da değerlendirebiliriz.
Rüya tabiri dinimizce uygundur. Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bazı sahabeler ve birçok âlim rüya tabir etmiştir. Rüyada Mevla kulun başına gelecekleri bildirir.
Rüyaları anlatmak doğru mudur?
Peygamber efendimiz (SAV)’i rüyasında gören kişinin bunu başkalarına anlatması uygun olmaz. Nedeni ise bu denli özel ve kıymetli olan rüyanın maneviyatı bozmaması için kişi ile arasında kalması daha uygun olacaktır.
Dine göre rüya nedir?
İslam âlimlerinin büyük çoğunluğuna göre rüya insanın ruhu ile gördüğü ve aklı ile idrak ettiği bir olaydır. Rüya, mâna âleminden rü’yet âlemine semboller şeklinde indirilen ilham olarak da değerlendirilir. Sûfîler ise rüyayı uykuda misal âlemini seyreden ruhun gördüklerini uyanınca hatırlaması şeklinde açıklamaktadır.Rüyalara itibar edilir mi?
İslam alimleri de rüya ile amel edilir mi sorusunun cevabı, çok net ifade ile “edilmez” şeklindedir. Yusuf suresi, Saffat Suresi, Enbiya ve Fetih surelerinde bildiğimiz rüyalarında, dinde Kuran’da yeri oldukça önemlidir. Ancak rüyalar bir dini hüküm içermez ve bundan yola çıkarak bunlara amel edilemez.Ne zaman görülen rüyalar gerçek olur?
En sâdık rüyanın sabaha karşı seher vaktinde görülen rüyalar olduğunu (Tirmizi, Rü’yâ: 3) bildiren Efendimiz, hadis kitaplarında bildirildiğine göre, her gün sabah namazından sonra sahabileriyle sohbet ederdi.
Uyarıcı rüyalar nelerdir?
Uyarıcı rüyalar: Ruhçulara göre, bunlar kişiye önemli sonuçlar doğuracak hatalı bir davranışta bulunmasını, yanlış bir yola sapmasını vs.’yi önlemek üzere gösterilen rüyalardır. Uyarıcı rüyaların kaynağı, ruhçulara göre, genellikle kişinin hami varlığıdır.
Kötü rüya gören kimse, bu rüyasını hiç kimseye anlatmamalıdır. Kötü rüya gören kimsenin uykusundan uyanınca sol tarafına üç defa üflemesi veya tü tü demesi sonra da istiâzede bulunması yani Allah’a sığınması müstehaptır.
Peygamberimiz; “Biriniz, sevdiği bir rüya gördüğü zaman bu rüya Allah’tandır. Onun için Allah’a hamd etsin ve bu rüyayı (sevdiklerine) anlatsın.” (Buharî, Ta’bîr, 2). “Biriniz rüya gördüğü zaman onu en iyi yorumlayana anlatsın.” (Müslim, Rüya, 17) buyurmuştur.
Hangi rüya sahihtir?
Cinsel rüya neden görülür Diyanet?
Cinsel rüyaların bazılarının kişinin kendini tamamlama, tam olarak ifade etme isteğinin bir ifadesi olarak görülür. Gerçek hayatta aslında olmak istediği kişi olamayan, aslında sahip olmak istediği yetenekleri sergilemeyen kişilerin istekleri rüyalarında ortaya çıkar.