AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Resmi nikah kiyildiktan sonra ne yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Resmi nikah kıyıldıktan sonra ne yapılır?​

Yani nikahın kıyıldığı makam isterse aynı gün (1. gününde), isterse de 10. gününde nikahınızı Nüfus Müdürlüğüne bildirmekle mükelleftir. 11. güne sarkma durumu olamaz. Nüfus Müdürlüğü ise kendilerine ulaşan nikah evraklarını sisteme girerek bütün nüfus bilgilerinizi güncellemekle mükelleftir.

Evlendikten sonra yeni kimliği değiştirmeye gerek var mı?​

1- Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirme. Yeni; çipli kimlik uygulamasından önce eşlerin ikisinin de medeni hal değişikliğinden dolayı kimliklerini yenilemeleri gerekiyordu. Ancak yeni kimliklerde ‘medeni hal’ alanı olmadığı için, erkeklerin evlenince acil olarak kimlik değiştirme zorunluluğu ortadan kalkmış oldu.

Evlendikten sonra ikametgah değişikliği zorunlu mu?​

Evlendikten sonra ikametgah değişikliği zorunlu mu?
Adres değişiklikleri, sadece evlilik sonrasında yapılan bir işlem değildir. Evliliğin yanı sıra, kişinin ev değiştirmesi durumunda da, bu değişikliği yapması gerekmektedir. Adres değişikliği yapılmadığı sürece, kişinin ikametgâh durumu askıda gözükür. Bu durumda da, kişiye ulaşması gereken resmi evraklar ulaşamaz.

Evlilik cüzdanımı kaybettim ne yapmalıyım?​

Evlenen çiftlerin en çok merak ettiği konular arasında evlenme cüzdanının kaybolması halinde ne yapmaları gerektiği oluyor. Kayıp nedeniyle nikah cüzdanı almak için uluslararası aile cüzdanı talep belgesi ve eşlere ait ikişer adet fotoğraf ile birlikte yerleşim yeri ilçe nüfus müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor.

Boşandıktan sonra evlilik cüzdanı ne olur?​

Boşandıktan sonra nüfus cüzdanının, kimliğin değiştirilmesi için istenilen nüfus müdürlüğüne, yurt dışında konsolosluğa başvurulabilir. Nüfus cüzdanının aynı gün değişmesi mümkün olabilmektedir. Nüfus cüzdanının, kimliğin değişmesi ile kadının soyadı da bu kimlikte yeni hali ile yer alacaktır.

Eşler birbirinin kimliğini değiştirebilir mi?​

Eşler birbirinin kimliğini değiştirebilir mi?
Eşlerin çocukları olması veya eş ve çocukların bilgilerinde değişiklik olması halinde; nüfus müdürlüğüne yapılan müracaat üzerine uluslararası aile cüzdanında gerekli düzeltmeler ve eklemeler yapılır.

Evlilik sonrası kimlik yenileme ücreti nereye yatirilir?​

Evlilik nedeniyle kimlik yenileme ücreti ise kimlik yenileme ücreti ile aynı olarak 30 Türk Lirası şeklinde belirlenmiştir. Evlilik sonrası kimlik yenileme harcınızı da yine anlaşmalı bankalar, ATM’ler, PTT’ler ve internet bankacılığı üzerinden yatırabilirsiniz.

Adres değişikliği yapılmazsa ne olur?​

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ BİLDİRİM SÜRESİ Farklı bir adrese taşınan vatandaşlar için 20 gün içerisinde adres değişikliği bildirimi yapılmadığı takdirde cezai işlem söz konusu olur. Güncel ceza tutarı 94 TL’dir. 1 ay içerisinde ödenmediği taktir de ceza tutarı artmaktadır.
 
Evlilik işlemleri sonrasında yapılması gereken adımlar hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Öncelikle, nikahın kıyıldığı makamın isteğine bağlı olarak, nikahın Nüfus Müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir. Bu bildirimin 11. gününe kadar yapılmış olması gerekmektedir. Nüfus Müdürlüğü, kendilerine ulaşan nikah evraklarını sisteme girerek nüfus bilgilerinizi güncellemekle sorumludur.

Evlendikten sonra yeni kimlik değiştirmeye gerek olup olmadığı konusuna da değinilmiştir. Önceden eşlerin kimliklerini yenilemeleri gerekiyordu ancak yeni kimliklerde 'medeni hal' alanının olmaması nedeniyle, erkeklerin evlenince acil olarak kimlik değiştirme zorunluluğu ortadan kalkmıştır.

Adres değişikliği konusuna da açıklık getirilmiştir. Evlenmek ya da adres değişikliği durumunda, kişilerin adres değişikliği yapmaları gerektiği ve bunun ciddi sonuçları olabileceği belirtilmiştir.

Evlilik cüzdanının kaybolması durumunda yapılması gerekenler anlatılmıştır. Uluslararası aile cüzdanı talep belgesi ve belirli evraklarla birlikte nüfus müdürlüğüne başvurmak gerekmektedir.

Boşandıktan sonra evlilik cüzdanı ile kimlik değişikliği yapma süreci de anlatılmıştır. Boşanma durumunda kimlik değişikliği için gerekli adımların atılması gerektiği ve kadının soyadının değişikliğine de dikkat çekilmiştir.

Eşlerin birbirinin kimliğini değiştirebilir mi sorusuna ise eşlerin çocukları olması veya diğer bilgilerde değişiklik olması durumunda uluslararası aile cüzdanında düzeltmelerin yapılabileceği belirtilmiştir.

Evlilik sonrası kimlik yenileme ücretinin ödenmesi hakkında bilgi verilmiş ve bu ücretin nereye yatırılacağı açıklanmıştır.

Son olarak, adres değişikliğinde süre ve cezai işlem bilgileri paylaşılmıştır. 20 gün içinde adres değişikliği yapılmaması durumunda cezai işlem uygulanacağı ve ceza tutarının 94 TL olduğu belirtilmiştir. Bu miktarın 1 ay içinde ödenmemesi durumunda artacağına dikkat çekilmiştir.
 
Geri
Üst