AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Retina yirtilmasi nasil belli olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Retina yırtılması nasıl belli olur?​

Retinadaki yırtıklar ışık çakması, görüş azalması, görme alanının bir kısmının kaybı, cisimleri kırık görme, cisimleri olduğundan büyük veya küçük görme, ışık çakmaları, siyah nokta ya da sinek uçuşmaları gibi belirtilerle kendini belli eder.

Retina hücreleri kendini yeniler mi?​

Retina hasarı oluştuktan sonra iyileşmeyebilir; çünkü hasar gören retina hücreleri kendini yenileyemez.

Retina dekolmanı nasıl teşhis edilir?​

Retina dekolmanı nasıl teşhis edilir?
Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?
- Göz açık ya da kapalı iken hissedilen ışık çakmaları (arka vitreus dekolmanında olduğu gibi)
- Daha fazla sayıda uçan cisimlerin ani olarak ortaya çıkması
- Görme alanı içinde herhangi bir yönden gelişen gri-siyah perde.
- Gözkırpma ile geçmeyen görme bulanıklığı ya da kaybı

Retina kendini onarır mı?​

Retina kendini onarır mı?

Göz perdesi neden yırtılır?​

RETİNA YIRTILMASININ SEBEPLERİ Yaşlandıkça vitreus biçim değiştirerek retinayı çekmeye başlar. Eğer vitreus retinadan bir parçayı çekerse retina yırtılması meydana gelir. Böyle bir durumda, vitreus sıvısı bu yırtıktan sızarak retinayı gözün arka duvarından kaldırır ve retinanın ayrılmasına sebep olur.

Kornea yırtılması kör eder mi?​

Yırtık tedavi edilmez ise gözün içini dolduran sıvı retinanın altına girer ve retina yerinden ayrılır. Sonuçta hasta ilk başlarda retina kısmen ayrıldığında üst-alt veya yan bölümlerde gölge görür. Zamanla, bütün retina ayrıldığında tamamen göremez olur.

Göz sinir hücreleri yenilenir mi?​

Göz sinir hücreleri yenilenir mi?
Göz sinirleri hücrelerinin tamamen işlevini kaybetmesi sonucunda yenilenmesi mümkün değildir. Ölen hücrelerin canlanması için mevcut olan bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

Retina nakli yapılabilir mi?​

Retina nakli yapılabilir mi?
Retina Nakli Nasıl Yapılmaktadır? Retina hastalığına bağlı zarar görmüş gözlere, cenine ait kök hücrelerinin nakli yapılmaktadır. Tavukkarası ve sarı nokta hastalığı gibi retina hastalığı olan hastalarda fotoreseptör dediğimiz görmemizi sağlayan ışığa duyarlı hücrelerde ölüm meydana gelmektedir.
 
Retina yırtılmasının belirtileri arasında ışık çakması, görüş azalması, görme alanında kayıplar, cisimleri kırık ya da deforme şekilde görme, ışık çakmaları, siyah nokta veya sinek uçuşmaları gibi belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtilerle karşılaşılması durumunda hemen bir göz doktoruna başvurulması önemlidir.

Retina hasarı oluştuktan sonra genellikle kendiliğinden iyileşmez, çünkü retina hücreleri kendini yenileyemez. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi önemlidir.

Retina dekolmanı, belirtilerin yanı sıra göz açık ya da kapalıyken hissedilen ışık çakmaları, daha fazla uçan cisimlerin ani olarak ortaya çıkması, görme alanında gelişen gri-siyah perde gibi belirtiler ile teşhis edilebilir. Göz kırpma ile geçmeyen görme bulanıklığı veya kaybı da dekolmanın belirtileri arasındadır.

Retina yırtılmasının sebeplerinden biri yaşlanmaya bağlı olarak vitreus dokusunun retinadan bir parça çekmeye başlamasıdır. Eğer vitreus retinadan bir parçayı çekerse, retina yırtılması oluşabilir. Bu durumda, vitreus sıvısı yırtıktan sızarak retinayı kaldırabilir ve retinanın ayrılmasına neden olabilir.

Kornea yırtılması tedavi edilmezse, göz içine sızan sıvı retina altına girerek retina ayrılmasına yol açabilir. Bu durumda hasta önce kısmi bir retina ayrılmasıyla belirtiler yaşarken, zamanla tamamen göremez hale gelebilir.

Göz sinir hücreleri tamamen işlevini kaybettiğinde yenilenmezler ve şu anda bu hücrelerin canlanması için bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

Retina nakli genellikle zarar görmüş gözlere yapılan bir işlem değildir. Ancak bazı retina hastalıklarında kök hücre nakli gibi yöntemler uygulanabilmektedir. Fotoreseptör hücrelerinin ölümüne bağlı görme kayıplarında bu tür tedaviler geliştirilmeye çalışılmaktadır.
 
Geri
Üst