AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Rosalind Franklin neden Nobel odulunde yok DNA da var?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Rosalind Franklin neden Nobel ödülünde yok DNA da var?​

NOBEL ÖDÜLÜ TARTIŞMASI Franklin, DNA’nın yapısının keşfedilmesine olan yardımından çok, layık olduğu Nobel Ödülü kendisine verilmeyen bir insan olarak bilim tarihinde yer edindi. Franklin, DNA üzerindeki çalışmalarını King’s College London’da ünlü İngiliz fizikçi ve moleküler biyolog Maurice Wilkins ile gerçekleştirdi.

DNA’nın çift zincirli olduğunu kim buldu?​

James Dewey Watson (d. 6 Nisan 1928, Chicago), 1954 yılında yaptığı çalışma ile DNA’nın ikili sarmal yapısını, araştırmacı Francis Crick ile bularak Nobel Ödülü almış bilim adamıdır.
Franklin, Londra’daki King’s College’da James Watson, Francis Crick ve Maurice Wilkins ile beraber çalıştı ve DNA çift sarmalının keşfedilmesine yol açması ile. 1962’de Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü paylaştılar. Dahası DNA’nın X-ışını kırınım görüntüleri, özellikle Fotoğraf 51’deki çalışmaları ile ünlüdür.
Rosalind Franklin kimdir hayatı?
Rosalind Elsie Franklin (d. 25 Temmuz 1920, Londra, ö. 16 Nisan 1958, Londra) DNA, RNA, virüs, kömür ve grafitin yapılarının anlaşılmasında büyük katkılarda bulunan İngiliz biyofizikçi, kimyager ve kristallografçısıdır. 1958’de zatürre ve takiben karsinomatozis ve yumurtalık kanserinden ölmüştür.
Çift sarmallı yapı nedir?
Geometride çift sarmal, aynı eksene sahip, bir öteleme işlemi ile fark eden, iki eşleşik sarmaldır. Moleküler biyolojide çift sarmal terimi DNA’nın yapısına atfen kullanılır. DNA’nın yapısı James D. DNA çift sarmalı birbiriyle baz eşleşmesi yapan nükleotitler tarafından bir arada tutulan iki nükleik asit molekülüdür.

Aziz Sancar DNA onarımı nedir?​

Aziz Sancar’ı Nobel Ödülü’ne, hücrelerin enzimleri kullanarak, ultraviyole ışınlar ve diğer karsinojenlerle hasar gören DNA’yı nasıl tamir ettiğini açıklayan çalışmaları götürmüştür. Sancar, DNA onarımında görevli enzimleri saflaştırarak büyük bir başarıya imza atmıştır.
 
Geri
Üst