AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Resmi nikahi hangi kurum kiyar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Resmi nikahı hangi kurum kıyar?​

Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlandı. Bugünden itibaren müftülük personeli, resmi nikah kıyabilecek. Müftülere resmi nikah kıyma yetkisinin verilmesinin ardından yönetmelik de çıktı. Bugünden itibaren müftüler resmi nikah kıyabilecekler.

Emrullah ve Ekin nereli?​

Batmanlı Emrullah Tüzün ve Arap kökenli Ekin Keser resmi nikahla olmasa da alternatif bir düğünle evlendiklerini duyurarak, “Heteroseksist düzen karşısında gizlenmedik” dedi.

Hangi evlendirme dairesine bağlıyım?​

Hangi evlendirme dairesine bağlıyım?
Nikah başvurusu için nikahın kıyılacağı yerin bağlı olduğu belediyenin evlendirme dairesine gidilmesi gerekiyor. ►Çiftlerden birinin ikamet ettiği ilçe dışında bir yerde evlenmek için evlenme izin belgesi gerekebiliyor.

Hangi kaptanlar nikah kıyabilir?​

Hangi kaptanlar nikah kıyabilir?
KAPTANLAR NİKAH KIYABİLİR Mİ? Gemi toprak parçası olarak sayıldığından kaptan da o parçanın en yetkilisidir. Bu durumda kaptan denizde nikah kıyabilir ve bunu geminin jurnaline yani kayıt defterine yazar. Sonrasında ilgili kamu kuruluşuna bu yazı ile birlikte başvurulup resmi nikah haline çevrilebilir.

Ekin keser ayrıldı mı?​

Geçtiğimiz gün Facebook sayfasından ayrılıklarını duyuran Ekin Keser, kaleme aldığı duygu yüklü açıklamasında şunları yazdı: Merhaba arkadaşlar; Son zamanlar da sürekli ilişkimiz üzerinden sorulan sorulardan yola çıkarak yazma gereği hissettim.

Ekin Keser ne zaman evlendi?​

İstanbul’da eşcinsel Ekin Keser ve Emrullah Yavuz evlendi. Genç çift, Türkiye’de eşcinsel nikahın yasak olması nedeniyle 2 Eylül 2014 tarihinde İstanbul Boğazı’nda bir teknede düğün yaptılar.

Nikah için belediye fark eder mi?​

Nikah için belediye fark eder mi?
2021 yılı başında İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre çiftlerin, izin belgesine gerek olmadan, müracaatlarını herhangi bir evlendirme memurluğuna yapabileceği belirtildi. Ancak geçiş sürecindeki uygulamada belediyeden belediyeye farklılıklar görüldüğünü de belirtelim.

Nikah Salonları ücretli mi?​

Nikah Salonları ücretli mi?
2021 yılında evlenecek olan çiftlerin nikah masrafları, bulundukları şehre göre farklılık göstermektedir. Belediyeler 300 TL ile 600 TL arasında değişen bir nikah masrafı çıkartmaktadır. Evlilik cüzdanı için 160 TL ve evlilik dosya ücreti için ise 15 TL ödenmesi gerekmektedir.

Kaptanlar açıkta nikah kıyma yetkisine sahip mi?​

Kim imam nikâhı kıyabilir?​

İMAM NİKAHINI KİMLER KIYABİLİR? HOCA ŞART MI? Evlilik için imam nikahını kıyan kimsenin ille de imam ya da hoca olması gerekmez. Dini kaynaklarda belirtilen bazı bilgilere göre burada asıl önemli olan nokta nikâhın, geçerli olabilmesi için gerekli şartları taşıyıp taşımadığıdır.

Kimlerin evlendirme yetkisi var?​

Kimlerin evlendirme yetkisi var?
Bilindiği gibi evlendirme memuru belediye bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur, köylerde muhtar idi. İçişleri Bakanlığı gerekli görmesi halinde il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, nüfus müdürlüklerine ve ilgili dış temsilciliklere evlendirme görev ve yetkisi verebilmektedir.

Resmi nikah hangi tarafta yapılır?​

Resmi nikah hangi tarafta yapılır?
Erkek tarafında olur. Özel bir durum olmadığı sürece bu böyledir. Nişan kız tarafında olur. Erkek tarafında olur.

Muta nikahı helâl midir?​

DİYANET MUTA NİKAHINI AÇIKLADI Muta ve muvakkat (belirli bir zaman için kıyılan) nikah batıldır.” Diyanet İşleri Başkanlığı’nda konuyla ilgili yer alan bilgilere göre, Mü’minûn sûresinin 6 ve 7. âyetlerinin nazil olması üzerine, mut’a nikahı haram kılınmış.

Muta nikahı neden yasaklandı?​

Ömer, devlet başkanı olarak toplum ahlakının bozulmasına yol açtığı düşüncesiyle müta uygulanmasını yasaklamıştır. Çünkü Hz. Peygamber normal şartlarda değil, Müslümanların uzun zaman ailelerinden ayrı kaldığı, savaş durumu, gurbette bulunma gibi zorunlu hallerde buna müsaade etmişti.
 
Resmi nikah kıymanın yetkisinin müftülere verilmesiyle ilgili bilgi vermek isterim. Müftüler artık resmi nikah kıyabilecekler ve bu durum yönetmelikle de belirlenmiş durumda. Bu değişiklik ile birlikte artık çiftlerin resmi nikahlarını müftüler aracılığıyla da kıyabilmeleri mümkün olacak.

Nikahın kıyılacağı yerin belirlenmesi ve evlendirme dairesi ile bağlantılı olması önemli bir detay. Nikah başvurusu için çiftlerin, nikahlarının kıyılacağı yerin bağlı olduğu belediyenin evlendirme dairesine gitmeleri gerekmektedir. Yani nikah başvurusu için çiftlerin ikamet ettiği ilçenin evlendirme dairesine gitmeleri gerekmektedir.

Kaptanların denizde nikah kıyabilme yetkisi de ilginç bir konudur. Geminin toprak parçası olarak kabul edilmesi sebebiyle kaptanlar o parçanın en yetkilisi olarak kabul edilirler. Dolayısıyla kaptanlar denizde nikah kıyabilir ve bu işlemi geminin jurnaline yazabilirler. Sonrasında ise ilgili kamu kuruluşuna başvurarak bu yazılı belgeyi resmi nikaha dönüştürebilirler.

İmam nikahının kime kıyılabileceği de önemli bir konudur. İmam nikahını kıyan kişinin, imam ya da hoca olması gerekmemektedir. Nikahın geçerliliği için belirli şartları taşıyor olması önemlidir. Dini kaynaklara göre, nikahın geçerlilik şartlarını taşıyor olması gerekmektedir.

Evlendirme yetkisi ise belediye ve köylerde muhtarlara ve belediye başkanlarına verilmiştir. İçişleri Bakanlığı gerek gördüğü takdirde il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, nüfus müdürlüklerine ve dış temsilciliklere evlendirme görev ve yetkisi verebilmektedir.

Son olarak, resmi nikah genellikle erkek tarafında yapılırken, nişan ise genellikle kız tarafında yapılır. Ancak özel durumlar haricinde bu gelenek sürdürülmektedir.
 
Geri
Üst