AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Requiem Anlamı Nedir? Bestecilerin İsimleri ve Hakkında Bilgi

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Requiem
Katolik kilisesinde oluler duasının ve bu duanın metni ustune bestelenen muziğin ortak adı Bestecilerin muzik dilinin evrimini olduğu kadar, olum konusundaki tutumlarını da yansıtan oluler duası metni besteleri ( reguiem misası ), onceleri plensan bicimindeyken, XVI Yuzyılda İspanyol bestecisi T Victoria'dan başlayarak cok sesli yapıldı Klasik donemde J Gilles ve Mozart gibi besteciler tarafından solo insan sesi ve calgı eşliği eklemeleriyle zenginleştirilip, Berlioz ve Verdi'yle senfonik, hatta tiyatroya ozgu anlatım nitelikleri kazandı Faure huzur temasına ağırlık verirken, Durufle gibi bazı besteciler dinsel torenlerin kaynaklarına donerek gregorius uslubundaki duayı yeniden canlandırdılar
imagesrequiemanlaminedirbestecilerinisimlerivehakkindabilgi5ad9f6d00c318
XVI Yuzyıldaki cok sesli reguim bestecilerin başlıcaları arasında Cristobel Moreles, Roland de Lassus, Giovanni Pier Luigi da Palestrina, Pierrev de la Rue ve Luis de Victoria, barok donem reguimcileri arasında Antoine Charpenteir, ve benzeri klasik donem bestecileri arasında Haydn, Mozart ve Antonio Salileri, XIX ve XX Yuzyılda bestecileri arasında Berlios, Cherubini, Dvorak, Schumann, Verdi, Brahms, Bencamin Britten, Maurice, Durufle, Faure ve Stravinkiy sayılabilir
 
Requiem, Katolik Kilisesi'nde ölüler için yapılan dua ve bu duanın metni üzerine bestelenen müziğin ortak adıdır. Bu eserler genellikle ölülerin ruhları için yapılan duaları içerir ve genellikle cenaze törenlerinde veya anma ayinlerinde kullanılır.

Requiem, tarihsel olarak gelişmiş ve değişmiş bir türdür. İlk olarak plen ses olarak bestelenen Requiem, XVI. yüzyılda İspanyol besteci Tomás Luis de Victoria ile birlikte çok sesli hale getirildi. Klasik dönemde, besteciler like Jean Gilles ve Wolfgang Amadeus Mozart solo insan seslerini ve enstrümanları ekleyerek eseri zenginleştirdiler. Hector Berlioz ve Giuseppe Verdi gibi besteciler ise senfonik ve hatta tiyatroya özgü anlatım özellikleri kattılar.

Gabriel Fauré, eserlerinde sakinlik ve huzur temasına ağırlık verirken, Maurice Duruflé gibi besteciler dinsel törenlerin köklerine dönerek gregorius uslubundaki duayı tekrar canlandırdılar.

XVI. yüzyılda çok sesli Requiem bestecileri arasında Cristóbal de Morales, Roland de Lassus, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Pierre de La Rue ve Tomás Luis de Victoria; Barok dönem Requiem bestecileri arasında Antoine Charpentier; Klasik dönem bestecileri arasında ise Franz Joseph Haydn, Mozart ve Antonio Salieri sayılabilir. XIX ve XX. yüzyılda da hala Requiem bestelenmeye devam edilmekte olup, besteciler arasında Hector Berlioz, Luigi Cherubini, Antonín Dvořák, Robert Schumann, Giuseppe Verdi, Johannes Brahms, Benjamin Britten, Maurice Duruflé, Gabriel Fauré ve İgor Stravinsky gibi önemli isimler bulunmaktadır.
 
Geri
Üst