AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Rip akimi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Rip akımı nedir?​

Rip akıntısı, (veya yanıltıcı bir rip gelgit) olarak adlandırılan bir rip akımı, dalgaların kırıldığı plajların yakınında meydana gelebilen, kırılan dalgaların ters yönünde akan belirli bir su akımı türüdür.
Rip akıntısı dibe çeker mi?
Çeken akıntı en çok rüzgarlı, dalgalı, fırtınalı havalarda ve Karadeniz sahillerinde görülür. Bilinenin aksine bu akıntılar dibe çekmez. Yüzen kişiyi kıyıdan açığa doğru sürükler. Yüzücü açığa sürüklenirken panikler ve kıyıya dönmeye çalışır.

Rip akıntısı en çok nerede görülür?​

Denizden gelen sinsi tehlike ‘çeken akıntı’, her yıl yüzlerce kişinin boğulma tehlikesi atlatmasına ya da hayatını kaybetmesine neden oluyor. Profesyonel yüzücülerin bile karşı koyamayacağı güçte olan rip akıntısı, Türkiye’de özellikle Karadeniz sahillerinde yüzücüleri tehdit ediyor.
Karadeniz neden tehlikeli?
Türkiye ‘de deniz mevsiminde boğulmaların çoğu Karadeniz’de olmakta. Karadeniz’de denize girmek için bazı şeyleri bilmek gerekir. Samsun sahili ‘çeken akıntı’ olayının yoğun yaşandığı bir yerdir. Özellikle hilal şeklindeki kıyılarda yaşanan boğulmaların en önemli nedeninin ‘çeken akıntılar’ olduğu bilinmektedir.
Rip akıntısının büyük bir bölümü genellikle Karadeniz bölgesinde görülür. Karadeniz bölgesi rüzgarlı ve dalgalı olduğu için rip akıntısı kaçınılmaz olur.
Deniz insanı neden çeker?
Eğer deniz tabanındaki engelde zayıf bir bölge ya da küçük bir açıklık varsa su bu bölgeden açık denize doğru hızla hareket eder. Bu olgu çeken akıntı olarak isimlendirilir. Çeken akıntı, bu bölgede yüzen bir insanı açık denize doğru sürükler. Bu durumda panikleyen yüzücüler kıyıya doğru yüzmeye çalışabilir.

Fiyort kıyı tipi ne demek?​

Fiyort, denizin buzul vadilerini basması sonucunda oluşan ve çoğunlukla iç kesimlere kadar sokulan; ince, uzun, genellikle çok derin ve kenarları çok dik körfez. Fiyortlar; genellikle Norveç, Grönland, Alaska gibi kuzey ülkelerinde görülen ilginç bir kıyı tipidir.
Karadenizin hırçınlığı neden?
Karadenizin hızlı değişken iklim yapısı nedeniyle, hırçın, hızlı hareketli ve azgın denizi nedeniyle, çetin sarp ama sürekli yeşil dağ yapısı nedeniyle karadenizli çaresizlikler içinde kendi çaresini kendi üretmiş, en zor durumlara bile mutlaka çıkış yolu bulmuştur.

Akıntıya karşı yüzülür mü?​

Akıntı kıyıya yakın yerde başlar ve kişiyi alıp açığa götürür. Çok şiddetli bir akıntıya karşı koymak mümkün değil.
 
Geri
Üst