AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Riba tam olarak nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.659
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Riba tam olarak nedir?​

Riba kelimesi çoğalıp akmak ya da dolup taşmak manasında kullanılır. Yani riba kelimesi görülen yerde paranın haksız yere dolup taşma anlamı vardır. Bu da faize işaret eder.

Riba ile faiz Aynı mıdır?​

Faiz ile riba aynı şey midir? Her iki kelimenin anlamlarındaki ortak çizgi, ikisinin de bir artışı, bir fazlalığı ifade ediyor olmalarıdır. Faizde, yanıltıcı da olsa bir fazlalık bulunduğu için ona Türkçe’de olduğu gibi faiz, ya da Arapçada olduğu gibi riba denmiştir.

Faizin haram kılınmasının sebebi nedir?​

Faizin haram kılınmasının sebebi nedir?
İlahî bir emir olarak faizin yasak oluşunun sebebi açıktır: “Allah, yasakladığı için.” Tıpkı oruç tutmak veya zekat vermenin farz oluşu gibi, bunun da sebebi “emr-i ilahî”dir. Ubudiyetlerimizin yegâne gerekçesi budur. Bununla beraber o emri takip eden birtakım maslahatlar da vardır. Bu oldukça normaldir.

Ribevi mallar nelerdir?​

Hadiste altın, gümüş, buğday, arpa, hurma ve tuzun fâiz oluşmasına uygun (ribevî) mallar olduğu ifade edilmiştir.

Riba nedir iktisat?​

Borcun vadesinin sonunda, borçlu alacaklıya borcun [miktannı] artırması karşılığında vadeyi uzatmasını önererek başvururdu. Bu yapıldığında, onlara (alacaklılara) bunun riba olduğu hatırlatılırdı. Onlar da, ‘Akdin başında da, borcun vadesi dolduğunda da artırsak aynıdır, bunlar birdir’ derlerdi.

Haram olan faiz nedir?​

Haram olan faiz nedir?
Müslüman başka birisinin malını ancak bir mal veya iş karşılığında alabilir. Hiçbir ekonomik değeri olmayan vade: zamandan dolayı bir kişinin parasını almak onu karşılıksız almak demektir. Bu yüzden dinimiz faizi başkasının malını haksız yere almak olarak tanımlamış ve haram kılmıştır.
Faiz yiyen ne olur?​
Kuran ve sünnette şiddetle yasaklanan faiz için Bakara Suresi’nin 275’inci ayetinde “Meşru görerek faize dönen kişiler cehennemliktirler” denilmektedir. Allah’ın Kitabı ve Hz. Peygamber’in Sünnet’inde en ağır bir dille yasaklanarak haram kılınmış işlem faizdir.
Faizin yasaklanması nedir?​
FAİZ YASAĞININ AMACI Faiz yasağı, İslâm iktisadının hem ana öğelerinden birisi, hem de makul bir gereğidir. İslâm servetin âtıl bırakılmamasını, üretim ve yatırım dışında tutulmamasını isteyerek faiz ortamının doğuşunu engelleyici bazı tedbirler almıştır.

Faiz hangi mallarda olur?​

Faiz hangi mallarda olur?
Kim fazla verir ya da fazlalık isterse fâize düşmüş olur. Fâiz alan ile veren aynıdır. Eğer mübâdele edilen varlıkların cinsleri değişirse peşin olmak kaydıyla mübâdele olabilir. Hadiste altın, gümüş, buğday, arpa, hurma ve tuzun fâiz oluşmasına uygun (ribevî) mallar olduğu ifade edilmiştir.
 
Geri
Üst