Rennet nasil elde edilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
223.141
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Rennet nasıl elde edilir?​

Rennet (büyük oranda rennin/kimozin içeren), geviş getiren genç hayvanların midelerinin şirden bölümünden elde edilmekte ve peynir yapımında süt pıhtılaştırıcı olarak binlerce yıldır kullanılmaktadır.
Kimozin ne demek?
Peynir mayasının en önemli bileşeni olan kimozin, bir proteaz enzimi türü olup, sütün içindeki kazeinin pıhtılaşmasını sağlar. Kimozine ek olarak, peynir mayası pepsin ve lipaz gibi diğer enzimleri de içerir. İsminde her ne kadar maya geçse de, peynir mayası maya ihtiva etmez ve enzimlerden oluşur.
Kimozin nasıl elde edilir?
Geleneksel hayvan mayası yani şirden mayasının kaynağı buzağıların mide astarıdır. Astar, sindirim ve süt emilimine yardımcı olan doğal olarak oluşan bir enzim olan kimozin içerir. Enzim, kesilen buzağının mide astarından, astarın yıkanması ve kurutulmasıyla çıkarılır.

Oğlak Şirdeni nedir?​

Henüz ot yemeye başlamamış sütle beslenen buzağıların/oğlakların midesinin, şirden veya “şırdan” ismi verilen dördüncü bölümünden elde edilen şirden mayası peynir üretiminde kullanılır. Şirden içerdiği enzimlere zarar vermeden temizlenip kurutulur, çeşitli işlemlerden geçtikten sonra sütün mayalanmasında kullanılır.
Rennin enzimi nerede bulunur?
Memeli hayvanların, anne sütünü sindirim sistemine sokabilmeleri için midede doğal olarak salgıladıkları bir enzim bileşeni olan rennin; memeli hayvanların midesinin bir bölümü olan şırdandan elde edilmektedir.
Şirden mayası nasıl elde edilir?
Şirden Mayası Nasıl Muhafaza Edilmelidir? Işığa, ısıya, pH’a özellikle alkali ortama duyarlı olan enzimin ağzı iyice kapanabilen renkli cam veya mayanın bileşiminden etkilenmeyecek, ışık geçirmeyen plastik kapta ve serin bir yerde korunması gerekmektedir.
Oğlak Mayası; Oğlağın şirdeni kasaptan istenir.İyice temizlenip iri taneli kaya tuzu ile tuzlanır.Daha önceden hazırladığınız ahşap bir çerçeveye yada A4 büyüklüğündeki bir tahtaya gerdirerek çivilenir. Yaklaşık bir haftada iyice kurur.Orta bölümünde dahi en küçük nem kalmaz.
Kuzu Şirdeni nedir?
Şırdan, koyunun 4 midesinden biridir. Temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilip pişirilmesiyle hazırlanır. Şekil olarak biraz sıra dışıdır. Yenirken üzerine tuzlu kimyon ve pul biber serpilir.
Şirdenden maya nasıl yapılır?
Şirden mayası genellikle kurutulmuş şirdenlerin %2 – 4 benzoik asit, %5 – 20 sodyum klorür, %0.1 – 0.2 gliserol, thymol ve alkol katılarak içme suyunda hazırlanan ve 15 – 20 derece ortalama 1 hafta süre ile 2 defa maserasyonunun takiben süzülen ekstrattın PH 4.5 – 5.6 ayarlanması ile elde edilir.

Mikrobiyel peynir mayası nedir?​

Mikrobiyal Mayalar: Seleksiyon yöntemleriyle, kültür bankalarından yada farklı yollarda alınan mikroorganizmalarının, uygun fermentasyon ortamında (sıcaklık, pH, besin ortamı vb.) çoğaltılarak elde edilen mikroorganizmanın peynir mayalanmasını sağlayacak enzimi üretmesinin sağlanmasıdır.
Oğlak Mayası Tarifi Bir kasaptan oğlağın şirden’ini alın. İyice temizleyip, iri taneli kaya tuzu ile tuzlayın. Daha önce hazırladığınız ahşap bir çerçeveye, yada A4 büyüklüğünde bir tahtaya gerdirerek çivileyin. Yaklaşık bir hafta içersinde iyice kurur ve hiç nem kalmaz.
Şirden mayası, otla beslenmeye başlamamış buzağıların ve oğlakların midelerindeki şirden olarak adlandırılan bölgesinden elde edilir. Bu hayvanın midesinde anne sütünü sindirmek için rennin adında bir enzim salgılanır. Şirden mayası da bu enzimden meydana gelir.
Insanda Rennin enzimi var mı?
Sayfa 196’da “Anne sütü ile beslenen çocuklarda mide öz suyunda bulunan renin (lap) enzim süt proteinlerini peynirleştirir ve kazein adlı süt proteinine dönüştürür.” Bu ifade bilimsel olarak yanlıştır. Rennin enzimi bebeklerde bulunmaz.
Rennin insanda var mı?
Sadece çocuklarda bulunur. Yaş ilerledikçe azalarak salgısı durur. Tartışmalı bir konu. Burda da tartışılmış ama net bir yanıt yok:https://biology.stackexchange.com/questions/65015/do-humans-produce-rennin Yenidoğan memelilerde olduğunu biliyoruz ama insanda konsensus yok.

Mikrobiyel peynir mayası helal mi?​

Mikrobiyal mayalar hayvansal kaynaklı değil, mikroorganizma (bakteri) kaynaklıdır. Helal maya üretiminde bu bakterilerin geliştiği ortamdaki besin helal içerikli ise haramlık mevzusu söz konusu olmayacaktır.
 
Geri
Üst