Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Resen arastirma ilkesi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.231
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Resen araştırma ilkesi ne demek?​

Re’sen Araştırma İlkesi, davaya konu kanıtların hazırlanmasında, dava taraflarının yanında, mahkemenin de görevli olmasını ifade etmektedir. İdari yargı hâkimi kanıtların araştırılmasında ve yargı sürecinde re’sen hareket etme yetkisine sahiptir (Gözübüyük, 2006: 377).

Tarafların talepleriyle bağlılık ilkesi nedir?​

Taleple bağlılık ilkesi, Medenî Usul Hukuku’nda yer alan yargılamaya hâkim olan ilkelerden bir tanesidir ve hâkimin, tarafların talepleriyle bağlı olduğunu, talepten fazlasına veya talepten başka bir şeye karar veremeyeceğini; ancak duruma göre talep sonucundan daha azına karar verebileceğini ifade eder.
Bu ilkenin uygulandığı davalar daha çok tarafların konusu üzerinde serbestçe tasarruf edemeyecekleri davalardır. Mesela; boşanma ve ayrılık davası, babalık davası, evlenmenin butlanı, nüfus kayıt düzeltme davası, savcının açtığı davalarda, tapulama mahkemesinde, dava şartlarının incelenmesinde bu ilke uygulanır.
Resen olmak ne demek?
Bir konu kanunla karar bağlanmış ise, bu konuda hiç kimseye danışılmadan karar verilebilir. Resen, kimseye danışılmadan yani bağımsız olarak anlamına gelmektedir. Resen kelimesi bu anlamıyla kanunlarda, mahkeme raporlarında ve benzeri belgelerde sıklıkla kullanılmaktadır.
Hukukta talep eden ne demek?
Dava dilekçesine göre, mahkemeden hukuksal korunma talep eden davacıdır, kendisine karşı hukuksal korunma talep edilen kişi ise davalıdır.

Hukukta re’sen ne demek?​

Resen Ne Demek? Resen kelime anlamı olarak kendi başına, kendiliğinden, bağımsız olarak anlamlarına gelmektedir. Resen kelimesi hukuki anlamda ise bir kamu kurumunun veya yargı organının bir talep olmaksızın kendiliğinden harekete geçmesi, işlem yapması gibi anlamlara gelmektedir.

Mahkeme resen tanık dinleyebilir mi?​

Anıl KÖROĞLU. Medenî usûl hukukunda tanık delinin gösterilme şekli Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun ilgili hükümlerinde düzenlenmiştir (m. 240). Bu hükümlere göre, tanık dinletilmesi için kural olarak tanık listesinin mahkemeye sunulması gerekir. Aksi takdirde hâkim, re’sen tanık dinleyemez (m. 240/2).
 
Geri
Üst