- Konu Yazar
- #1
Rol ve statü farklılıkları nedir?
Her kişi yaşadığı toplumda bir yere sahiptir. Kişilerin toplumda bulundukları bu yer veya mevkiye toplumsal statü, bu statüye bağlı olarak elde ittikleri hak ve görevlere de toplumsal rol denir. Statü onu işgal eden kişiden ayrıdır ve her toplumsal statünün mutlaka bir rolü bulunur.Statüler arasında karşılıklı ilişki var mıdır?
5-) Statüler arasında karşılıklı ilişkiler vardır. 6-) Statülerin etkisi ve yeri toplumdan topluma değişir. Mesela Araplarda bizim toplumumuza göre imamın çok üst düzey bir yetkisi vardır. 7-) Statülerin kaynağı toplumdur.Statü örnekleri nelerdir?
Statü örnekleri nelerdir?Statü nedir örnek? Yani, kişinin cinsiyeti, maddi durumu, yaşı, ailesi gibi durumlar verilmiş statüdür. Kazanılmış statü ise, kişinin hayattaki çabası ile doğru orantılı olan bir durumdur. Doktorluk, avukatlık, öğretmenlik, mühendislik gibi mesleklere toplumca saygı duyulur.
Statüler tüm toplumlarda aynı mı?
Statüler tüm toplumlarda aynı mı?Statü, sosyal kimliğimizin bir parçasıdır ve başkalarıyla olan ilişkilerimizi belirlemeye yardım eder. Toplumda her birimiz aynı anda birçok statüye sahibiz. Statü seti terimi, bir kimsenin belli bir anda sahip olduğu statüler toplamına işaret eder.
Kazanılmış bir statü nedir?
kişilerin kendi çabaları sonucu elde ettikleri statüdür. örneğin, anne, baba, öğretmen, yazar olmak gibi. bir bireyin doğuştan sahip olmadığı, kendi çaba ve gayretiyle sonradan elde ettiği statülerdir. öğretmen, öğrenci, zengin ya da yoksul olmak kazanılmış statüye örnek verilebilir.Sosyal rol nedir örnekler veriniz?
Rol bireyin sosyal alan ya da anlamda benimsemiş olduğu davranış biçim ve özellikleri anlamına gelir. Örneğin anne, baba ve çocuk bir çekirdek ailenin rolleridir.Statüler nelerdir?
Statüler nelerdir?Verilmis statü ne demek?
Verilmis statü ne demek?diğer adı verilmiş statü. kişilerin yetenek ve becerilerine bakmadan ve onların bir çabası olmadan, kendileri dışındaki faktörler tarafından sağlanır. yani kişi doğumuyla, cinsiyetiyle veya yaşıyla ilgili bu statüyü elde eder. örneğin, yaşlı, genç, kadın, erkek, siyah, beyaz.