AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Roketler ne tasir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Roketler ne taşır?​

Roketlerin görevi, astronotik açıdan bir uyduyu atmosfer dışına çıkarmaktır. Jet motorları yanıcı maddeyi beraberinde taşırken, yakıcı madde olan oksijen gazını atmosferden tedarik etmektedir. Halbuki roketler (özellikle astronotik amaçlı olanlar) hem yanıcı hem de yakıcı maddeyi beraberinde taşırlar.

Roketler nasıl hareket eder?​

Roketler nasıl hareket eder?
Roket motoru ise gücünü gazlardan alır.Bunun için roket yapımına uygun gazlar çok yüksek ısıyla ısıtılır.Bu ısıyla beraber gaz molekülleri hızlıca hareket etmeye başlar,gazın hareketi ile oluşan püskürtme etkisi bir kuvvet uygular ve bu güç de roketi hareket ettirir.

Roketler nereden fırlatılır?​

Roketler nereden fırlatılır?
Vanderburg Hava Üssü’nde bulunur.

Roketin içinde ne var?​

Roket basit olarak üç kısımdan oluşmaktadır. Birincisi yük (uydu veya patlayıcı), ikinci kısım yanıcı ve yakıcı maddenin bir arada bulunduğu tek bir yakıt tankı, üçüncü kısım ise eksoz. Genelde atmosfer içinde veya atmosferin üst kısımlarına yük taşımak amacıyla kullanılırlar.

Uzay roketler insan taşır mı?​

Uzay roketler insan taşır mı?
Uzay aracı ya da uzay gemisi, Dünya’nın atmosferi dışında, özellikle dış uzayda çalışmak üzere tasarlanmış araç ya da makinedir. Uzay araçları insanlı ya da insansız olabilir. Gezegenimsi bir gök cisminin etrafında yörüngede kalan robotik uzay araçları ise yapay uydu olarak adlandırılır.

Uzay mekiği atmosfere nasıl girer?​

Uzay mekiği atmosfere nasıl girer?
Görevlerini tamamlayan uzay araçları Dünya’ya dönerken kütleçekim kuvveti nedeniyle atmosferde çok yüksek hızlara ulaşır. Atmosferdeki havada bulunan parçacıkların yüksek hızlarda oluşturduğu sürtünme nedeniyle uzay araçlarının yüzeyinin sıcaklığı yaklaşık 2000°C’ye çıkar.
Roket tasarımında hangi malzemeler kullanılır?​
Uzay mekiklerinin, roketlerin yapımında kullanılan malzemeler genel olarak metal matrisli kompozit malzemelerdir. Ayrıca uzay mekiklerinde bor fiberleriyle güçlendirilmiş alüminyum alaşımlarda kullanılır.

Uzay Roketi geri döner mi?​

Uzay Roketi geri döner mi?
Bu araçlar, uzay roketleri olarak isimlendirilir. Uzay mekikleri, uzaya fırlatıldıktan sonra görevlerini tamamlarlar ve tekrar dünyaya döndükten sonra bakımları ve onarımları yapıldıktan sonra tekrar fırlatılmaya hazır hale getirilmektedir.

Uzay araçları ne ile fırlatılır?​

Uzay araçları ne ile fırlatılır?
Uzay yolculuğu alanında fırlatma aracı ya da taşıyıcı roket bir görev-yükünü Dünya’nın yüzeyinden uzaya taşımak için kullanılan bir rokettir. Bir fırlatma sistemi fırlatma aracından, fırlatma rampasından (İng:launch pad), ve diğer çeşitli altyapı bileşeninden oluşmaktadır.

Roketler nasıl uzaya gider?​

Roketlerin uzayda yol almasını sağlayan temel ilke Newton’un “her etkiye karşılık bir tepki vardır” ifadesi ile bilinen hareket yasasıdır. Kimyasal bir tepkime sonucunda roketten dışarıya atılan maddeler roketi kendi hareket yönlerinin tersi yönde iter.

Uzay araçları yakıt olarak ne kullanır?​

Uzay araçları yakıt olarak ne kullanır?
Bu amaçla genellikle sıvı hidrojen kullanılır. Hidrojen hafif ama çok güçlü bir roket yakıtıdır. Oksijenle tepkimesi sonucu enerji açığa çıkar. Ama hidrojen ve oksijen ancak çok düşük sıcaklıklarda sıvı olarak depolanabilirler.

Uzay aracı tasarımında hangi malzemeler kullanılır?​

Uzay aracı tasarımında hangi malzemeler kullanılır?
 
Uzay aracı tasarımında genellikle hafif ancak dayanıklı malzemeler tercih edilir. Bu malzemeler arasında titanyum, alüminyum alaşımları, kompozit malzemeler ve seramikler bulunmaktadır. Bu malzemeler uzay aracının yüksek hızlara, değişen sıcaklıklara ve uzaydaki diğer zorlayıcı koşullara dayanabilmesi için seçilir. Ayrıca uzay araçlarının ısı koruması için termal kalkanlar (heat shield) da kullanılır. Bu kalkanlar genellikle seramik malzemelerden yapılır ve uzay aracını atmosfere yeniden giriş sırasındaki aşırı ısıya karşı korur.
 
Geri
Üst