- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 132.565
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Ribozom madde alışverişi sağlar mı?
Ribozom, protein sentezleyen organellerdir. Sitoplazmada, endoplazmik retikulumda ve çekirdek zarında yer alır. Endoplazmik retikulum, hücre içini saran yapıdır. Hücre zarıyla çekirdek arasında, sitoplazmada ve hücre içinde madde taşınmasını sağlar.Hayvanlara ait olan hücreler nelerdir?
Hayvan hücresi zar ile çevrili olan organeller içermektedir. DNA ise hücre çekirdeğinin içerisinde yer almaktadır. Hayvan hücrelerinin özelliklerine bakıldığında en önemli özellik organeller bulundurmasıdır. Bunlar dışında hayvan hücresi hücre çekirdeği, sitoplazma ve zar üzerinde oluşur.
Hücre zarı hücrenin içi ile dışı arasında madde iletimini sağlar mı?
Hücre zarları, iç ortam özelliklerinin sabit kalmasını ve dış ortamdan etkilenmemesini sağlar. Hücrenin çevresi ile seçimli madde alış-verişi yapması, gereksinim duyulan maddelerin kolaylıkla içeriye alınması, metabolizma sonucu oluşan artık ürünlerin dışarıya atılması hücre zarları aracılığıyla gerçekleştirilir.
Hangi organellerin yapısında zar yoktur?
Ribozom: Ribozom hücrenin en önemli organellerinden biridir. Hücre içerisinde protein sentezini ribozom yapar. Ribozomun herhangi bir zarı da yoktur. Endoplazmik Retikulum: Sitoplazma içinde ki madde alıverişini sağlayan organeldir.Zarlı organeller nelerdir?
Temel ökaryotik organeller tablosu
Stoplazma ne işe yarar?
Sitoplazma organeller ve bunların içinde yer aldığı koyu kıvamlı sıvı kısım (sitozol)dan oluşur. Sitoplazma solunum, fotosentez, beslenme, sindirim, boşaltım gibi bütün yaşamsal faaliyetlerin geçtiği yerdir.
Neredeyse hiçbir hücrenin (hayvan, bitki ve mantar hücreleri de dahil) zar potansiyeli sıfır değildir. Genellikle hücrenin iç tarafı dış tarafa göre negatiftir ve -40 mV ile -80 mV arasında değişen bir voltaja sahiptir. Zar voltajının iki temel fonksiyonu vardır.