AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Rusvet sucunu kimler isleyebilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Rüşvet suçunu kimler işleyebilir?​

Rüşvet verme suçu, herhangi bir kişi tarafından işlenebilir veya aracılar vasıtası ile işlenebilir. Suç unsurunun oluşması için haksız yarar sağlanması gerekir. Dolaylı şekilde de olsa, rüşvet veren tarafa hapis cezası verilir.
TCK 252 3 maddesi nedir?
Rüşvet alan ile rüşvet veren arasında rüşvet konusunda anlaşmaya varılmış olması halinde, rüşvet verilemese bile, taraflar sanki suç tamamlanmış gibi rüşvet suçu nedeniyle cezalandırılır (TCK md. 252/3).

TCK 252 2 maddesi nedir?​

(2) Görevinin ifasıyla ilgili bir işi yapması veya yapmaması için, doğrudan veya aracılar vasıtasıyla, kendisine veya göstereceği bir başka kişiye menfaat sağlayan kamu görevlisi de birinci fıkrada belirtilen ceza ile cezalandırılır.
Rüşvet suçuna hangi mahkeme bakar?
Görevli mahkeme, 5235 sayılı kanunun 12. maddesi uyarınca ağır ceza mahkemesidir. TCK’nın 253. maddesi ise lehine menfaat sağlanan tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri uygulanmasını (TCK md.60) düzenlemektedir.

Rüşvet alan memur nereye şikayet edilir?​

Suça ilişkin ihbar veya şikayet, Cumhuriyet Başsavcılığı’na veya kolluk makamlarına yapılabilir (5271 S. K. m. 158) . Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikayet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilir (5271 S. K. m. 158) .
Rüşvet suçu nasıl ispat edilir?
Genelde sözlü olarak ve gizli bir şekilde yapıldığı için suçun ispatı güçleşmektedir. İddiaların kanıtlanamaması durumunda rüşvet suçunda delil yetersizliği nedeniyle beraat verilir. Suçun ispatı için varsa tanık, fotoğraf, yazılı belge, ses, görüntü veya yazışmalar gibi her türlü delilin kullanılması mümkündür.

Rüşvet cezası kaç yıl?​

Rüşvet Suçuna Yönelik Yaptırım Rüşvet suçunun cezası 4 yıldan 12 yıla kadar hapistir. Tüzel kişiler hakkında ceza verilmesi kabul edilmemiştir ancak güvenlik tedbirleri uygulanır.
Devlet memurları nereye şikayet edilir?
Suça ilişkin ihbar veya şikayet, Cumhuriyet Başsavcılığı’na veya kolluk makamlarına yapılabilir (5271 S. K. m. 158) . Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikayet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilir (5271 S. K.

Rüşvet alan devlet memurun cezası nedir?​

Rüşvet alma suçunun cezası; 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK m. 252/2). Mahkumiyet halinde rüşvet alan kamu görevlisi yönünden TCK’nın 53/5. maddesindeki özel hak yoksunluğuna da hükmedilir. Rüşvet verme suçunun cezası; 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK m. 252/1).
 
Geri
Üst