AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Restorasyon Restitusyon ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
54.265
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Restorasyon Restitüsyon ne demek?​

Mimari yapının; sonradan değiştirilmiş ya da değişmiş veyahut kısmen yıkılmış ya da yok olmuş bölgelerinin, orijinal halindeki ya da değişikliğe uğradığı tarihteki durumunun anlatımına restitüsyon denir.

Restorasyon neye yapılır?​

sorularının cevabını ise içerikte bulabilirsiniz.Koruma ve yenileme anlamına gelen restorasyon; eski yapıların formunun bozulmadan, var olan eksikliklerinin tamamlanması anlamına gelir. Bunun dışında yapıyı kendi öz haline döndürebilmek için yapılan temizlik işleri de bir restorasyon türüdür.

Restorasyon nedir kısa bilgi?​

Restorasyon nedir kısa bilgi?
Eski, tarihi, otantik ve özgünlük değeri olan, önemli bir olaya ev sahipliği yapmış eserin, aslına uygun olarak, asli malzemeden, asli yapım tekniğinden ve özgünlüğünden faydalanarak, mümkün olduğu kadar az müdahale ile koruyarak onarılmasıdır.

Restorasyon neden önemlidir?​

Restorasyon neden önemlidir?
Tarihe konu olan eserlerin her daim korunmasının sağlanması Geçmişe ait kültürlerin yeni nesillere aktarılabilmesi adına korunabilmesinin sağlanması Tarihi eserlerin dokularının herhangi bir şekilde bozulmadan, özgün hali ile korunarak yeni zihinlere ulaştırılması

Rölöve Restitüsyon ve Restorasyon nedir?​

Rölöve yapının mevcut durumunu gösteren projedir. Binanın ya da anıtın şu anki durumu modellenerek proje haline getirilir. Tüm yıpranmalar, eskimeler projede işlenir.

Restitüsyon etüdü nedir?​

Restitüsyon, rölöve çalışmaları temel alınarak hazırlanır. Restitüsyon çalışmaları süresince yapının geçmişi hakkında bilgi toplanır. Yapının ilk tasarımındaki hali ve günümüze kadar geçirdiği müdahalelere ulaşılmaya çalışılarak bu veriler doğrultusunda restitüsyon projesi oluşturulur.

Mimari restorasyon Bölümü nasıl?​

Mimari restorasyon Bölümü nasıl?
Mimari Restorasyon bölümü, herhangi bir mülkün biçimini, bir mülkün özelliklerini ve karakterini incelemektedir. Bu mimari restorasyon bölümü programı, teknik personel çalışmasını kültürel mirasın ve ya doğal mirasın korunması amacı ile eğitmeyi hedeflemektedir.

Rölöve Restitüsyon ve restorasyon nedir?​

Rölöve Restitüsyon ve restorasyon nedir?
Rekonstrüksiyon hangi durumlarda ve ne amaçla yapılır?​
Yeniden yapım (Rekonstrüksyon) Tümüyle yıkılmış, yok olmuş, ya da çok harap durumda olan bir anıtın veya satın elde bulunan belgelere dayanılarak yeniden yapılması ancak özel durumlarda kabul edilen bir uygulamadır. Yeni yapı, yerine yapıldığı anıtın tarihi dokusuna, özgün malzeme ve işçiliğine sahip değildir.
Kültür Mirasımız neden önemlidir?​
Kültürel miras, bir toplumun üyelerine ortak geçmişlerini anlatan, aralarındaki dayanışma ve birlik duygularını güçlendiren bir hazinedir. İnsanların tarih boyunca biriktirdikleri deneyimlerin ve geleneklerin devamlılığını, geleceğin doğru kurulmasını sağlar.

Restorasyon yenileme nedir?​

Restorasyon yenileme nedir?
Restorasyon; tarihi binaların, yapıların onarılması ya da yenilenmesi anlamına gelir. Bu onarma ya da yenileme işlemi, yapının dönemine uygun ve orijinal haline en yakın şekilde yapılır. Yenilemek ve korumak için yapılan restorasyonda önemli olan, eski yapıların formunu bozmamaktır.
 
Restorasyon ve Restitüsyon kavramları mimari yapıların korunması, yenilenmesi ve restore edilmesi gibi işlemleri ifade eder. Restorasyon, eski yapının formunun bozulmadan, eksikliklerinin tamamlanması ve orijinal haline getirilmesini sağlayan bir süreçtir. Restorasyon, yapının kendi öz haline dönmesini amaçlar ve yapılan temizlik işlemleri de bu sürecin bir parçasıdır.

Restitüsyon ise, bir yapının geçmişteki orijinal haline veya değişikliğe uğradığı tarihteki durumuna uygun olarak yeniden oluşturulmasını ifade eder. Restitüsyon çalışmaları yapının mevcut durumunu belgeleyen rölöve çalışmaları temel alınarak yapılır. Yapının geçmişi hakkında bilgi toplanır ve bu veriler doğrultusunda restitüsyon projeleri oluşturulur.

Rölöve ise, bir yapının veya anıtın mevcut durumunun belgelenmesi ve projelendirilmesini kapsar. Binanın şu anki durumu ölçümlerle elde edilir, tüm yıpranmalar ve eskimeler bu projede işlenir.

Rekonstrüksiyon ise, tümüyle yıkılmış, yok olmuş veya çok harap durumda olan bir anıtın belgelere dayanılarak yeniden yapılması sürecidir. Ancak bu uygulama özel durumlarda kabul edilen bir işlemdir ve yeni yapı, orijinal yapıya tam olarak benzemeyebilir.

Kültürel mirasın korunması ve restorasyonun yapılması önemlidir çünkü tarihi eserlerin korunarak gelecek nesillere aktarılması, geçmişin kültürünün korunması ve tarihi dokunun bozulmadan korunması sağlanır. Restorasyonun amacı, tarihi binaların ve yapıların aslına uygun bir şekilde korunması ve yenilenmesidir.
 
Geri
Üst