AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Rusvet almanin sonuclari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Rüşvet almanın sonuçları nelerdir?​

Rüşvet alan veya alma talebinde bulunan kişinin; yargı görevi yapması, hakem, bilirkişi, noter veya yeminli mali müşavir olması durumunda verilecek cezası 1/2 ‘ine kadar artırılır. Rüşvet alma suçunun kamu görevlisi ve gerçek kişi arasında yapılması durumuna cezası 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıdır.
Rüşvet cezası kaç yıl?
Rüşvet Suçuna Yönelik Yaptırım Rüşvet suçunun cezası 4 yıldan 12 yıla kadar hapistir. Tüzel kişiler hakkında ceza verilmesi kabul edilmemiştir ancak güvenlik tedbirleri uygulanır.

Rüşvet teşebbüse elverişli mi?​

3) Mevcut düzenlemeye göre, rüşvet suçu neticesi harekete bitişik bir suç olarak düzenlenmiştir. Bu nedenle rüşvet suçu teşebbüse elverişli değildir.
Rüşvet vermek kaç yıl?
Haksız yarar, dolaylı bir biçimde üçüncü kişiler aracılığıyla sağlanmış veya vaad edilmiş olsa dahi rüşvet verme suçu işlenmiş olur. Rüşvet verme suçunun cezası; 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 252/1).

Rüşvet davası hangi mahkemede görülür?​

Görevli mahkeme, 5235 sayılı kanunun 12. maddesi uyarınca ağır ceza mahkemesidir. TCK’nın 253. maddesi ise lehine menfaat sağlanan tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri uygulanmasını (TCK md.60) düzenlemektedir.
Rüşvet nasıl ispat edilir?
Genelde sözlü olarak ve gizli bir şekilde yapıldığı için suçun ispatı güçleşmektedir. İddiaların kanıtlanamaması durumunda rüşvet suçunda delil yetersizliği nedeniyle beraat verilir. Suçun ispatı için varsa tanık, fotoğraf, yazılı belge, ses, görüntü veya yazışmalar gibi her türlü delilin kullanılması mümkündür.

Rüşvet alan memur işten atılır mı?​

Kişinin rüşvet anlaşmasını yaptığı sırada veya rüşveti aldığı sırada kamu görevlisi olması suçun vücut bulması için yeterlidir. Örneğin; kamu görevlisi olan bir memurun görevi sırasında rüşvet aldıktan sonra kendi isteğiyle görevinden ayrılması veya işine son verilmesi önemli değildir.
 
Geri
Üst