Retroperitoneal fibrozis Nedir Tedavisi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
214.802
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Retroperitoneal fibrozis Nedir Tedavisi?​

Retroperitoneal fibroz (RPF) periton (karın zarı) arkasındaki yağ dokusunun subakut veya kronik iltihabı sonucu gelişen fibrotik bir hastalıktır. Yani bu dokunun kronik inflamasyonu dokunun yapısının bozulmasına, fibrotik (yoğun kollajen içeren) bantların oluşmasına neden olur.

Üreterolizis ne demek?​

Üreterlerin çevresinde bazen çeşitli nedenlerden dolayı skar dokusu oluşur. Bu duruma retroperitoneal fibrozis denir. Bu durumda üreterleri etrafını saran bu skar dokusundan kurtarmak gerekir. Bu ameliyata üreterolizis denir.
Fibröz iyileşme nedir?
Fibrozis, fibroz, nedbeleşme, bağ dokusuna dönüşüm demektir. Normal iyileşmenin bir parçası olarak (fizyolojik) ya da yaralanmaya bir yanıt olarak (patolojik) oluşabilir. Fibrozis, dokuda, hücreler arasında fibröz doku (bağ dokusu) birikimidir.
Ürolojik Onkoloji Nedir?
Ürolojik onkoloji, kadın ve erkeklerde idrar yolları ile erkeklerde üreme organlarında ortaya çıkan kanserlerin tanı ve tedavisi yapıldığı bir alandır.

Fibröz doku neden olur?​

Fibrozis, dokuda, hücreler arasında fibröz doku (bağ dokusu) birikimidir. Örneğin karaciğer dokusunun (hücrelerinin) alkol ya da yağlanmasına bağlı olarak hasarı yüzünden fibrozis gelişebilir. Bu da ilerleyince siroz ve karaciğer yetmezliğine neden olur. Fibrozis reaktif yani benign bir durum olabilir.

Fibröz skar nedir?​

Skar normal yara iyileşme olayının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Deri üzerinde oluşan yaralar, yaralı bölgenin kendi orijinal dokusu, yani deri dokusu ile onarılmazlar. Yaralar, vücut tarafından oluşturulan ve orijinal dokudan farklı, fibröz doku olarak adlandırılan özel bir onarım dokusu ile iyileşir.

Retroperitoneal Fibrozis (RPF) normal retroperitoneal dokunun fibrozis ve inflamasyon ile kaplanması ile karakterize, nadir görülen bir hastalıktır. RPF genellikle idiyopatiktir, ancak bazı ilaçların kullanımından sonra, malign hastalıklarda, enfeksiyonlarda ve major cerrahiye sekonder de gelişebilir.
Fibrozis ne demek tıp?
Fibrozis (fibrosis), bir dokudaki ya da organdaki yoğun bağ dokusu artışına bağlı olarak ortaya çıkan katılaşmadır. Artan bağ dokusu kollagen liflerden zengin olduğu için “fiber ya da fibre” kökünden türetilmiş, “-osis” takısıyla da patolojik bir artışı betimleyen “fibrosis” tanımı ortaya çıkmıştır.
Ormond hastalığı nedir?
Ormond hastalığı olarak da bilinen retroperitoneal fibrozis, retroperitoneal alanda gros olarak düz, sert, gri-beyaz renkte değişik derecelerde kalınlıkta fibroz plakların oluşması ile karakterizedir. Fibrozis özellikle aşağı lumbal seviyededir.

Üreterolizis ameliyatı nedir?​

Retroperitoneal hastalık nedir?​

Retroperitoneal Fibroz (RFB), anormal lif benzeri doku oluşumunun, karın boşluğuna uzanan zarın arkasında meydana geldiği nadir bir enflamatuar hastalıktır. Retroperitoneal fibroz, karın zarının arka kısmında bulunan yağ dokunun iltihaplanması sonucunda meydana gelir.
Retroperitoneal nedir tıp?
Parietal periton ile karın arka duvarı arasındaki boşluğa retroperitoneum denir. Bu yüzden periton bir organın önünden geçiyorsa yani organ periton ile karın duvarı arasında ise bu organlara retroperitoneal organlar denir. Böbrekler, pankreas, üreterler retroperitoneal organlara örnektir.
Üroloji Onkoloji neye bakar?
Üroonkoloji ürolojik kanserlerle ilgilenir. Böbrek, böbrek üstü bezi, mesane (idrar kesesi), prostat, testis, üreter ve üretra kanserleri ile ilgilenen üroloji alt bölümüdür. Üroloji hastalarının çok fazla yoğunlaştığı bir alt branştır.

Prostat ameliyatında alınan lenf bezleri alınır mı?​

Prostat bezinin tamamının çıkartıldığı bir işlemdir ve yapılan ameliyata “Radikal Prostatektomi” adı verilir. Bazı hastalarda prostatın çıkarılmasının yanında bölgesel lenf bezlerinin de çıkarılması gereklidir.

Retroperitoneal organ ne demek?​

Intraperitoneal ve retroperitoneal organlar nelerdir?
ileum, caecum, colon transversum ve colon sigmoideum intraperitonealdir. Karaciğer’in peritonsuz alanları bulunmasına rağmen intraperitoneal olarak kabul edilebilir. sadece ön yüzlerini örter. Böbrek, böbreküstü bezi retroperitoneal’dir.
 
Geri
Üst