Resusitasyon 1 Nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
162.156
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Resüsitasyon 1 Nedir?​

kalp masajı, resusitasyon, kardiyopulmoner resusitasyon, kalp-akciğer canlandırması veya kısa adıyla cpr, durmuş olan dolaşım ve solunum sistemini yeniden çalışır hâle getirmek için uygulanan yöntemler bütünüdür. temel yaşam desteğinin tıbbi cihaz kullanılarak, uzman kişilerce yapılan halidir.

CPR nedir nasıl yapılır?​

CPR, en basit şekilde hastanın ağzından hava üflenmesi (suni solunum) ve kalbinin bulunduğu bölgeye el ile baskı uygulanması yöntemi (kalp masajı) olarak açıklanabilir. Kişinin ağzından hava üflenmesiyle akciğerlerine hava gitmesi sağlanır. Göğüs kafesine baskı uygulanmasıyla da kalbin vücuda kan pompalaması sağlanır.
Kalp masajı ilk ne zaman bulundu?
Kapalı kalp masajı, 1878 yılında Boehm tarafından kediler üzerinde denenmiştir. Kardiyak arrestte, 1960 öncesi açık kalp masajı uygulanırdı. Kapalı kalp masajı, ilk olarak 1960 yılında tanımlanmıştır. Bu dönemde Kouwenhoven ve meslektaşları kardiyak masajı ve yapay solunumu başarıyla uygulamışlardır.
Gözlem odası ne demek?
Gözlem odası; acil muayene odasında muayenesi yapılıp tedavi ve gözlemlenmesi gereken hastaların yatış yaptığı yerdir. Müdahale odası; acil müdahale edilmesi gereken hastaların yatırıldığı yerdir.

Resüsitasyon işlemi nedir?​

Direkt olarak kelime anlamına bakacak olursak sözlüklerde canlandırma ve yaşama dönüm olarak açıklanmaktadır. Tıpta bu kelime, kalbin, akciğerlerin, dolaşım ve solunum sisteminin yeniden çalışması için uygulanan uygulamaların hepsi olarak açıklanmaktadır. Resüsitasyon aslında CPR kelimesinin anlamıdır.

Yenidoğan resüsitasyon ne demek?​

Yenidoğan resüsitasyonu, sıvı dolu bir ortamdan hava dolu bir ortama geçiş yapan yeni doğmuş infantın, geçişinde yavaşlama ya da bozulma olması durumunda, mortalite ve morbiditeyi azaltır.
CPR yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
Kollarınızı dirseklerden kesinlikle bükmeyin. Vücut ağırlığınızı kullanıp kalça ekleminden hareket ederek bastırın. Basma işleminiz hastanın göğsünü en az 5 cm bastıracak 6 cm geçmeyecek şekilde dakikada 100-120 bası olacak hızda (saniyede yaklaşık 2 defa) yapılmalıdır.
Kalp masajı nasıl bulundu?
Ünlü cerrahın oğlu Peter Jude, uzun süredir rahatsız olan babasının Miami’de tedavi gördüğü hastanede öldüğünü açıkladı. Jude, 1950’lerin sonunda Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenciyken göğsün ortasına elle ritmik olarak basınç uygulamanın kalbi yeniden çalıştırabileceğini ortaya çıkarmıştı.
Odalar iyi havalandırılmış ve aydınlatılmış olmalıdır. Her muayene odasında el hijyeni malzemeleri (alkol bazlı el antiseptikleri, sıvı sabun, kâğıt havlu vb.) bulunmalıdır. Muayene odaları sağlık personeli ile başvuruda bulunan kişinin karşılıklı olarak oturabileceği bir düzenlemeye sahip olmalıdır.
a) Hekim çalışma odası/hasta muayene odası: Muayenehanede, 8 metrekare hekim çalışma alanı ve 8 metrekare hasta muayene alanı olmak üzere en az 16 metrekare kullanım alanına sahip, yeterli şekilde aydınlatılan ve havalandırılan hasta muayene odası ayrılır.
Cezaevi gözlem odası nedir?
Mahkumlar, kendilerine, kuruma, devletin malına ve diğer mahkumlara zarar vermemeleri için bu gözlem odalarında, sakinleşene kadar birkaç saatliğine tutuluyor. Hiçbir koğuşta kamera kaydı yapılmıyor ancak bu odalar 7 gün 24 saat kameraya kaydediliyor. Odalarda hiçbir şekilde kötü muamele yaşanmıyor.
 
Geri
Üst