Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Resmi kiyafetli polis kimlik gostermek zorunda mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.733
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Resmi kıyafetli polis kimlik göstermek zorunda mı?​

* Bunun için yurttaşların kimlik gösterilmesini talep etmesine gerek yok. * Polisin üniformalı veya üniformasız olması fark etmiyor. Her durumda kimliğini göstermek zorunda. Avukat Kanar, “Sivil kişiden kimlik isteyen üniformalı kişi, sahte bir elbise de giymiş olabilir.

Kimlik göstermek zorunlu mu?​

Kimlik sorma işlemi sırasında kolluğun kendisinin kolluk mensubu olduğunu belirleyen belgeyi göstermesi m. 4/A-8 gereği zorunludur. Kollukça usulüne göre kimliği sorulan kişi de bir kimlik belgesi göstermek suretiyle kimliğinin belirlenmesini sağlamak zorundadır.

Polis arabada arama yapabilir mi?​

Polis arabada arama yapabilir mi?
Polisin Araç Arama Yetkisi Kolluk güçleri, durdurdukları kişilerin üzerinde veya araçlarında kaba üst araması ve aracın görünen yerlerine bakabilir. Ancak bu amaçla kişinin üzerinde ki elbisenin çıkarılması veya aracın, dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin açılması istenemez.
Kanun koyucu, ‘polis görevini yerine getirirken kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra kişilere kimliğini sorabilir’ diyor ama bu bizim hukukumuz açısından yeterli bir güvence değil. Polisin görevini yerine getirirken kimlik sorabilmesi için kesinlikle bir gerekçesi olması gerekir.

Polis adını söylemek zorunda mı?​

2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu’nun 17. maddesi şöyle diyor: “Polis suç işlenmesini önlemek veya işlenmiş suçların faillerini ele geçirmek için kişilerden (KENDİNİN POLİS OLDUĞUNU BELİRLEYEN BELGEYİ GÖSTERDİKTEN SONRA) kimliğini sorabilir.

Polisin kimlik sorma hakkı var mı?​

Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir. Bu kişilere kimliğini ispatlamaları hususunda gerekli kolaylık gösterilir.

Polis hangi durumlarda ateş edebilir?​

Polis hangi durumlarda ateş edebilir?
bulunduğu açık veya kapalı alanlara molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde, silah kullanmaya yetkilidir.
Polis istediği kişiyi arayabilir mi?​
Kolluk güçleri, durdurdukları kişilerin üzerinde veya araçlarında kaba üst araması ve aracın görünen yerlerine bakabilir. Ancak bu amaçla kişinin üzerinde ki elbisenin çıkarılması veya aracın, dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin açılması istenemez.
Zabıtaların kimlik sorma yetkisi var mı?​
Bu yaptırımlar genellikle idari para cezası, mühürleme ve denetlemedir. Bu yetkilerin haricinde zabıtaların, özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışan özel güvenlik şirketlerinin destek sağladığı polis veya jandarma teşkilatları gibi durdurma ve kimlik sorma yetkisi bulunmamaktadır.

Sivil polis arabası durdurabilir mi?​

Sivil polis arabası durdurabilir mi?
Kolluğun kişi veya araçları durdurması için herhangi bir hakim kararına gerek yoktur. Polisin içinde bulunduğu durumu değerlendirerek, aklına ve mantığına göre makul şüphe duyması halinde herhangi bir karar almasına gerek olmaksızın bu yetkisini kendiliğinden kullanabilir.

Polis neden kimlik sorar?​

Polis Vazife ve Salahiyet Yasası’nın (PVSK) “Durdurma ve kimlik sorma” başlıklı maddesinde iki cümle açık: “Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir” ve “Polis, durdurduğu kişiye durdurma sebebini bildirir.”

Polis ateş açabilir mi?​

silah kullanmaya yetkilidir. (8) Polis, yedinci fıkranın (c) bendi kapsamında silah kullanmadan önce kişiye duyabileceği şekilde “dur” çağrısında bulunur. Kişinin bu çağrıya uymayarak kaçmaya devam etmesi halinde, önce uyarı amacıyla silahla ateş edilebilir.

Polis bagaja bakabilir mi?​

Polis bagaja bakabilir mi?
Bunun haricinde, polisin durdurma ve kimlik sorma şeklindeki aramaların da ise : Kişinin kaba üst araması yapılabilir. Ancak cepleri karıştırılamaz, eşyaların içleri aranamaz. Aracın gözle görünür yerlerine bakılabilir ancak torpido gözü, çanta içleri, bagaj ve koltuk altları gibi gözle görülmeyen yerleri aranamaz.

Zabıtanın görev ve yetkileri nelerdir?​

Zabıtalar, görevlendirildikleri bölgede kamu düzenini sağlamak, huzuru tesis etmek ve halk sağlığını korumak ile görevlidir. Zabıtaların bazıları sabit bazıları ise gezici olarak denetim yapar.

Polis arabanın içini arayabilir mi?​

 
Polisin kimlik sorma yetkisi ve zorunluluğu hakkında detaylı bilgiler verilmiş. Polis, görevini yerine getirirken kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra kişilere kimliğini sorabilir. Ayrıca polisin, durdurduğu kişiden kimlik göstermesini talep etmek için kesin bir gerekçesi olması gerekmektedir.

Polisin araç arama yetkisi olduğu belirtilmiş. Kolluk güçleri, durdurdukları kişilerin üzerinde veya araçlarında kaba üst araması ve aracın görünen yerlerine bakabilir. Ancak aracın dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin açılması veya kişinin üzerindeki elbisenin çıkarılması istenemez.

Zabıtaların ise durdurma ve kimlik sorma yetkisi olmadığı, genellikle idari para cezası, mühürleme ve denetleme gibi yaptırımları bulunduğu ifade edilmiş.

Sivil polis arabalarının durdurma yetkisi olduğu belirtilmiştir. Kolluğun kişi veya araçları durdurması için herhangi bir hakim kararına gerek olmadığını vurgulanmıştır. Polisin, içinde bulunduğu durumu değerlendirerek, makul şüphe duyması halinde durdurma yetkisini kullanabileceği ifade edilmiştir.

Polisin, ateş açma yetkisinin bulunduğu ancak belirli durumlarda olduğu açıklanmış. Polis, bulunduğu alanlara saldıran veya saldırıya teşebbüs eden kişilere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde silah kullanmaya yetkilidir.

Son olarak, polisin bagaja bakma yetkisi olduğu ancak belirli sınırlamaların olduğu belirtilmiş. Araç durdurma ve kimlik sorma esnasında kişinin kaba üst araması yapılabilirken, cepleri karıştırılamaz ve bagaj ile gözle görülmeyen yerler aranamaz denilmiştir.
 
Geri
Üst