AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Resmi belge nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.395
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Resmi belge nelerdir?​

Resmi Belge, Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi aralarında veya gerçek ve tüzel kişilerle iletişimlerini sağlamak amacıyla oluşturdukları, gönderdikleri veya sakladıkları belirli bir standart ve içeriği olan belgelere resmi belge denilmektedir.

Maaş bordrosu resmi belge midir?​

Bu işlemler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır.” şeklinde tanımlanmıştır. Ücret bordrosu işverenin işçiye ücret ödeme borcunu yerine getirdiğini ispatlayan belge niteliğindedir. Bordro resmi evrak niteliği taşıyan bir belge olduğu için düzenlenmesi ile ilgili şartlara uyulması oldukça önemlidir.

Fatura resmi belge sayılır mı?​

Fatura resmi belge sayılır mı?
Resmi belge özelliği taşımayan ve resmi belge hükmünde sayılmayan belgelerdir. Belge niteliklerini taşıması her halde gereklidir. Örneğin kira sözleşmeleri, faturalar özel belge niteliğindedir. Resmi belge hükmündeki belgelerde zorunlu şekil şartlarının bulunmaması durumunda bu belgeler özel belge sayılmaktadır.

Resmi evrakta sahtecilik nereye şikayet edilir?​

Resmi evrakta sahtecilik nereye şikayet edilir?
Resmi evrakta sahtecilik suçu, şikayete bağlı olmadığından herhangi bir şikayet süresi yoktur. Bu suçun zamanaşımı süresi en basit halinde dahi 8 yıl olduğundan, suçun şikayetçi tarafından 8 yıl içinde savcılığa bildirilmesi halinde savcılık soruşturma yapabilir.

Evrakta sahtecilik cezası ne kadardır?​

Özel belgede sahtecilik suçu cezası nedir dediğimizde; bir özel belgeyi sahte olarak düzenleyen veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Resmi evrakta sahtecilik kaç yıl?​

Resmi evrakta sahtecilik cezası -Sahte resmi belge düzenlemek, gerçek olarak düzenlenmiş bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştirmek veya sahte belgeyi kullanmak kanunda 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmıştır.

Mahkeme kararı Resmi belge mi?​

Mahkeme kararı Resmi belge mi?
Resmi Evrakta Sahtecilik Delil Değerine Sahip Belge Üzerinde İşlenebilir. Mahsus evrak, özellikle belli bir konuda delil olarak düzenlenen resmi belgedir. Örneğin, noterden verilen vekaletname, mahkeme ilamı, icra dairesi ödeme emri, nüfus cüzdanı, pasaport, araç ruhsatı vs. gibi evraklar mahsus evrak niteliğindedir.
 
Resmi belgeler, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla oluşturulan belgelerdir. Bu belgeler belirli standartlara ve içeriğe sahiptir. Maaş bordrosu da işverenin işçiye ücret ödeme borcunu ispatlamak için düzenlediği ve resmi evrak niteliği taşıyan bir belgedir. Bu nedenle maaş bordrosu da bir resmi belgedir.

Fatura da bir resmi belge sayılmaktadır. Ancak, resmi belge hükmünde sayılmayan belgeler de vardır. Örneğin; kira sözleşmeleri, faturalar gibi belgeler özel belge niteliğinde olup, resmi belge hükmünde değildirler.

Resmi evrakta sahtecilik durumunda suçun şikayete bağlı olmadığı unutulmamalıdır. Dolayısıyla, suçun zamanaşımı süresi dikkate alınarak savcılığa bilgi verilmelidir. Resmi evrakta sahtecilik suçunun cezası ise sahte belge düzenlemek, gerçek belgeyi değiştirip kullanmak gibi durumlara göre değişkenlik gösterebilir. Sahtecilikte hapis cezaları da söz konusu olabilir.

Mahkeme kararları da resmi belgelerdendir. Özellikle mahkeme kararları, resmi bir kurum tarafından alınan ve hukuki bağlayıcılığı olan belgelerdir. Noterden verilen vekaletnameler, mahkeme ilamları, icra dairesi ödeme emirleri gibi belgeler de resmi mahiyette olan belgeler arasındadır. Bu belgeler, delil olarak da kabul edilir ve işlenebilir.

Konuyla ilgili detaylı bilgi almak ve belirli durumlar için özel bilgilere ulaşmak için ilgili resmi mercilere ya da avukatlara danışmanız faydalı olacaktır.
 
Geri
Üst