AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Rusvet alan devlet memuru nereye sikayet edilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.929
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Rüşvet alan devlet memuru nereye şikayet edilir?​

Suç, kamu idaresinin güvenirliğine ve işleyişine karşı işlenen suçlardan olduğundan savcılık bu suç tiplerini hassasiyetle soruşturmalıdır. Rüşvet suçu ile ilgili dava zamanaşımı süresi 15 yıldır. Suçun işlendiğinin bu süre içerisinde savcılığa bildirilmesiyle soruşturma ve kovuşturma yapılabilir.

Nitekim kamu görevlisine rüşvet alma suçunun cezası?​

Rüşvet alma suçunun cezası; 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 252/2). Kamu görevlisinin rüşvet talebinde bulunması ve fakat bunun kişi tarafından kabul edilmemesi nedeniyle rüşvet anlaşmasının yapılamaması halinde kamu görevlisine TCK md. 252/2 gereği verilecek ceza yarı oranında indirilir (TCK md. 252/4).

Kimdir rüşvet verme suçunun cezası?​

Kimdir rüşvet verme suçunun cezası?
Rüşvet verme suçu açısından önem arz eden nokta, haksız yararın sağlanması veya sağlanacağının vaad edilmesidir. Haksız yarar, dolaylı bir biçimde üçüncü kişiler aracılığıyla sağlanmış veya vaad edilmiş olsa dahi rüşvet verme suçu işlenmiş olur. Rüşvet verme suçunun cezası; 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 252/1).

Peki, rüşvet karşılığında bir anlaşma yapılması gerekir?​

Peki, rüşvet karşılığında bir anlaşma yapılması gerekir?
Yani, rüşvet vermeyi vaad eden kişi ile rüşvet karşılığında bir işi yapmayı veya yapmamayı vaad eden kamu görevlisi arasında kendi özgür iradeleriyle bir anlaşma yapılması gerekir. Rüşvet anlaşması, rüşvet alan ile rüşvet veren arasında aynı amacın gerçekleşmesine hizmet eden bir suç anlaşmasıdır.

Görevi kötüye kullanma suçu, kamu görevlisidir?​

Görevi kötüye kullanma suçu, kamu görevlisinin görevlerinin gereklerine aykırı hareket etmesiyle oluşan genel bir suçtur. Zimmet suçu, kamu görevlisi olan şahsın görevi nedeniyle zilyetliği kendisine verilmiş olan veya gözetimiyle sorumlu olduğu mallar üzerinde görev çerçevesine aykırı bir şekilde tasarrufta bulunmasıyla oluşan bir suçtur.
 
Rüşvet alan devlet memurlarına karşı şikayetler genellikle savcılığa veya ilgili mercilere yapılmalıdır. Rüşvet suçu, kamu idaresinin güvenirliğine ve işleyişine karşı büyük bir ihlal olduğundan, bu tür suçlarla ilgili hassas davranılmalı ve soruşturma süreci başlatılmalıdır. Rüşvet suçuyla ilgili dava zamanaşımı süresi 15 yıldır ve suçun işlendiğinin yetkililere bildirilmesiyle soruşturma ve kovuşturma başlatılabilir.

Rüşvet alan devlet memurlarının cezası, Türk Ceza Kanunu'nun 252. maddesine göre belirlenmektedir. Buna göre, kamu görevlisine rüşvet verme suçundan dolayı 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Eğer rüşvet talebi olmasına rağmen kişi tarafından kabul edilmezse, ceza yarı oranında indirilebilir.

Rüşvet verme suçunun cezası da aynı şekilde 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıdır. Rüşvet verme suçunda önemli olan nokta, haksız yararın sağlanması veya sağlanacağının vaad edilmesidir. Dolaylı yoldan üçüncü kişilere sağlanan veya vaad edilen haksız yararlar da bu suç kapsamına girmektedir.

Rüşvet karşılığında bir anlaşma yapılması gerekir; yani rüşvet veren kişi ile rüşvet alan kamu görevlisi arasında kendi özgür iradeleriyle bir anlaşma yapılmış olmalıdır. Rüşvet anlaşması, rüşvet alan ve veren arasında aynı amacın gerçekleşmesine yönelik bir suç anlaşması şeklinde gerçekleşir.

Görevi kötüye kullanma suçu, kamu görevlisinin görevlerinin gereğine aykırı davranması durumunda ortaya çıkan genel bir suçtur. Zimmet suçu ise kamu görevlisinin görevi nedeniyle zilyetliği kendisine verilmiş veya gözetimiyle sorumlu olduğu mallar üzerinde görev çerçevesine aykırı şekilde tasarrufta bulunmasıyla gerçekleşen bir suçtur. Bu suçlar da ciddi suçlar olarak görülmekte ve ilgili yetkililere bildirilmelidir.
 
Geri
Üst