AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ruhsatsiz ev satilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ruhsatsız ev satılır mı?​

Yapı Kullanım İzni olmayan yapılar, resmi olarak inşaat halinde nitelendiriliyor. Dolayısıyla, iskansız yapılarda yapılan satışlar daire olarak değil arsa hissesi satışı olarak yapılıyor. İskansız evler satın alınırken, daire tapusu yerine arsa tapusu veriliyor.

Oturma ruhsatı ile iskan aynı mı?​

Oturma ruhsatı; inşaat çalışmaları biten ruhsatlı bir proje için alınan oturma iznine ve belgesine denir. Oturma izni anlamına gelen bu belge ile bahsi geçen yapıda oturum başlatılabilir. Yapı kullanma belgesi ve iskan izni olarak da isimlendirilen oturma ruhsatı, bağlı olunan belediyeden alınabilir.
Yapı ruhsatı yoksa ne olur?​
Yapı ruhsatı alınmadan yapılmış yapının, imar planı ve yönetmelik düzenlemelerine uygun olarak yapılmış olması, yapıyı kaçak olmaktan kurtarmaz. Yetkili yönetimlerin bilgisi dışında ya da imar düzenlemeleriyle getirilmiş kurallara uyulmadan yapılan yapılar, kaçak yapıdır.

Oturma ruhsati olmazsa ne olur?​

Oturma ruhsati olmazsa ne olur?
oturma ruhsatı olmazsa ne olur Haberi Peki iskan ruhsatı alınmazsa ne olur? İskan ruhsatı yani yapı kullanma izin belgesi bulunmayan binalarda, İmar Kanunun 31 nci maddesine göre bir kısım kamusal nitelikli hizmetlerden yararlanılamıyor. Elektrik, su ve doğalgaz vb. abonelikler bu tür binalara kural olarak verilmiyor.

Evin yapı ruhsatı alınmazsa ne olur?​

Evin yapı ruhsatı alınmazsa ne olur?
Peki iskan ruhsatı alınmazsa ne olur? İskan ruhsatı yani yapı kullanma izin belgesi bulunmayan binalarda, İmar Kanunun 31 nci maddesine göre bir kısım kamusal nitelikli hizmetlerden yararlanılamıyor. Elektrik, su ve doğalgaz vb. abonelikler bu tür binalara kural olarak verilmiyor.

Kaçak yapıya ruhsat nasıl alınır?​

Kaçak binayı ruhsatlandırma. -Kaçak yapıya ruhsat almak için yapının bulunduğu arsanın mutlaka tapulu olması gerekiyor. -Kaçak yapının bulunduğu yerin yapı sahibine ait olması gerekiyor. Ancak hisseli yerlerde kimin arsanın neresinde payı olduğu bilinemediği için ruhsatlandırma yapılmıyor.

Yapı ruhsatı olmadan tapu alınır mı?​

Kat mülkiyetli tapunun alınabilmesi için binanın iskân ruhsatının bulunması şarttır.
Oturma ruhsatı olmadan elektrik bağlanır mı?​
Bu belgenin alınmadığı yapılar, elektrik, su ve doğalgaz gibi abonelikleri mesken tarifesinden değil, şantiye tarifesinden ödeniyordu. Ancak, 2008 yılında alınan bir karar ile “iskân” yani oturma izni bulunmayan binalara elektrik, su, telefon gibi aboneliklerin yapılabiliyor.
 
Ruhsatsız evlerin satışı konusunda belirli yasal prosedürler ve farklı bir süreç geçerlidir. Ruhsatsız yapılar iskan edilmemiş ve resmi olarak inşaat halinde kabul edilir. Bu tür yapıların satışı daire olarak değil arsa hissesi olarak gerçekleşir. Yani iskansız evler alınırken daire tapusu yerine arsa tapusu verilir.

Oturma ruhsatı ile iskan belgesi aynı anlama gelir. Oturma ruhsatı, ruhsatlı bir projenin inşaatının tamamlanmasından sonra alınan oturma izni ve belgesidir. Bu belgeyle bahsi geçen yapıda oturum başlatılabilir ve genellikle belediyeden alınır. İskelet veya karkas binaların oturum izni alınmadan oturulmaması gerekmektedir.

Yapı ruhsatı olmayan yapılar, imar planı ve yönetmeliklere uygun olarak inşa edilmemiş ise kaçak yapı kabul edilir. Bu durumda, yetkili kurumların bilgisi dışında veya imar düzenlemelerine aykırı şekilde yapılmış yapılar kaçak yapı olarak nitelendirilir. Yapı ruhsatı olmayan bina/tapu satın alırken riskler göz önünde bulundurulmalıdır.

Eğer bir yapıda oturma ruhsatı veya iskan belgesi bulunmuyorsa, o binalarda kamusal hizmetlerden (elektrik, su, doğalgaz gibi) yararlanılması kısıtlanabilir. İmar Kanunu'nun belirlediği kurallara uygun olarak yapı kullanma izin belgesi olmaması durumunda bu tür hizmetler genellikle sağlanmaz.

Kaçak bir yapıya ruhsat almak istenildiğinde, yapı sahibinin arsanın tapulu olması ve yapının bulunduğu arsanın sahibinin belli olması gerekmektedir. Ancak hisseli arazilerde ruhsatlandırma süreci daha karmaşık olabilir çünkü hissedarlar arasındaki paylar net olarak belirlenmelidir.

Yapı ruhsatı olmadan kat mülkiyetli tapu almak mümkün değildir. Kat mülkiyetli tapu alabilmek için binanın iskan ruhsatına sahip olması gerekmektedir. Bu belge, yapı için gerekli yasal izinlerin alındığını gösteren önemli bir belgedir.

2008 yılında alınan bir kararla, iskan ruhsatı bulunmayan binalara da elektrik, su, telefon gibi aboneliklerin yapılabileceği belirtilmiştir. Ancak, bu binalar için daha yüksek bir tarife olan şantiye tarifesinden ödeme yapılabilir. Bu durum belli bir süreçle sınırlı olabilir ve belirli koşullara bağlı olabilir.
 
Geri
Üst