AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Royalty meslegi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.519
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Royalty mesleği nedir?​

Bunun gibi, maden veya petrol kuyusu işletenlerin devlete, yayıncıların kitaplarını bastırma ve satma karşılığında eser sahibine yaptıkları ödemeler de royalty diye adlandırılır.

Royalty vergisi nedir?​

CEVAP: Royalty, devralınan bir hak karşılığında yapılan ödemeyi ifade eder. Yurt dışına yapılan royalty ödemelerinde kurum stopajı yapılır. Ancak, bu yapılmadan önce o ülke ile yapılan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasına mutlaka bakılmalıdır.

Royalty ödemesi hangi durumlarda söz konusudur?​

Royalty ödemesi hangi durumlarda söz konusudur?
Yukarıda yaptığımız açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, Royalty kelimesi; devralınan gayri maddi haklar karşılığında yapılan ödeme anlamına gelmektedir. Bu itibarla ilgili ülkeyle yapılan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması kapsamında, yurt dışında yapılan Royalty ödemelerinde kurum stopajı yapılacaktır.

Royalty ne demek Ekşi?​

lisans anlaşmasında, lisansiye firmanın satılan her ürün için lisansöre ödediği pay.

Free royalty ne demek?​

telifsiz ve sınırsız kullanımı anlatan terim.

Royalty payı nedir?​

Royalty payı nedir?
“Royalty, mülk sahibine verilen işletme payı; bir kitabın yayımlanmasından sonra yazarına verilen pay; hak sahibine verilen pay” anlamında kullanılmıştır11. “Royalty, lisans sahibine, devrettiği lisans hakkı nedeniyle, lisans alan tarafından ödenen bedeldir”12.
Royalty faturası ne demek?​
Tescilli bir markanın kullanım hakkının, lisans yoluyla üçüncü kişilere ya da grup şirketlerine verilebilmesi şeklinde ortaya çıkan royalty ödemesi kavramını kısaca, herhangi bir marka veya lisansın devredilmesi karşılığında elde edilen ya da ödenen bedel olarak tanımlamak mümkündür.
Royalty bedeli ne demektir?​
Sözcük anlamı olarak imtiyaz ücreti, telif hakkı gibi gayri maddi hakların değerinin genel tanımıdır. Yani mülkiyet haklarından ya da doğal kaynaklardan yararlanmak için ödenen tazminat,bedel,değer ya da ücreti ifade etmek için kullanıyoruz.Yıllık ciro ve kardan, anlaşmada belirlenen oranlarda yüzde olarak ödenir.

Royalty giderleri nedir?​

Royalty giderleri nedir?

Aylık royalty ne demek?​

Türkçe karşılığı lisans bedeli olan royalty, franchise veren markanın temsilciliğini alan yatırımcılar tarafından her ay ciro üzerinden belli oranlarla ödediği bir ücret.

Royalty Free lisans ne demek?​

Royalty-free teriminin Türkçe çevirisi kabaca ‘telifsiz’dir. Yani, fikri mülkiyet yasasına uygun işleri, her kullanımınızda telif hakkı lisans ücretleri ödemeden kullanım hakkına verilen isimdir.

Copyright Royalty ne demek?​

Copyright Royalty ne demek?
Copyright free veya public domain şeklinde belirtilen eserler için ücretsiz denilebilir. Royalty free, ilk paragrafta bahsettiğim bürokratik işleri çöpe atan demektir. Bir sefer ücretini verip kullanım hakkını alırsınız. Sonra satıcı sizi takip etmez, siz de aldığınız eseri ister 1 kez, ister 1000 kez kullanırsınız.

Franchising sözleşmesi hangi hesapta izlenir?​

FRANCHASİNG sözleşmeleri nedeniyle dar mükelleflere ödenen başlangıç (sisteme giriş) bedeli “260- HAKLAR” hesabında muhasebeleştirilir.

Lisans hangi hesapta takip edilir?​

Lisanslar için 260 hesap kullanılır. 267 kullanılmaz. Bilançoda yer almaya devam eder.

Royalty bedeli ne demek?​

Royalty bedeli ne demek?
Royalty en basit tanımıyla devralınan bir hak karşılığında yapılan ödemeyi ifade eder. Sözcük anlamı olarak imtiyaz ücreti, telif hakkı gibi gayri maddi hakların değerinin genel tanımıdır.
 
Royalty mesleği, genellikle devralınan bir hak karşılığında yapılan ödemeleri kapsayan bir kavramdır. Örneğin, maden veya petrol kuyusu işletenlerin devlete yaptıkları ödemeler veya yayıncıların eser sahiplerine yaptıkları ödemeler gibi durumlar royalty kavramına örnek olarak gösterilebilir.

Royalty vergisi ise, devralınan bir hak karşılığında yapılan ödemeleri ifade eder ve yurt dışına yapılan royalty ödemelerinde genellikle kurum stopajı uygulanır. Ancak, bu stopajın yapılması öncesinde o ülke ile yapılan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması dikkate alınmalıdır.

Royalty ödemesi, devralınan gayri maddi haklar karşılığında yapılan ödemeleri ifade eder. Özellikle yurt dışında yapılan Royalty ödemelerinde kurum stopajı uygulanabilir.

Royalty payı, mülk sahibine verilen işletme payı ya da bir kitabın yayımlanmasından sonra yazarına verilen pay gibi kavramlarla ilişkilendirilebilir.

Royalty faturası, lisans yoluyla devredilen bir markanın kullanım hakkı karşılığında yapılan ödemeyi belgeleyen faturayı temsil eder.

Royalty bedeli ise mülkiyet haklarından veya doğal kaynaklardan yararlanmak için ödenen tazminatı veya ücreti ifade eder. Genellikle anlaşmada belirlenen oranlarda yıllık ciro ve kar üzerinden ödenir.

Royalty giderleri, royalty ödemeleri ile ilgili harcamaları ifade eder. Aylık royalty ise, franchise veren markanın temsilciliğini alan yatırımcılar tarafından her ay ciro üzerinden belirli oranlarla ödenen bir ücrettir.

Royalty Free lisans, telif hakkı lisans ücretleri ödemeden fikri mülkiyet yasasına uygun işleri kullanma hakkını ifade eder.

Copyright Royalty, ücretsiz veya genelde kullanıma açık olan eserler için geçerli olan bir kavramdır. Royalty free ise, bir seferlik ücret ödeyerek kullanım hakkını almayı ve sonrasında eserin istenildiği kadar kullanımını sağlar.

Son olarak, franchising sözleşmelerine ilişkin başlangıç bedeli "260-HAKLAR" hesabında izlenirken; lisanslar için ise 260 hesap kullanılır ve 267 hesap yerine bilançoda devam eder.
 
Geri
Üst