AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Renkli tomografi ne kadar surer?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.402
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Renkli tomografi ne kadar sürer?​

BT çekim süresi taranacak alanın boyutuna göre değişse de çoğunlukla birkaç dakika ile yarım saat arasında sürer. Yapılan çekim sonrası hiçbir kısıtlama olmaksızın hasta günlük yaşamına devam edebilir. Bazı çekimler ilaçlı olarak yapılabilir.

BT zararlı mı?​

BT zararlı mı?
Tomografide radyasyon oranı çok düşük değil elbette, yüksektir. Ancak yeni çıkan tomografi cihazlarıyla radyasyon oranları azalıyor. Tomografide alınan radyasyona “Hiroşima’daki radyasyon gibi” benzetmeler yapmak büyük iddialardır. Bu konuda panik yaratılmamalıdır.

Tomografi çekimi aç mı tok mu?​

Cevap: Genel olarak tüm incelemelerin aç karnına yapılması gerekir. Ancak özel durumlarda ve bazı tetkiklerde açlık şartı aranmaz. Lütfen çekim öncesi telefon ile bilgi alınız.

Bilgisayarlı tomografi hangi dalga?​

Bilgisayarlı tomografi hangi dalga?
Bilgisayarlı Tomografi, x ışınları ile vücudu görüntüleme imkanı sağlayan bir cihazdır. Bahsedilen x ışınları, röntgen ışınlarıdır.

Tomografi çekmek için hangi bölüme gidilir?​

Bilgisayarlı tomografi ile radyoloji bölümü ilgilenmektedir. Radyoloji hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılan bir tıp dalıdır. Ayrıca vücut içi görüntüleri elde etmek için röntgen, manyetik rezonans(MR) ve bilgisayarlı tomografi gibi yöntemlerden yararlanır.

Ilaçlı tomografi sonuçları ne zaman çıkar?​

Ilaçlı tomografi sonuçları ne zaman çıkar?
Tomografi ardından hastanın çıkan raporları incelenir ve vücudun hangi bölümü ile ilgili olduğu değerlendirilir. Tomografi sonrası on gün içerisinde doktor tarafından hastalar sonuca ulaşabilir.

Ilaçlı tomografi etkisi ne kadar sürer?​

Kısa süreli olan bu etki 1-2 dakika içerisinde yok olacaktır. Kontrast maddede mevcut olan iyoda karşı tetkik esnasında ya da sonrasında kaşıntı, döküntü vb kendiliğinden düzelen hafif allerjik reaksiyon görülebilir.

BT kanser yapar mı?​

BT kanser yapar mı?
Tomografide kullanılan X-ışınları, DNA’ya büyük ölçüde zarar veriyor. Tıp alanında 40 yılı aşkın bir süredir kullanılmakta olan bilgisayarlı tomografi (BT) ile birçok hastalığın teşhisi mümkün hale gelse de sık tomografi çektirenlerin vücutlarında oluşan radyasyonun kansere yol açtığı ortaya çıktı.

Tomografi çekildikten sonra banyo yapılır mı?​

Radyasyona maruz kalmış bir kişinin hemen buhar banyolarında duş almasının etkiyi azaltacağını söyleyen Prof. Tülay Engizek, tehlikeyi hissettiğimiz ortamdan hemen uzaklaşmamız gerektiğini belirtti.

Bilgisayarlı tomografide neler belli olur?​

Bilgisayarlı tomografide neler belli olur?
Bilgisayarlı tomografi (BT), vücudun iç kısımlarının ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için X ışınları ve bilgisayar kullanan tıbbi bir görüntüleme tekniğidir. Vücudun neredeyse tüm kısımlarını görüntülemek için tomografi kullanılabilir.

Üroloji tomografi nasıl çekilir?​

Uzandığımız bölmenin etrafında tomografi cihazı dönerek, üriner sistemin görüntülerini toplayacaktır. Birçok farklı açıdan görüntüyü çekip, üç boyutlu hale getiren tarama işlemi boyunca uyur pozisyonda hareketsiz kalmaya devam etmelisiniz. Üriner bilgisayarlı tomografi işlemi 1 saat kadar sürebilir.
 
Renkli tomografi genellikle birkaç dakika ile yarım saat arasında sürer. Bu süre, taranacak alanın boyutuna göre değişebilir. Hastanın günlük yaşamına dönmesine engel olacak bir durum olmadığı için çekim sonrası hiçbir kısıtlama olmaz.

BT çekimi esnasında kullanılan radyasyon oranı yüksek olsa da, modern tomografi cihazlarıyla bu oranlar azaltılmıştır. Radyasyonun Hiroşima'daki gibi etkili olduğu yönündeki iddiaların panik yaratmaması gerekir. Çağdaş teknoloji ile bu riskler minimize edilmeye çalışılmaktadır.

Tomografi genellikle aç karnına yapılması gereken bir incelemedir. Ancak bazı özel durumlarda veya tetkiklerde açlık şartı aranmayabilir. Bu nedenle çekim öncesinde detaylı bilgi almak önemlidir.

Bilgisayarlı tomografi, vücudu X ışınları ile görüntülemeye yarayan bir cihazdır. Bahsedilen X ışınları, aslında röntgen ışınlarıdır.

Tomografi çekimi için genellikle radyoloji bölümüne gidilir. Radyoloji, hastalıkların teşhis ve tedavisinde görüntüleme yöntemlerini kullanan bir tıp dalıdır. Röntgen, manyetik rezonans (MR) ve bilgisayarlı tomografi gibi yöntemlerle vücut içi görüntüler elde edilir.

Ilaçlı tomografi sonuçları, çekimi takip eden on gün içerisinde hastanın doktoru tarafından değerlendirilir ve hastaya iletilir. Ilaçlı tomografinin etkileri genellikle kısa sürelidir ve 1-2 dakika içinde geçer. Nadir durumlarda, kontrast maddeye bağlı hafif allerjik reaksiyonlar görülebilir.

Tomografi çekimi sonrası radyasyona maruz kalmış bir kişinin hemen banyo yapması önerilmez. Eğer radyasyona maruz kalındığını düşünüyorsanız, uzaklaşılması gereken bir ortamda bulunmalı ve sağlık profesyonellerinden gerekli bilgileri almalısınız.

Bilgisayarlı tomografi (BT), vücudun iç kısımlarının detaylı görüntülerini oluşturmak için kullanılan bir teknolojidir. BT ile vücudun neredeyse tüm kısımlarının görüntülenmesi sağlanabilir.

Üroloji tomografisi, üriner sistem görüntülerinin alınması için kullanılan bir tarama işlemidir. Bu işlem sırasında, uyur pozisyonunda hareketsiz kalarak cihaz etrafında dönerek üriner sisteme ait detaylı görüntüler elde edilir. İşlem genellikle bir saat kadar sürebilir.
 
Geri
Üst