- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 248.122
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Retina delinmesi ne demek?
Retina yırtılması (retina dekolmanı) genellikle göz küresinin içini dolduran jel-sıvı kıvamındaki saydam doku vitre ile ilişkilidir. Retinaya birkaç yerden sıkıca bağlı olan bu doku herhangi bir sebeple büzüştüğünde retinayı çekiştirerek retinanın delinmesine veya yırtılmasına yol açar.Retina yırtığı nedir?
Retina, gözümüzün arkasındaki ışığı algılayan dokudur ve sinirlerden oluşur. Ciddi bir göz hastalığı olan retina dekolmanı, sağlam retina tabakasının yapışık olduğu göz küresinin iç yüzeyinden ayrılmasıdır. Dekolman (ayrılma, yerinden ayrılma) öncesi retinada yırtıklar oluşur ve bu duruma retina yırtılması denir.
Retinada delik neden olur?
Makula deliği, yaşlanmanın doğal bir süreci olarak vitreus yapısının bozularak makuladan ayrılması sırasında oluşur. Retina yüzeyinde kalan vitreus kalıntısı kasılıp büzüşerek makula ve foveayı dışa doğru çeker. Bunun sonucunda delik tarzı doku kaybı oluşur.
Retina delinmesi neden olur?
RETİNA YIRTILMASININ SEBEPLERİ Yaşlandıkça vitreus biçim değiştirerek retinayı çekmeye başlar. Eğer vitreus retinadan bir parçayı çekerse retina yırtılması meydana gelir. Böyle bir durumda, vitreus sıvısı bu yırtıktan sızarak retinayı gözün arka duvarından kaldırır ve retinanın ayrılmasına sebep olur.Retina yırtığı neden olur?
Yaşlandıkça vitreus biçim değiştirerek retinayı çekmeye başlar. Eğer vitreus retinadan bir parçayı çekerse retina yırtılması meydana gelir. Böyle bir durumda, vitreus sıvısı bu yırtıktan sızarak retinayı gözün arka duvarından kaldırır ve retinanın ayrılmasına sebep olur.
Maküla deliği kendiliğinden geçer mı?
Makula Deliği Evreleri Göz arkası deliği fark edildiği anda ya da OCT de( yani Makula OCT veya Retina tomografisi) delik tespit edildiğinde hangi evrede olursa olsun mutlaka ameliyat gerekir. Çünkü başlangıç evresinde bile çoğu delik daha da büyüyor ve zamanla ileri evreye geçiyor. Gerilemesi çok nadirdir.
Maküla deliği kendiliğinden kapanır mı?
Göz boşluğu özel bir gaz ile doldurulur. Ameliyat sonrası hasta yere doğru bakacak şekilde durarak gazın deliği örtmesi sağlanır ve delik kendiliğinden kapanır. Bu süreçte başın öne eğik yere doğru durması gazın deliği örtmesi açısından çok önemlidir. Birkaç hafta sonra gaz kendiliğinden kaybolacaktır.Maküla deliğini ne kapatıyor?
Maküla deliği nedir?