AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Retikulosit kac olmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Retikülosit kac olmali?​

Kandaki normal retikülosit yüzdesi %0.2-%2.0 arasında değişir. Retikülosit sayısı kemik iliği etkinliğine (aktivitesine) dair bir gösterge olabilir. Eritrosit üretiminin arttığı durumlarda retikülosit sayısı ve yüzdesi artar.

Retikülosit Sayiminin amacı nedir?​

Kırmızı kan hücre sayınız, hemoglobin ve hematokritiniz arttığında aşırı kırmızı kan hücresi yapımının hız ve derecesini belirlemeye yardımcı olmak için retikülosit sayımı istenebilir.

Transferrin satürasyonu değeri kaç olmalı?​

Transferrin satürasyonu değeri kaç olmalı?
Sağlıklı bir bireyde transferrin saturasyon yüzdesi %30-35 aralığındadır ve bu durum transferrin %30 oranında demirle bağlanmış olarak özetlenebilir. Transferrin saturasyon değerinin düşmesi demir eksikliğini, transferrin saturasyon yüksekliği ise vücutta aşırı demir birikimini ifade eder.

Kanda Irf nedir?​

MFR, HFR ile birlikte immature (olgunlaşmamış) retikülosit fraksiyonu (IRF) olarak bildirilir. IRF’nin artışı kemik iliğinde eritrosit yapımının arttığının göstergesidir. Kan sayımı cihazının bu kanalında retikülositlerin hemoglobini de (RET-He: reticulocyte Hb equivalent)) ölçülmektedir.

Delta he nedir?​

En çok görülen şekli, hastada Hepatit B yıllardır var, bunun üzerine delta ekleniyor ve biz buna delta hepatit diyoruz. Aslında delta hepatit dediğimiz şey, hepatit B ve D’nin birlikte var olması. Ama ikisinin birlikte vücuda girmesinden ziyade daha önceden Hepatit B olan hastaya D’nin eklenmesi sık görülen durum.

Polikromazi ne demek?​

Polikromazi ne demek?
Polikromazi, çok renkli kırmızı kan hücrelerinin bir kan yayma testinde ortaya çıkması durumudur. Oluşum anında kemik iliğinden kırmızı kan hücrelerinin erken salındığının bir göstergesidir.

Transferrin satürasyonu neden düşer?​

Transferrin saturasyonu demir eksikliğinde azalır; fazla demir alımında veya demir zehirlenmesi gibi durumlara bağlı olarak demir fazla miktarda olduğunda ise artar.
 
Kanda retikülosit (genç kırmızı kan hücresi) sayısı genellikle %0.2 ile %2.0 arasında olmalıdır. Retikülosit sayısı, kemik iliğinin eritrosit üretim aktivitesini yansıtabilir ve eritrosit üretiminin arttığı durumlarda retikülosit sayısı ve yüzdesi artar.

Retikülosit sayımı, kırmızı kan hücrelerinin aşırı yapım hızını belirlemeye yardımcı olmak için yapılabilir. Özellikle kırmızı kan hücre sayısı, hemoglobin ve hematokrit değerlerinde artış olduğunda, retikülosit sayımı istenebilir.

Transferrin saturasyonu değeri ise genellikle %30 ile %35 arasında olmalıdır. Bu değer, transferrinin demirle ne kadar bağlandığını gösterir. Transferrin saturasyon değerinin düşmesi demir eksikliğini işaret edebilirken, yüksek değerler ise vücutta aşırı demir birikimini gösterebilir.

Kanda IRF (immature retikülosit fraksiyonu) ise kemik iliğinde eritrosit üretiminin arttığını gösteren bir gösterge olabilir. Kan sayımında retikülositlerin hemoglobini de ölçüldüğünde, bunlar IRF ve HFR ile birlikte değerlendirilebilir.

Delta hepatit ise Hepatit B enfeksiyonuna Hepatit D'nin eklenmesi durumunu ifade eder. Bu durum genellikle önceden Hepatit B olan kişilerde görülür.

Polikromazi ise kan yaymasında çok renkli kırmızı kan hücrelerinin görülmesi durumudur. Bu durum, kırmızı kan hücrelerinin erken salındığının bir göstergesi olabilir.

Son olarak, transferrin saturasyonu düşebilir çünkü demir eksikliği durumlarında vücutta yeterli miktarda demir bulunmaz ve dolayısıyla transferrin saturasyonu azalır. Diğer yandan, fazla demir alımı veya demir zehirlenmesi durumunda ise transferrin saturasyonu yükselebilir.
 
Geri
Üst