- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 252.227
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Rönesans döneminde tarihe bakış açısını değiştiren unsur nedir?
Rönesans döneminde ortaya çıkan tarih anlayışında Yunan-Roma değerlerini daha iyi anlama çabaları içinde onların tarih anlayışları etkili olmuştur. Rönesans, modernlikte etkili olacak düşüncelerin filizlendiği bir dönemdir. En önemli özelliği Kilise’ye karşı eleştirel bir tavrın geliştirilmesidir.Tarihin konusu büyük işler başarmış adamlardır sözü kime aittir?
“Fransız Tarihi, 1837” ile şöhrete ulaşan Thomas Carlyle (1795- 1881), tarihi “Büyük Adamlar”a emanet etmişti (Breisach, 2012: 324-325).
Osmanlı Devletinde tarih yazıcıları kimlerdir?
17. yüzyıl Osmanlı tarihçileri
Rönesans felsefesi hangi dönemi kapsar?
Rönesans felsefesi, 14. yüzyıl sonlarından başlayıp 16. yüzyıl ortalarına kadar geçen dönemde, özellikle de 15. yüzyılda ortaya çıkan çok yönlü felsefi gelişmeleri adlandırır. Rönesans felsefesi, genel olarak felsefe tarihinde bir geçiş dönemi felsefesi olarak kabul edilir.Tarih yazmak tarih yapmak kadar önemlidir sözü kime ait?
atatürk’ün bir sözü. – evolüsyon kıçından yumurtlamak değildir. “yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen gerçek insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır” şeklinde devam eden nedense hep aklıma ermeni soykırım tasarısı’nı getiren atatürk vecizesidir.
Tarih yazmak yapmak kadar mühimdir ne demek?
Tarih yazmak tarih yapmak kadar mühimdir sözü ile ise kast edilen şudur. Tarih yaparken büyük mücadeleler verdiliğini ve sıradan şeylerin tarihe mal olamayacağını yukarıda belirttim. Ortaya çıkan bu tarihin yazılması ise gerçektende önemlidir.
Vak’a-Nüvis, Osmanlı İmparatorluğu zamanında saltanatın tarihî olaylarını kaydetmekle görevlendirdiği kişilere verilen isimdir.
Ilk Osmanlı tarihini kim yazmıştır?
Osmanlı tarihi hakkında günümüze ulaşan ilk kaynak, Ahmedî’nin 1390 yılında tamamlayıp Germiyanoğlu Süleyman Şah’a sunduğu İskendernâme isimli eserdir. Ahmedî mesnevî türündeki bu eserinin sonuna XV. yüzyıl başlarında, Yıldırım Bâyezid devrine kadar gelen olayları anlatan bir bölüm eklemiştir.