AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Rüştiye nedir

haberci

Yeni Üye
Rüştiye
Osmanlı Devletinde orta okul düzeyindeki egitim kurumu Birincil Rüştiye 1858 İstanbulda açıldı Sıbyan Okullarında verilen eğitimin beceriksiz bulunması üstüne açılan bu okullar, Askeri ve sivil olarak ayrıldı Önceleri Arapca gramer, nahiy (sentaks), inşa (Doğru ve hoş yazma) hat (yazı9, lüğat ve etik dersleri verilirken zamanla hesap (matematik) , hendese (geometri )ve coğrafya gibi Batı eğitim sistemine yerinde derslerde yer verildi Birincil kız Rüştiyesi 1859 yılında açıldı Rüştiye deyimi Cumhuriyetin Kurulmuna değin kullanılmıştır *

Rüştiye terimi, Osmanlı Devleti döneminde ortaokul düzeyindeki eğitim kurumlarını ifade etmektedir. Birincil Rüştiye, 1858 yılında İstanbul'da açılmıştır. Bu okullar, Sıbyan Okullarında verilen eğitimin yetersiz bulunması üzerine kurulmuştur. Askeri ve sivil olarak ayrılan Rüştiye okullarında başlangıçta Arapça gramer, nahiy (sentaks), inşa (doğru ve güzel yazma), hat (yazı), lügat (sözlük) ve etik dersleri verilmekteydi. Zamanla ise hesap (matematik), hendese (geometri) ve coğrafya gibi Batı eğitim sistemi derslerine de yer verilmeye başlanmıştır. İlk kız Rüştiyesi ise 1859 yılında açılmıştır.

Rüştiye terimi, Cumhuriyetin kuruluşuna kadar kullanılmış olup, sonrasında yerini modern eğitim kurumlarına bırakmıştır. Osmanlı eğitim sisteminin evriminde önemli bir yere sahip olan Rüştiye okulları, dönemin ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte eğitim imkanları sunmaktaydı.

Geri