Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Roman ozeti nasıl yazılır?

SoruCevap

Yeni Üye
Roman ozetinin nasıl yazıldığını bilmiyorum en iyi forum bana nasıl olduğunu acıklar demi

Cevap: Roman ozeti nasıl yazılır?

Okuduğunuzu anlamanın somut gostergesi ozet cıkarabilmektir Ozetleme, bir bakıma metni kısaltma işlemidir Ancak bu kısaltma metindeki temel hedefi, ana duşunceyi ve onemli bilgileri icerecek şekilde olmalıdır Ozetleme, oğrencinin ne oğrendiğini duşunmesine, mantıksal ve anlaşılabilir tarzda yazmasına ve kendi kelimeleriyle ne oğrendiğini acıklamasına yardım eder
Ozetleme, belli kuralları uygulamayı gerektiren bir işlemdir, oğrenci oncelikle kitaplardaki bolumunite sonlarındaki ozetleri okuma alışkanlığı edinerek, metin ile ozeti karşılaştırarak bu konudaki becerisini geliştirebilir Bu konuda yapılması gerekenler aşağıdaki surec icinde gercekleştirilmelidir (Gorgen 1999):
l Ozetlemeye Hazırlık
romanı dikkatlice okuyunuz
romanı anladığınızdan emin olmak icin kendinize ilgili sorular sorunuz
* Metnin başlığını inceleyiniz
* Paragrafları inceleyiniz, tekrarlanan ifadeler, vurgulanan duşunceleri saptayınız
IIOzetleme
Ozetleme yaparken aşağıdaki kuralları uygulayınız:
Metinde liste halinde verilenleri kısaltınız,
Tekrarlanan bilgileri, duşunceleri atınız
Onemsiz bilgileri, gereksiz ayrıntıları atınız
İlgisiz cumleleri, ornekleri atınız
Konu cumleleri (ana duşunceyi ozetleyen cumleler) varsa kullanınız
*Konu cumleleri yoksa siz bulunuz

IIIOzeti Gozden Gecirme
*Ozetinizi okuyunuz ve metni tekrar gozden geciriniz
*Yazılan ozetle metinde tartışılan duşuncenin, bilginin tutarlılığını kontrol ediniz

Geri