Rönesans nedir Reform nedir kısa

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Rönesans nedir Reform nedir kısa


Rönesans ve Reform nedir

Rönesans,
yeniden doğuş anlamına gelmektedir. Rönesans, İtalya’da meydana gelmiştir. Rönesans’ın başlamasıyla birlikte Avrupa’da ticaret gelişmiştir ve coğrafi keşifler artmıştır.

Rönesans’tan en fazla ticaret yapan tüccarlar faydalandı. Çünkü, Rönesans, floransa, Venedik, İngiltere, Portekiz, Hollanda gibi büyük kent devletlerinde yayılmaya başlamıştır.

Rönesans’tan önce akıl ve mantık körelmişti. Papalar baskın çıkıyordu, günahlar affediyor hatta cennetten yerler satıyorlardı. İnsanlar düşüncelerini söylediklerinde çeşitli işkencelerle öldürülüyorlardı. Galile de bu öldürülen insanlardan biridir.

Reform, kilisenin dini amaçlardan uzaklaşmasıyla Almanya’da ortaya çıkan ve Avrupa ülkelerinde yayılan dini bir yenilik hareketidir.

Reformun başlamasında bir çok nedeni vardır, bunlar;

Kilise bozuldu ve ıslahat fikri yayılmaya başladı,

Hümanizm ortaya çıktı; insana verilen önem arttı,

Okuma-yazmanın artmasıyla insanlar bilinçlenmeye başladı ve kiliseyi sorgulamaya başladılar,

Papaların, endüljans adı altında insanlara para karşılığında cennetten yer satması gibi nedenler reformu tetiklemiştir.

Reform hareketleri Martin Luther’in kilisenin kapısına maddeler asmasıyla başlamıştır. Yani reformun öncüsü Martin Luther’dir diyebiliriz.

Reform sonucunda kiliselerin ve papaların önemi azaldı, eğitim ve öğretim kiliseden ayrıldı, Katolik kilisesi kendini yenilemeye başlamıştır.
 
Rönesans ve Reform, Avrupa tarihinde önemli dönemlerdir ve farklı alanlarda büyük değişimlere yol açmışlardır.

Rönesans, 14. ve 17. yüzyıllar arasında Avrupa'da sanat, edebiyat, bilim, felsefe ve kültürde büyük gelişmelere yol açan bir dönemdir. Yeniden doğuş anlamına gelen Rönesans, Orta Çağ'ın karanlığından çıkıp antik dönem eserlerine, özellikle de antik Yunan ve Roma eserlerine yeniden ilgi duyulması ve bu eserlerin etkisinde kalarak yaratıcılığın artmasıyla karakterize edilir. Bu dönemde insan merkezli düşünce ve özgürlükçü idealler ön plana çıkmıştır.

Öte yandan Reform ise, 16. yüzyılda Hristiyan Kilisesi'nde başlayan ve Katolik Kilisesi'ni eleştiren ve değişiklikler talep eden bir harekettir. Reform hareketinin öncüsü Martin Luther'dir ve kilisenin bozulduğunu düşünerek kilise pratiklerine, özellikle de endülgans uygulamalarına karşı çıkmıştır. Reform süreci sonucunda Protestanlık mezhebi doğmuş ve Hristiyanlığın farklı mezhepleri ortaya çıkmıştır.

Sonuç olarak, Rönesans ve Reform dönemleri, Avrupa'nın siyasi, dini ve kültürel alanlarında büyük değişimleri beraberinde getirmiş ve modern dünya tarihini derinden etkilemiştir.
 
Geri
Üst