- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Roketin harekete geçmesi için gereken itme gücünü nasıl sağlayabiliriz?
Roketler Newton’ın 3. Yasası yani etki-tepki prensibine göre uçarlar. Roket motorunda gerçekleşen tepkimeler gazlara aşağı doğru bir kuvvet uygular. Gazlar da aynı büyüklükte ama ters yönde tepki kuvveti uygularlar ve böylece roket itiş gücü sağlar ve havalanır.Uzay Roketinde insan olur mu?
2016 yılı itibarıyla sadece üç ulus insanlı uzay aracı uçuşu gerçekleştirmiş durumdadır: SSCB/Rusya, ABD, ve Çin. İlk insanlı uzay aracı olan Vostok 1, 1961 yılında Sovyet kozmonot Yuri Gagarin’i uzaya taşımış ve Dünya etrafındaki yörüngede bir tam dönüş gerçekleştirmiştir.Öz itim nedir?
3. Öz İtim: Roket motorunun bir saniyelik çalışması ile yakılan yakıtın 1 paund’dan (yaklaşık 0.5 kg) elde edilen itme kuvvetidir. Birimi saniyedir. Kullanılan kimyasal roketlerin çoğunda öz itim 300 saniyedir. Bu önemlidir, zira kimyasal yakıtlı roketlerde yakıt miktarı çoktur.
Roket yakıtı olarak ne kullanılır?
Bu amaçla genelde sıvı hidrojen kullanılmaktadır. Hidrojen ağırlığı az olan ama gücü yüksek olan bir roket yakıtı olmaktadır. Oksijen ile tepkimeleri sonucunda bir miktar enerji açığa çıkmaktadır. Ama hidrojen ve oksijen yalnızca çok düşük bazı sıcaklık değerlerinde sıvı halde depolanabilirler.
Uzay boşluğunda insana ne olur?
Eğer akciğerlerimizdeki hava boşalırsa, yaklaşık 15 saniye içinde kandaki oksijen ciddi anlamda düşecek ve beynimiz oksijensiz kaldığı için bilinç kaybı gerçekleşecektir. Birkaç dakika sonra ise tamamen oksijensiz kalan beyin ölecektir.Insanlı uzay araçları nelerdir?
Columbia uzay mekiği, uzaya fırlatılmış olan ilk uzay aracı olarak da biliniyor. Uzaya gidip gelebilen ve tekrardan kullanılabilen insanlı uzay araçlarına uzay mekiği ismi verilir. Uzay mekikleri, roket gibi kalkan ve uçak gibi inen araçlardır. Bu araçların kendi roket motorlarının yanı sıra yakıt tankları da vardır.Roketin bölümleri nelerdir?
Üç alt bölümden oluşur: Yakıt bölümü, oksijen bölümü ve roket motoru.
Roketlerde kullanılan ilk katı yakıt nedir?
Katı yakıtlı roketlerde birçok katı yakıt türü kullanılmasına rağmen, genellikle aşağıdaki iki karışım tercih edilir. 1. İçine çeşitli maddeler katılarak patlama gücü iyice azaltılmış nitrogliserin 2. Amonyum Nitratla karıştırılmış, sentetik lastik.
Roket Kurtarma Sistemleri nelerdir?
En yaygın kurtarma yöntemleri paraşüt ve şerit kurtarma yöntemleridir. Paraşüt genellikle motorun fırlatma barutu tarafından burun konisiyle birlikte dışarıya doğru atılır. Burun konisine bağlı olan paraşüt, burun konisi tarafından dışarıya çekilir ve roket yumuşak bir iniş yapar.Stabilite nasıl hesaplanır roket?
Bu dönme hareketini oluşturacak aerodinamik kuvvetler ise roketin basınç merkezinden etki eder. Ağırlık ve basınç merkezi arasındaki fark ise roketin moment koludur. Stabilite ise moment kolunun roketin çapına oranıdır.Kalkış itki ağırlık oranı nasıl hesaplanır?
İtki/ağırlık oranı, itme kuvvetinin (SI birimleri cinsinden – Newton cinsinden) motorun veya aracın ağırlığına ( newton cinsinden ) bölünmesiyle hesaplanabilir ve boyutsuz bir miktardır.
Sonda roketleri nedir?
Sonda roketleri istenilen görevlerde taşıdığı faydalı yük diye adlandırılan cihazlar sayesinde atmosferik ve fiziksel parametreleri ölçebilen ve bilimsel deneylerin yapılmasını sağlayan roketlerdir. Genel hatlarıyla motor, gövde ve faydalı yük kısımlarından meydana gelirler.
Rokete etkiyen kuvvetler nelerdir?
Rokete etki eden 4 ana kuvvet vardır. Bunlar sırasıyla : Yerçekimi Kuvveti, Motorun İtki Kuvveti, Aerodinamik Sürükleme, Aerodinamik Kadırma Kuvvetleridir.Roket hızı ne kadar?
Uzay Mekiği Hızı ve Özellikleri Uzay mekiği, 100.000 kg’lık ağırlığı ile 300 km irtifadaki yörüngesinde saniyede 7700 m hızla hareket etme özelliği olan bir araçtır.Roket çeşitleri nelerdir?
Roketler, içindeki yakıtı yakabilecek yakıcıyı (oksijen vb. türleri), türüne göre sıvı veya katı durumda bulundurur. Roketler sıvı ve katı yakıtlı olarak ikiye ayrılır. Savaş Amaçlı Roketler: Savaş için atmosfer dışına çıkmayan roketlerdir. Menzilleri farklı olabilir.
Kurtarma Sistemleri nelerdir?
Kurtarma sistemi paraşütün roket dışına çıkmasını sağlayan sistemdir. Genellikle bu sistemlerde yaylar, CO2 tüpleri, barut, servo motorlar vb. kullanılır. En yaygın olan tiplerinden biri CO2 tüplü sistemi, bizim de Semruk-3 Roketinde kullandığımız sistemdir. Sistemimizde barut ile CO2 tüpü aynı anda kullanılmıştır.
Amorfosbor ne demek?
“Amorfosbor, yaklaşık 50 yıldır Amerika’da kullanılan ve bor madeninden elde edilen bir malzemedir. Bu malzeme özellikle roket ve füze yakıtı ve hatta son zamanlarda uçak yakıtı olarak kullanılıyor.Roketlerde kullanılan ilk yakıt nedir?
Bu nedenle sıvı yakıtlar uzay aracı belli bir irtifaya ulaştıktan sonra kullanılmaya başlanır. Bu amaçla genellikle sıvı hidrojen kullanılır. Hidrojen hafif ama çok güçlü bir roket yakıtıdır. Oksijenle tepkimesi sonucu enerji açığa çıkar.Roketlerde kullanılan ilk katı yakıt adı nedir?