Repo ve ters repo ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
122.937
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Repo ve ters repo ne demek?​

Repo, bir menkul kıymetin başlangıç valöründe geri alım vaadiyle satılması, bitiş valöründe ise menkul kıymetin geri alınması işlemini; ters repo, bir menkul kıymetin başlangıç valöründe geri satım vaadiyle alınması, bitiş valöründe ise menkul kıymetin geri satılması işlemini kapsamaktadır.

Vadesi belirlenmemiş repo nedir?​

Repo işlemlerinde en az vade süresi bir tam gün olarak belirlenmiştir. Günlük repo işlemi ile 1 gün vadeli repo işlemi gerçekleştirilebilir. Belirlenmemiş bir vade ile işleme konulan repo sözleşmelerine açık repo denir.
Fed Ters repo ne demek?
Repo işlemleri, geri alma taahhüdü ile yapılan bir işlem türü olurken; bir tarafta elinde bulunan menkul kıymetleri ileriki zamanda geri almak vaadiyle satmasına repo; diğer tarafta menkul kıymetleri ileriki zamanda geri satmak vaadiyle almasına ters repo denir.

Ters repo ne işe yarar?​

Ters repo ise bir menkul kıymetin, işlem başlangıç valöründen satın alınması ve bitiş valöründen geri satılması işlemidir. Ters repo yapan taraf, parayı kullandıran taraftır ve geri satış taahhüdü ile menkul kıymeti alır. Ters repoda, işlem konu olan yatırım aracının geri satılması üzerine alım söz konusudur.

Repoda en uzun vade nedir?​

Repo, kısa vadeli bir yatırım aracıdır. Risk almadan kısa vadeli getiri elde etmek isteyen yatırımcıların tercih ettiği repo vadesi 1 ile 30 gün arasında değişebilir.
Ters repo nedir ekşi sözlük?
bir menkul kıymetin başlangıc tarihinde alınıp bitiş tarihinde geri satılması işlemidir. ters repo yapan parayı kullandıran taraftır. bankaların, tasarruf sahiplerinin elindeki menkul kıymetleri tekrar iade etmek koşulu ile satın alması ve vade sonunda satın alınan menkul kıymetin iade edilmesidir.

Ters repo neden yapılır?​

Ters repo işlemlerinde çoğunlukla piyasada geçici likiditenin fazla olması halinde merkez bankasının fazla likiditeyi geri çekmesi için yapılır. Merkez Bankası, portföyde bulunan kıymetlerin açık piyasa işlemlerinin yapmaya yetkili olan kuruluşların ileri tarihlerde tekrar ödenmesi sözleşmesi dahilinde satmaktadır.
 
Geri
Üst