AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Restitusyon projesi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Restitüsyon projesi ne demek?​

restitüsyon yapının yıllar yada yüzyıllar önce yapılmış halinin projeye dökülmesine verilen isimdir. bir yapının, tarihe kayıt düşmek adına, ulaşılabilen bilgi/belge ve farklı kaynaklardan yola çıkılarak hazırlanan bilimsel ilk durumunu gösteren projedir.

Anti restorasyon nedir?​

“Anti Restorasyon” akımı olarak da anılan Romantik görüşün merkezinde sanat eserinin dokunulmazlığı fikri yer almaktadır. Hiçbir şey yapmama yaklaşımı ile üslup birliğine ulaşma çabalarına karşı tez olarak ortaya atılmıştır. belgelerin güvenilirliği ve yeterliği eksenine odaklanıyordu.
İşte bir Türkiye klasiği olarak, üzülerek bir araya getirdiğimiz restorasyona kurban giden tarihimizden geriye kalanlar…
- Ocaklı Ada Kalesi, Şile.
- Süheyl Bey Camii.
- 3. Tekfur Sarayı
- Anamur Mamure Kalesi.
- Mesnevihane Camii.
- Mimar Sinan Külliyesi.
- 7. Ayasofya Orhan Camii.
- 8. Hatay Arkeoloji Müzesi, Roma Mozaikleri.
Viollet Le Duc restorasyon düşüncesi nedir?
Restorasyon çalışmalarını bilimsel ve kuramsal bir temele oturtmak yönünde önemli bir adım atan Viollet le -Duc göre; “…Bir yapıyı restore etmek, onu korumak, onarmak veya yeniden yapmak değil, belirli bir zamanda, hiç var olmadığı biçimiyle tam bitmiş bir yapı haline getirmek demektir…”
Restitüsyon proje midir?
U bağlamda restitüsyon projesinin bir etüd olduğu ve bir uygulama projesi niteliği taşımadığı göz önüne alınmalıdır, Koruma ve kullanım için gerekli müdahaleler, yapının özgün bünyesinden farklı nitelik ve tekniklerle oluşturulmalıdır.

Restitüsyon projesi nasıl çizilir?​

Restitüsyon, rölöve çalışmaları temel alınarak hazırlanır. Restitüsyon çalışmaları süresince yapının geçmişi hakkında bilgi toplanır. Yapının ilk tasarımındaki hali ve günümüze kadar geçirdiği müdahalelere ulaşılmaya çalışılarak bu veriler doğrultusunda restitüsyon projesi oluşturulur.

Atina Tüzüğü nedir?​

1931 tarihli Atina Tüzüğü (Restorasyon Tüzüğü) kapsamında temelde yapılar ile ilgili olarak bazı önemli yaklaşımlar ve koruma politikaları geliştirilmiştir. olmak üzere hem özel sektör, hem kamu kuruluşlarınca uygulanması gereğine inanmaktadır.
altyapısı oluşmaya başlayan bu gelişmeler ilk aşamada İtalya, Fransa ve İngiltere’de “üslup birliğine varış” kaygısıyla gerçekleştirilen onarımlar ile gerçekleşmiştir. Tartışmalara yol açan bu duruma tepki olarak da “romantik görüş” adı altında restorasyon yapılmamasını öneren fikir ortaya çıkmıştır.
Tarihi eserleri kim restore eder?
Türkiye’nin eşsiz güzellikteki tarihi eserlerinin restorasyon ile konservasyon çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesindeki Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı müdürlüklerinde görevli, “tarihi eser doktorları” olarak bilinen restoratör ve konservatörlerce …
Tarihi eser restorasyonu nasıl yapılır?
Yapı tarihi eserse Anıtlar Kurulu’na gitmek zorunludur. Restore edilecek yapının fotoğrafları, rölövesi, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanarak raporla birlikte Anıtlar Kurulu’na gönderilir. Anıtlar Kurulu’nun izin vermesi durumunda restorasyon projeleri çizilir.

Eugene Emmanuel Vıollet Le Duc kimdir Fransa’da hangi fikirleri savunmuştur?​

Yoğun mimari etkinliklerinin yanı sıra yazdığı çok sayıda kitapla, mimarlığın, Ecole des Beaux-Arts’ın önderliğinde benimsenen neo-Klasik üslubu yineleyen biçimlenişine karşı, Fransa için ulusal özellikler taşıması nedeniyle ortaçağ mimarlığının mantığıyla biçimlenmesi gerektiğini savunmuştur.

3r projesi Nedir?​

Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında kullanılan 3 boyutlu yersel lazer tarama teknolojisi sayesinde, tarihi yapıların tüm detayları 3 boyutlu taranarak rölöve ve restorasyon sırasında ortaya çıkabilecek hataların önüne geçilmesi hedefleniyor.
Restorasyon projesi çizimleri neleri içerir?
a-) Yapısal bozulmalar, deformasyonlar ve dağılımları, temel sorunları, yatay ve düşey yönde taşıyıcı sistem sorunları, dolgu malzemesinin sorunları, cephe elemanları sorunları, cephe kaplama ve üst örtü malzemesine ait sorunlar, cephe mimari süslemelere ve yapı malzemesine ait sorunların tespiti, nedenleri, çözüm …
 
Geri
Üst