Resmi tatil gunleri dogum iznine dahil mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.857
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Resmi tatil günleri doğum iznine dahil mi?​

Cevap: Kadın işçilerin doğumdan önce 3 ila 8 hafta ve doğumdan sonra 8 ya da 13 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık süreyi (Çoğul gebelikte 18 haftayı) geçmemek üzere çalıştırılmamaları gerekiyor. Bu süreler hafta esasına göre olup, yıllık izinden farklı olarak tatil günleri hariç tutulmuyor.
Doğum izninde Cumartesi Pazar sayılır mı?
Eşlerinin dini bayram, resmi tatil günü ya da özel tatil günlerinde doğum yapması durumunda 4857 sayılı iş kanunu çerçevesinde babalık izninde iş günü ibaresi yer almaz. Doğum tatil gününe denk gelse dahi aynı şekilde izin günü olarak sayılmaktadır.
Doğum izninde ücret ödenir mi?
Öncelikle hamile işçiye kullandırdığınız izin yasal değil. Doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta olmalıydı. Yemek fişi sizin insiyatifinizde olan bir konu izinde olduğu süre için vermeniz gerekmiyor.

Doğum izni mecburi hizmetten sayılır mı?​

İş Kanunu’nun 55/B maddesi gereğince kadının doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışmış gibi sayılır. Yani doğun izni süresi çalışma süresinden sayılır diyebilmek mümkün.
Resmi tatiller ücretsiz izinden sayılır mi?
Kanunun 47. maddesi uyarınca ulusal bayramlar ve genel tatil günleri de ücretli izin kapsamındadır.
Erkeğe doğum izni kaç gün 2021?
Kanunun ilgili maddesinde işçiye; “evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir…” düzenlemsiyle babalık izninin kaç gün olacağı belirtilmiştir. Taşeron işçiler için de bu iznin süresi 5 gündür.
Raporlu olunan süreler için işyeri, çalışan kadına ödeme yapmaz. Fakat bu dönemdeki ücretin üçte ikisini SGK çalışan kadına “doğum parası” ya da “analık geçici iş göremezliği” adı altında öder.
Öğretmen doğum izni zorunlu hizmetten sayılır mı?
Kadın sözleşmeli personele doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Bu durumda, sözleşmeli personelin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
 
Geri
Üst