AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Roma hukuku edim nedir?

Editör

Yeni Üye

Roma hukuku edim nedir?​

Edim, borçlunun yerine getirmekle yükümlü olduğu, alacaklının ise borçludan talep etmeye yetkili olduğu hareket tarzıdır. Latincede edim praestare ve praestatio kelimeleriyle ifade edilmektedir.

Savaş mücbir sebep mi?​

Savaş mücbir sebep mi?
Bu durumda başlangıçta verilen tanımı mücbir sebep teşkil edeceği düşünülen doğal afetler, savaş, yangın ve benzeri durumların sıralanması takip eder. Madde içerisinde belirtilen bu tip durumların sınırlı sayıda olup olmadığının sözleşme maddesi içerisinde belirtilmesi gerekmektedir.

Güç yüzüklerini kim yaptı?​

En sonunda Elfler Celebrimbor önderliğinde Güç Yüzüklerini yaptılar ve elfler bu yüzükler ile orta dünyada büyük işler yapmaya başladılar. Ancak Sauron Mordor’daki Hüküm Dağı eteklerinde gizlice diğer bütün yüzüklere hükmedecek olan Tek Yüzük’ü yaptı.

Praestare borcu ne demek?​

Praestare borcu ne demek?
Praestare kelimesi, borçlunun bazı eylemlerinin varlığı veya yokluğu hakkındaki yada bazı davranışların sonucu hakkındaki sorumluluğunu ifade eder. Praestare borcu bu şekilde dare veya facare borcunun yanında ikinci derece bir borçtur.

Mücbir sebep neleri kapsar?​

Grev, lokavt, sel baskını, deprem, terör hareketleri ve doğal afetler hukuken mücbir sebep olarak görülür. Hukukun temel kavramları arasında yer alan mücbir sebepler arasında; ölüm, iflas, hastalık ve tutukluluk gibi şahsi durumlar da yer alır.

Bölünmez edim nedir?​

Bölünmez edim nedir?
Bölünemez edim : Borçlu edimi bölerek ödeyemiyorsa edim bölünemez edimdir. Örneğin borçlu, ingiliz tayını ikiye bölerek veremez. Bu yüzden bu edim bölünmez edimdir. Ani Edim : Borçlu edimini bir defada yerine getiriyorsa bu edim ani edimdir.

Edim ne demek Vatandaşlık?​

Hukuk alanında ise edim borçlu kişinin yerine getirmekle yükümlü olduğu davranış biçimidir.

Misli borç ne demek?​

Misli borç ne demek?
Ticari hayatın hakim ilkelerine göre, kural olarak sayma, tartma veya ölçme ile belirli hale gelen misli eşyayı konu alan borçlar misli borcu ifade eder. Bu eşyanın yerini aynı cinsten başka bir eşya alabilir. Örneğin para, buğday, zeytinyağı misli borçtur.

Roma hukuku edimi, borçlunun yerine getirmekle yükümlü olduğu eylemi ifade eder. Bu eylem, alacaklının borçludan talep etme hakkına sahip olduğu bir davranış şeklidir. Latincede, edim praestare ve praestatio kelimeleriyle ifade edilmektedir. Edim kavramı, antik Roma hukukunda önemli bir yer tutar ve günümüz hukuk sistemlerinde de benzer şekilde bulunmaktadır.

Savaş, hukuki anlamda mücbir sebep olarak kabul edilebilir. Mücbir sebep, tarafların kontrolü dışında gelişen ve sözleşmenin ifasını engelleyen olağanüstü durumları ifade eder. Bu durumda, savaşın mücbir sebep olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği söz konusu sözleşme metninde belirtilmelidir. Savaş, doğal afetler, yangın gibi durumlarla birlikte mücbir sebep olarak kabul edilebilir.

Güç yüzüklerini Elfler, Celebrimbor önderliğinde yapmışlardır. Elfler, Güç Yüzüklerini yaparak Orta Dünya'da önemli işler başarmışlardır. Ancak Sauron, Mordor'da Tek Yüzük'ü yaparak diğer yüzükler üzerinde kontrol sağlamıştır.

Praestare kelimesi, Latincede borçlunun belirli eylemleri yapma veya yapmama yükümlülüğünü ifade eder. Praestare borcu, borçlunun belirli eylemlere ilişkin sorumluluğunu içerir ve genellikle facare veya dare borcunun yanında ikincil bir borç olarak kabul edilir.

Mücbir sebep kavramı, grev, lokavt, sel baskını, deprem, terör hareketleri, doğal afetler gibi olağanüstü durumları kapsar. Hukuk sistemlerinde mücbir sebep, tarafların kontrolü dışında gerçekleşen ve sözleşmenin ifasını engelleyen durumlar olarak tanımlanır.

Bölünmez edim, borçlunun edimini bölerek yerine getirememesi durumunda söz konusudur. Örneğin, borçlu belirli bir eylemi parçalara bölemeyerek tek seferde yerine getirmelidir. Bölünmez edim, bu tür durumlar için kullanılan bir terimdir ve borçlunun edimini bölerek yerine getirememesi durumunda karşımıza çıkar.

Misli borç, ticari hayatın belirli ilkelerine göre, sayma, tartma veya ölçme yoluyla belirlenen misli eşyanın konu olduğu borçları ifade eder. Bu tür borçlar misli borç olarak adlandırılır ve genellikle benzer cinsten eşya ile yerine getirilebilir. Örneğin, para, buğday, zeytinyağı gibi eşyalar misli borç kapsamına girer.

Geri