AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

ROP yok ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

ROP yok ne demek?​

Erken doğum nedeniyle ortaya çıkan göz hastalığı prematürite retinopatisi veya ROP (retinopathy of prematurity) olarak isimlendirilir. Bu hastalığın nedeni gözün ağ tabakasının (Retina) henüz damarlanması tamamlanmamış iken bebeğin doğması ve bu damarlanmanın düzgün olarak tamamlanamamasıdır.
Bebeklerde ROP hastalığı nedir?
Prematüre retinopatisi düşük doğum ağırlıklı ve erken doğan bebeklerde görülen retinal damarların anormal proliferasyonuna bağlı bir hastalıktır. İngilizce Retinopathy of Prematurity denen hastalığın kısaltması olan “ROP” adı pratikte sık kullanılmaktadır.
Evre 1 ROP ne demek?
Evre 0 ROP’un hafif formu iken evre 5 tam retina dekolmanını ifade eder. Evre 1 : Retina dış kenarı normal kan beslenmesini alamamaktadır. Normal ve anormal damarların buluştuğu bölgede bir demarkasyon hatı mevcuttur. Evre 2 :İki bölgeyi ayıran demarkasyon hattı ridge bölgesine kadar devam eder.

ROP neden oluşur?​

Prematüre retinopatisi genellikle ROP diye ifade edilen erken doğum haftası ve düşük doğum kilosuna sahip bebeklerde (32 hafta altı- 1500 gram altı) görülür. ROP, prematüre bebeklerin gözlerindeki retina tabakasında, damarsız alanlarda ortaya çıkan ve sinir hasarına yol açarak görme kaybına neden olan bir hastalıktır.
ROP göz muayenesi hangi hastanede yapılır?
Hastanemizde Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesinde, Yenidoğan uzmanı ve Çocuk Hastalıkları uzmanı tarafından yüksek riskli olduğu değerlendirilen yenidoğanlarda ROP taraması yapılmaktadır. ROP Tanı ve Tedavi Merkezi hafta içi SALI günü Göz Laboratuvarında 11:00 – 17:00 saatleri arasında da tedavi süreci gerçekleşmektedir.
ROP muayenesi ne zaman yapılmalı?
Retinopati hastalığının ebeveynlerinin fark edebileceği bir belirtisi olmadığı için, çocuk hastalıkları uzmanları doğumdan 4-6 hafta sonra bu bebekleri ROP muayenesi yapabilen bir göz uzmanına yönlendirirler. Dolayısıyla anne- babalara düşen görev; bebeklerini doğumdan bir ay sonra göz muayenesine götürmeleridir.
Prematüre bebekler genellikle 34–35 haftalık olduklarında taburcu edilirler. Prematüre bebeklerde solunum merkezi 40–45 haftaya kadar henüz gelişimini tamamlayamadığı için apne dediğimiz solunum durmaları olabilir.
 
Geri
Üst