AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Romatizma hastalari spor yapabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Romatizma hastaları spor yapabilir mi?​

Eklem iltihabı hastaları, egzersiz yapabilir. Ancak, hastalığın alevli olduğu dönemlerde, özellikle etkilenen bölgeleri n egzersizleri önerilmemektedir. Egzersizlerin az sayıda ve hafif şiddette başlanması ve hastanın kendini rahatsız hissetmediği sürece yavaş yavaş arttırılması önerilmektedir.

Romatizmaya egzersiz iyi gelir mi?​

Romatizmaya egzersiz iyi gelir mi?
Doku üzerindeki yükün azalmasıyla birlikte de romatizma kaynaklı hissedilen ağrılar da doğru orantılı olarak azalmaktadır. Romatizma hastaları, hastalık ileri düzeyde olmadığı sürece egzersiz yaparak kendisini ve ağrılarını hafifletebilmektedir.

Romatoloji hangi testler yapılır?​

Romatoloji hangi testler yapılır?
Romatoid artrit tanısında en sık kullanılan laboratuvar testleri sedimantasyon, c-reaktif protein (C-RP), romatoid faktör (RF) ve anti-CCP denilen anti-siklik sitrülize peptid antikorudur. Hastalığın aktif olduğu dönemlerde kanda iltihabı gösteren sedimantasyon ve C-RP sıklıkla yüksektir.

Romatizmaya Yürüyüş iyi gelir mi?​

Düzenli olarak yürüyüş yapmak, eklemlerde şişme, kızarıklık ve hareket kısıtlılığına yol açan iltihaplı romatizmadan (artrit) korunmaya da yardımcı oluyor.

Romatizma hastaları yürüyüş yapabilir mi?​

Romatizma hastaları yürüyüş yapabilir mi?
Uzun bir süreci kapsayan romatizma hastalığının tedavisinde hastanın kendini yormayacak şekilde yavaş tempoda yürüyüşün yanı sıra belimizi, el, kol, baş, boyun, omuz ve kol yönelik egzersizlerinin hastalığın iyileşme süreci için önem taşıdığı bildiriliyor.Yürüyüş herkes için çok yararlı bir egzersizdir.

Romatizmaya hangi spor iyi gelir?​

Romatizmaya hangi spor iyi gelir?
Eklemlere sıfır yük bindiren bir egzersiz türü olan yüzme romatizma ağrılarına çok iyi gelir. İltihaplı eklem romatizması sebebiyle yürümede ya da ayakta uzun süre kalmada sorun yaşayan hastalar için bu spor biçilmiş kaftan diyebilirim.

Romatizmaya güneş iyi gelir mi?​

Romatizmal hastalıklarda güneşten alınan D vitamini, kemik erimesine karşı koruyor. Ancak iltihaplı romatizmal hastalıklarda güneşe fazla maruz kalmamak gerekiyor. İltihaplı romatizmal hastalıkların alevli dönemlerinde vücut veya eklemlerin ısısının artırılması önerilmiyor.

Romatizma için hangi testler yapılır?​

Romatizma için hangi testler yapılır?
Romatizma teşhisi ‘nde hemogram (kan sayımı), sedimantasyon oranı (sedim, eritrosit sedimentasyon hızı), Romatoid faktör (RF), ANA (antinükleer antikor), idrar tahlili, doku biyopsileri, aspirasyonlar ve röntgenler kullanılmaktadır.

Ellerde romatizma belirtileri nelerdir?​

Ellerde romatizma belirtileri nelerdir?
El parmaklarında soğukta beyazlaşma, sararıp solma. Cilt altında bezeler. Güneşte ciltte aşırı duyarlılık ve yaralar gelişmesi. Ellerde veya vücudun herhangi bir yerinde deride sertlik.
 
Romatizma hastaları için egzersiz yapmanın faydalı olduğunu belirtmek önemlidir. Eklemlerde iltihap bulunan hastaların, alevli dönemlerde özellikle etkilenen bölgeler için egzersizleri sınırlaması önerilirken, diğer zamanlarda ise hafif ve düzenli egzersizlerin yapılması yararlı olabilir. Egzersizlerin az sayıda ve hafif şiddette başlaması, hastanın kendini rahatsız hissetmediği sürece yavaş yavaş artırılması tavsiye edilir.

Romatizmaya egzersizin iyi geldiği, dokuda yükün azalmasıyla romatizma kaynaklı ağrıların azaldığı bilinmektedir. Romatizma hastaları, hastalık ileri düzeyde değilse egzersiz yaparak kendilerini ve ağrılarını hafifletebilirler.

Yürüyüş, romatizma hastaları için de faydalı bir egzersiz olabilir. Düzenli yürüyüş yapmak, eklemlerde şişme, kızarıklık ve hareket kısıtlılığına yol açan iltihaplı romatizmadan korunmaya yardımcı olabilir. Yavaş tempoda yürüyüşün yanı sıra bel, el, kol, baş, boyun, omuz ve kol gibi bölgeleri hedefleyen egzersizlerin de hastalığın iyileşme sürecinde önemli olduğu belirtilmektedir.

Romatizma hastaları için önerilen sporlardan biri de yüzmedir. Eklemlere sıfır yük bindiren yüzme, romatizma ağrılarına iyi gelebilir. İltihaplı eklem romatizması olanlar için yürüme veya ayakta uzun süre kalmada zorluk yaşayanlar için de yüzmenin faydalı olabileceği ifade edilmektedir.

Romatizmal hastalıklarda güneşten alınan D vitamini kemik erimesine karşı koruyabilir. Ancak iltihaplı romatizmal hastalıklarda güneşe aşırı maruz kalmamak önemlidir. Alevli dönemlerde vücut veya eklem ısısını artırmak önerilmez.

Romatizma teşhisi için çeşitli testler yapılabilir. Hemogram, sedimantasyon oranı, romatoid faktör, ANA, idrar tahlili, doku biyopsileri, aspirasyonlar ve röntgen gibi testler kullanılabilir.

Ellerde romatizma belirtileri arasında soğukta beyazlaşma, sararıp solma, cilt altında bezeler, güneşte aşırı duyarlılık ve yaralar gelişmesi, sertlik gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtilerle karşılaşan hastaların uzman bir doktora başvurması önemlidir.
 
Geri
Üst