AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Resit olmadan nasil evlenilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Reşit olmadan nasıl evlenilir?​

Günümüzde 17 yaşını doldurmuş, fakat 18 yaşını doldurmamış kişiler evlenebilir. Bu “veli izni” ile mümkündür. Eğer bireyin velisi bulunmuyorsa vasisi ya da vesayet makamı izniyle evlilik işlemi gerçekleştirilir. 17 yaşındaki bireyin evlenmesi için veli izni yeterlidir. Nikah için 6 şahit gerekir.

Evlilik yaşı kaç?​

Türkiye’de yasal evlenme yaşı 18’dir. Bununla birlikte, çocuklar 17 yaşına bastıklarında ailelerinin veya yasal vasilerinin izniyle evlenebilmektedirler. 16 yaşındaki çocuklar ise ‘istisnai durumlarda ve hayati önem arz eden bir gerekçenin olması şartıyla’ mahkemeden alınan özel izinle evlenebilmektedirler.

16 yaşında imam nikahı olur mu?​

16 yaşında imam nikahı olur mu?
17 yaşını doldurmayan(16 yaşını doldurmuş) kişi, salt yasal temsilcisinin izni ile evlenemez. Hakim kararı zorunludur.

17 yaşında evden kaçmak suç mu?​

17 yaşında evden kaçmak suç mu?
Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması Suçu Nedir? (TCK 234) veya velayet yetkisi elinden alınmış olan ana veya babanın ya da üçüncü derece dahil kan hısmının 16 yaşını bitirmemiş bir çocuğu velisinin rızası dışında kaçırması veya alıkoyması ile meydana gelir.

17 yaşında dini nikah kıyılır mı?​

MEDENİ KANUN NE DİYOR?: Evlenme yaşı, Türk Medeni Kanunu’nun 124. maddesinde düzenleniyor. Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemiyor. Hâkim, olağanüstü durumlarda ve önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebiliyor. Karardan önce anne ve baba veya vasi dinleniyor.

15 yaşında evlilik olur mü?​

ancak, hakim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir. ” değişiklik öncesi (2001 yılı) medeni kanunumuz da ise, kadının 15 yaşında evlenmesi zaten mümkün idi.

Dinen kız çocuğu kaç yaşında evlenmeli?​

Dinen kız çocuğu kaç yaşında evlenmeli?
İslam toplumlarında Şeriat kurallarınca İslam’da 18 yaş altında evlilik yasak değildir. Şii veya Sünni her mezhebe göre, yaşına bakmadan çocuklar evlendirilebilir. Osmanlılar, 1917’de çıkardıkları Hukuk-ı Aile Kararnamesi’nde erkeklerin 12, kızların da 9 yaşını bitirmiş olmaları şartını getirmişlerdir.
 
Merhaba,

17 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını doldurmamış bireyler, Türk Medeni Kanunu'na göre veli izni ile evlenebilirler. Bu durumda, bireyin velisi bulunmuyorsa vasisi ya da vesayet makamının izni gerekmektedir. Nikah için ise 6 adet şahit gerekir.

Türkiye'de yasal evlenme yaşı genel olarak 18'dir. Ancak 17 yaşına basmış olan bireyler, ailelerinin ya da yasal vasilerinin izniyle evlenme hakkına sahiptirler. 16 yaşındaki bireyler ise istisnai durumlarda ve hayati önem arz eden bir gerekçenin varlığı durumunda mahkemeden özel izin alarak evlenebilirler.

16 yaşında imam nikahı kıyılabilmesi için salt yasal temsilcinin izni yeterli değildir. 17 yaşını doldurmamış olan bir bireyin evlenme konusunda karar verme yetkisi için hakim kararı gerekmektedir.

17 yaşındaki bir bireyin evden kaçması durumunda çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması Suçu meydana gelebilir. Bu durumda, TCK 234'e göre hükümlülük söz konusu olabilir.

Dinimiz İslam'da evlenme yaşı konusunda Türk Medeni Kanunu'nda belirtilen düzenlemeler geçerlidir. Dolayısıyla erkek veya kadınlar 17 yaşını doldurmadan evlenemezler. Ancak hakim, olağanüstü durumlarda ve önemli bir sebep varsa, 16 yaşını doldurmuş olan bir bireyin evlenmesine izin verebilir.

15 yaşında evliliğin mümkün olabilmesi için de hakim kararı gerekmektedir. Olağanüstü durumlar ve pek önemli sebepler söz konusu olduğunda, 16 yaşını doldurmuş bir bireyin evlenmesine izin verilebilir.

İslam toplumlarında, genel olarak 18 yaş altında evlilik yasak değildir. Fakat farklı mezheplere göre evlilik yaş sınırları değişebilmektedir. Osmanlılar döneminde ise 1917'de çıkarılan Hukuk-ı Aile Kararnamesi'nde erkekler için 12, kızlar için ise 9 yaşını doldurma şartı getirilmiştir.

Evlilik konusunda her zaman yasalara ve etik kurallara uyulması önemlidir. Daha fazla bilgi edinmek veya detaylı danışmanlık almak için resmi makamlara başvurabilirsiniz. Umarım bu bilgiler size yardımcı olmuştur.
 
Geri
Üst