AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Retikulositoz ne zaman olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.360
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Retikülositoz ne zaman olur?​

Retikülosit sayısı kemik iliği etkinliğine (aktivitesine) dair bir gösterge olabilir. Eritrosit üretiminin arttığı durumlarda retikülosit sayısı ve yüzdesi artar. Örneğin hemolitik anemi veya orak hücre anemisinde. Retikülositlerdeki artışa retikülositoz denir.

Edinsel Anemilerin gelişmesine neden olan durumlar?​

Edinsel hemolitik anemilerde vücut normal alyuvarlar üretir. Bununla birlikte, bazı hastalık, durum veya faktörler hücreleri erken yıkıma uğratır. Bunlara örnek olarak bağışıklık sistemi hastalıkları, enfeksiyonlar, ilaçlara ya da kan nakline karşı oluşan reaksiyonlar sayılabilir.
Düzeltilmiş retikülosit nasıl hesaplanır?
Örn demir eksikliği anemisi, aplastik anemi.
- Önemli not: ÇK yaymalarında polikromazinin görülmediği durumlarda RYİ’nin hesaplanması gerekmez.
- Bir örnek vermek gerekirse; retikülosit yüzdesi 5, hematokrit % 25.
- Düzeltilmiş retikülosit yüzdesi: 5 x 25 ÷ 45 = 2.8.
- Retikülosit yapım indeksi: 2.8 ÷ 2 = 1.4.

Retikülosit ne zaman azalır?​

Retikülosit sayımı, kemik iliğinde eritrosit yapımı hakkında bilgi sağlar. Retikülosit sayısı normalde eritrosit sayısının %05-1,5’ğu kadardır. Eritrosit yapımının azaldığı durumlarda retikülosit sayısı azalır.

Edinsel anemiler nelerdir?​

Edinsel Hemolitik Anemiler Edinsel hemolitik anemilerde alyuvarlarınız normal olabilir. Ancak, bazı diğer hastalık veya faktörler vücudun alyuvarları yok ederek kandan uzaklaştırmasına neden olur. Alyuvarların yok edilmesi kanın içinde ya da daha sıklıkla dalakta gerçekleşir.
HSM hastalığı ne demek?
Spinal Müsküler Atrofi (SMA), hareket sinir hücrelerinden (motor nöronlardan) kaynaklı nöro-müsküler bir hastalık. 3 evrede görülen SMA hastalığının en tehlikelisi SMA Tip 1 denilen evre. SMA Tip 1 hastalığının belirtileri çocukluk yaşlarından itibaren gözle görülebiliyor.
Retikülosit sayımı, kemik iliğinde eritrosit yapımı hakkında bilgi sağlar. Retikülosit sayısı normalde eritrosit sayısının %05-1,5’ğu kadardır. Eritrosit yapımının azaldığı durumlarda retikülosit sayısı azalır. Eritrosit yapımının arttığı durumlarda retikülosit sayısı da artar.
Bir kol damarınızdan iğneyle alınan alınan kan numunesi kullanılır.Bazen bir bebeğin el parmağı veya topuğun delinmesiyle elde edilen kan numunesi kullanılır.
Polikromazi ne zaman olur?
Polikromazi, çok renkli kırmızı kan hücrelerinin bir kan yayma testinde ortaya çıkması durumudur. Oluşum anında kemik iliğinden kırmızı kan hücrelerinin erken salındığının bir göstergesidir. Polikromazinin kendisi bir durum olmasa da, altta yatan bir kan bozukluğundan kaynaklanmaktadır.

Hemolize neden olan faktörler?​

Çeşitli hayvanların (örneğin bazı akrep ve yılanların) zehirleri, bazı bakterilerin toksinleri, çeşitli kimyasal maddeler, donma ve yüksek sıcaklık hemositolize yol açan faktörlere örnek olarak verilebilir.

Retikülosit düşüklüğü nedir?​

Anemik olmanıza rağmen retikülositlerin sayısı yükselmediğinden bir ölçüde kemik iliği işlev bozukluğu veya yetmezliği ve/veya eritropoetin eksikliğinin mevcut olması mümkündür. Aşağıdaki durumlarda retikülosit yüzdelerinde azalma görülebilir: Demir eksikliği anemisi. Pernisiyöz anemi veya folik asit eksikliği.
 
Geri
Üst