- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 208.879
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Retina nedir ne işe yarar?
Aynı zamanda retina kendi içerisinde 10 katmandan oluşmaktadır, Retina tabakası gözün en karmaşık ve en hassas noktasıdır. Retina ışığın görüntü olarak beynimize iletilmesini sağlar ve bu şekilde görmemiz mümkün olur. Retina da meydana gelen problemler bir göz bozukluğu değil, bir göz rahatsızlığıdır.Lazer nedeniyle oluşan göz hasarının nedeni nedir?
Lazer retinadaki yırtığı yapıştırarak retinanın kabarmasını engeller. Işık çakmaları zamanla yok olur, lekeler ve sinek uçuşmaları ise zamanla azalır. Retina damar tıkanıklığı: Retinal damar tıkanıklığı kanama ve sıvı sızdırması sonucu gözde ciddi görme kaybı yaratır.Retina iyileşir mi?
Retina yırtığı ve takip eden retina dekolmanı oldukça ciddi hastalıktır. Hastalık kendiliğinden iyileşmez. Tedavi edilmezse körlüğe varan ciddi görme kayıplarına sebep olabilir.
Retina nasıl tedavi edilir?
Retina dekolmanının tedavisi mutlaka cerrahi ile yani ameliyat ile yapılır. Retina dokusunu oluşturan jel yerine geri yerleştirilir. Bunun için hastaların yüzde 90’nında vitrektomi ameliyatı yapılır. Dekolmanın durumuna göre göz içine gaz verebilir.
Retina hastalıkları nelerdir ve nelerden kaynaklanır?
Retina Hastalıkları Nedir?Göz hastalıklarında retina nedir?
Retina beyine bir sapla bağlı küçük bir küre olarak düşünülebilir. Retinada merkezi görmeyi sağlayan, ışığın odaklandığı, özelleşmiş bölgeye makula (sarı nokta) denilmektedir. Retinadaki bozukluk, görüntünün oluşmamasına, göz sinirindeki bozukluk da görüntünün beyne ulaşmamasına veya eksik ulaşmasına neden olur.Göz sıvısı akarsa ne olur?
Sıvı göz dışına kolay atılamayınca göz içi basıncı yükselir ve bu yüksek basınç yıllar içinde genellikle belirti vermeden retina sinir liflerini ezerek onların tahribatına neden olur. Hasar genellikle yavaş geliştiği ve gözlerden birinde daha erken başladığı için teşhis gecikir.
SSR göz hastalığı neden olur?
Santral Seröz Retinopati’nin kesin nedeni belirlenememiştir. Hastalığın retinanın dış kısmını besleyen damarları içeren koroid tabakasındaki basınç artışına ikincil retina pigment epitelinde bozulmaya bağlı oluştuğu düşünülmektedir. Retina pigment epitelindeki bozulma retina altında sıvı birikimine yol açar.
Retinanın orta kısmında herhangi bir etki yoksa , görüş iyi olacaktır. Eğer makula (retinanın ortasını) uzun süre ayrılmış olması ciddi bir sorundur. Bazı vakalarda görüş kurtarılabilir. Ancak görme ne kadar düzelir bunu kestirmek mümkün değildir ve ameliyat sonrası iyileşme birkaç ayı bulabilir.
Yaşlandıkça vitreus biçim değiştirerek retinayı çekmeye başlar. Eğer vitreus retinadan bir parçayı çekerse retina yırtılması meydana gelir. Böyle bir durumda, vitreus sıvısı bu yırtıktan sızarak retinayı gözün arka duvarından kaldırır ve retinanın ayrılmasına sebep olur.
Retina bozuklukları nelerdir?
Retinada merkezi görmeyi sağlayan, ışığın odaklandığı, özelleşmiş bölgeye makula (sarı nokta) denilmektedir. Retinadaki bozukluk, görüntünün oluşmamasına, göz sinirindeki bozukluk da görüntünün beyne ulaşmamasına veya eksik ulaşmasına neden olur. Kişi görme yeteneğini kaybeder.
Retina hangi hastalıklara bakar?
Sıklıkla karşılaşılan retina hastalıkları aşağıdaki gibidir ;