AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Resmi Gazete her gun cikar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Resmi Gazete her gün çıkar mı?​

Bu Yönetmelikte yapılan değişiklikle 21/6/1970 tarihinden itibaren pazar günleri de Resmî Gazete yayımına başlanmıştır. O zamandan beri Resmî Gazete ulusal bayram ve genel tatiller haricinde, pazar günleri de dâhil olmak üzere her gün yayınlanmaktadır.

Seçim Yasası değişikliği nedir?​

Seçim Yasası değişikliği nedir?
6 Nisan 2022 ÇARŞAMBA. MADDE 1- 10/6/1983 tarihli ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 33 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “oyların ’unu” ibaresi “oyların yüzde yedisini” şeklinde, aynı fıkrası ile üçüncü fıkrasında yer alan “yüzde onluk” ibareleri “yüzde yedilik” şeklinde değiştirilmiştir.

Anayasanın 88 maddesi nedir?​

Anayasanın 88 maddesi nedir?
Kanun teklif etmeye Bakanlar Kurulu ve milletvekilleri yetkilidir. Kanun tasarı ve tekliflerinin Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülme usul ve esasları içtüzükle düzenlenir.

Resmi Gazete internette saat kaçta yayınlanır?​

Resmi Gazete’nin yayınlanması 00:00 – 10:00 saatleri arasında gerçekleşir. Ancak bu süre zarfında her zaman yayınlanmamaktadır. Yeni olayların, ilanların ve kararların fazla olduğu zamanlarda sabah geç saatlerde yayınlanabilir. 7 Ekim 1920 tarihinde kurulan gazetenin ilk basım tarihi 7 Şubat 1921 yılıdır.

Hangi kararlar Resmi Gazetede yayımlanır?​

Hangi kararlar Resmi Gazetede yayımlanır?
Madde 1(1) – Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve kamu tüzelkişilerinin; a) İşbirliğine, yetki ve görev alanlarına ait hükümleri düzenleyen, b) Kamu personeline ait genel hükümleri kapsayan, c) Kamuyu ilgilendiren, Yönetmelikler Resmi Gazete’de yayımlanır.

Hondt sistemi nedir?​

Hondt sistemi nedir?
Bir seçim çevresinde her partinin aldığı oy toplamı, sırasıyla 1’e, 2’ye, 3’e, 4’e bölünür ve o seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısına ulaşıncaya kadar bu işleme devam edilir. Elde edilen paylar, parti farkı gözetmeksizin, büyükten küçüğe doğru sıralanır.
Nispi temsil sistemi ne demek?​
Nispi temsil veya oransal temsil sistemi, çoğunluk partisi dışındaki partilerin de kuvvetleri oranında üye seçmelerini sağlayan seçim biçimi. Bu sistemde partiler oyları oranınca milletvekili çıkarırlar. Nispi temsil sistemi, seçmenlerin düşüncelerine daha uygun biçimde temsil edilmelerini sağlar.

%10 seçim barajı nedir?​

%10 seçim barajı nedir?
12 Eylül 1980 askerî darbesinden sonra seçim barajı (10 Haziran 1983 tarihli 2839 sayılı kanunla) %10 seviyesine yükseltilmiştir. Günümüzde, dünya ülkelerinde seçim barajı yüzde 0 ila 5 arasında değişirken, bu oranın Türkiye’de çok yüksek olması, demokrasi bakımından sorgulanmasına yol açmaktadır.
 
Evet, Resmi Gazete ulusal bayram ve genel tatiller haricinde, pazar günleri de dâhil olmak üzere her gün yayınlanmaktadır. 21/6/1970 tarihinden itibaren pazar günleri de Resmî Gazete yayımına başlanmış olup, o zamandan beri günlük olarak yayınlanmaktadır.

Seçim Yasası değişikliği ise 6 Nisan 2022 tarihinde yapılmış olup, 10/6/1983 tarihli ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 33 üncü maddesinde bazı değişiklikler yapılmıştır. Madde 1'de belirtilen değişiklikler, oy oranları ile ilgili detayları içermektedir.

Anayasanın 88. maddesi ise kanun teklif etme yetkisini Bakanlar Kurulu ve milletvekillerine veren bir maddeyi içermektedir. Kanun tasarı ve tekliflerinin Türkiye Büyük Millet Meclisinde nasıl görüşüleceği konularını içeren esasları düzenlemektedir.

Resmi Gazete internet üzerinden yayınlandığı saatler genellikle 00:00 – 10:00 arasındadır. Ancak, yoğunluk durumuna göre bu saatlerde yayınlanmama durumu da olabilmektedir. Resmi Gazete'nin ilk basım tarihi ise 7 Şubat 1921'dir.

Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve kamu tüzelkişilerine ait yönetmelikler, işbirliğine, yetki ve görev alanlarına ilişkin hükümleri düzenleyen kararlar yayımlanmaktadır.

Hondt sistemi ise seçim çevresinde her partinin aldığı oy oranlarının bölünerek milletvekili çıkarılması için kullanılan bir sistemdir. Partilerin aldıkları oylar doğrultusunda milletvekillerinin dağıtılmasını sağlayan bir yöntemdir.

Nispi temsil sistemi, çoğunluk partisi dışındaki partilere de temsil olanağı sağlayan bir seçim biçimidir. Bu sistemde, partiler aldıkları oy oranında milletvekili çıkarabilirler ve seçmenlerin daha geniş bir yelpazede temsil edilmesine imkan tanır.

%10 seçim barajı ise 12 Eylül 1980 askerî darbesinden sonra yüzde 10'a yükseltilen bir seçim kuralıdır. Bu baraj, seçim sistemine giren partilerin yüzde 10 oy alması şartını getirir. Bu durum Türkiye'de seçimlerde farklı görüşlere sahip partilerin parlamentoya girebilmesini zorlaştırmaktadır.
 
Geri
Üst