Rulman tanimi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.857
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Rulman tanımı nedir?​

Rulman ya da yuvarlanma elemanı, rulmanlı yatakların iç ve dış bilezikleri arasında yuvarlanarak en az sürtünme ve kayıpla iş yapmasını sağlayan makine elemanlardır. Sürtünme katsayısının rulmanlı yataklarda rulmanlar sebebiyle düşük olması, kaymalı yataklara göre rulmanlı yatakların en önemli üstünlüğüdür.

Rulman Nelerden Oluşur?​

Rulmanlar genellikle aşağıdaki bileşenlerden meydana gelmektedir:
- Kanallara sahip iki bilezik veya disk.
- Makaralar veya bilyalar şeklinde döner elemanlar.
- Döner elemanları ayrı tutan ve yönlendiren bir kafes.

Rulman ne demek tıp?​

Rulman ne demek tıp?
Rulman tıp ne demek? Rulman, birbirlerine zıt yönlerde dönen iki halka ( bilezik) içerisinde bulunan bilya veya makaralar aracılığıyla, en az sürtünme oluşturan, buna paralel olarak hareketin en az güç harcanarak iletilmesini sağlayan, boyutlarına göre farklı yükler taşıyan makine parçalarıdır.

Rulman dış bilezik nedir?​

Rulman Hakkında Fransızca’da “yuvarlanma” anlamındaki Roulement kelimesi, zamanla Türkçede “rulman” olarak kullanılmıştır. Rulmanın ingilizcesi “ball bearing” olarak kullanılmaktadır. Rulman; dış bilezik, iç bilezik, yuvarlanma elemanları ve kafesten oluşan bir güç aktarım elemanıdır.

Rulman tipleri nelerdir?​

Tipler
- Sabit Bilyalı Rulmanlar. Sabit Bilyalı Rulmanlar en sık kullanılan rulman türüdür ve çok farklı uygulamalarda kullanılır.
- Eğik Bilyalı Rulmanlar.
- Oynak Bilyalı Rulmanlar.
- Eksenel Bilyalı Rulmanlar.
- Oynak Makaralı Rulmanlar.
- Silindirik Makaralı Rulmanlar.
- Konik Makaralı Rulmanlar.
- İğneli Rulmanlar.

Rulman numarası nasıl bulunur?​

Rulman numarası nasıl bulunur?
20 mm ve 480 mm arasındaki iç çap boyutları için iki haneli rakam kullanılır. İç çap boyutunu elde etmek için bu rakam beşle çarpılır. Örneğin, 6224 kodu iç çap boyutu 120 mm olan bir sabit bilyalı rulman için verilmiştir. 10, 12, 15 ve 17 mm çaplar istisnadır.
 
Rulmanlar, makinelerdeki parçalar arasında yuvarlanarak sürtünmeyi en aza indirerek iş yapmalarını sağlayan önemli makine elemanlarıdır. Rulmanlar genellikle iç ve dış bileziklerden, döner elemanlardan (makaralar veya bilyalar) ve bu döner elemanları tutan kafesten oluşur. Bu yapısı sayesinde rulmanlar, makine parçalarının daha az sürtünme ile dönmesini ve hareket etmesini sağlar.

Fransızca'daki "yuvarlanma" anlamına gelen "Roulement" kelimesinden türeyen "rulman", temelde dış bileziği, iç bileziği, yuvarlanma elemanlarını ve kafesi içeren bir güç aktarım elemanıdır. İngilizce karşılığı "ball bearing" olan rulmanlar, mekanik sistemlerde geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Rulmanların çeşitli tipleri bulunmaktadır. Bunlar arasında en yaygın olanları şunlardır:
- Sabit Bilyalı Rulmanlar
- Eğik Bilyalı Rulmanlar
- Oynak Bilyalı Rulmanlar
- Eksenel Bilyalı Rulmanlar
- Oynak Makaralı Rulmanlar
- Silindirik Makaralı Rulmanlar
- Konik Makaralı Rulmanlar
- İğneli Rulmanlar

Rulman numarası, genellikle rulmanın iç çap boyutunu belirtmek için kullanılır. 20 mm ile 480 mm arasındaki iç çaplar için genellikle iki haneli rakamlar kullanılır ve bu rakamlar beşle çarpılarak iç çap boyutu elde edilir. Örneğin, 6224 kodlu bir rulman, iç çapı 120 mm olan bir sabit bilyalı rulmanı temsil edebilir. Ancak, 10, 12, 15 ve 17 mm gibi belirli iç çaplar için farklı bir belirleme yöntemi kullanılabilir.
 
Geri
Üst