Renkli camlara yapilan sisteme ne ad verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Renkli camlara yapılan sisteme ne ad verilir?​

CEVAP: VİTRAY Vitray terimi, renkli camlara bir malzeme olarak veya ondan yaratılan eserlere atıfta bulunabilir. Bin yıllık tarihi boyunca, bu terim neredeyse yalnızca kiliselerin ve diğer önemli dini yapıların pencerelerine uygulanmıştır.
Vitray çalışması ne demek?
Tasarlanan desenin ortaya çıkarılabilmesi için renkli camların bir araya getirilmesi sanatına vitray denir. Cam süsleme sanatı da denilebilir. Vitray’ın güzelliği, ışığın vitrayın içinden süzülmesi ile ortaya çıkar.

Vitray nedir uzun bilgi?​

Vitray, hem renkli camların birleşmesiyle oluşturulan yapıyı hem de bunu yapma sanatını ifade etmek için kullanılır. Camilerde revzen ya da elvan pencere adı altında bilinmektedir.
Vitray nasıl yapılır?
Vitray Nasıl Yapılır? Vitray yapımında cam dışında farklı malzemeler kullanılır. Bu malzemelerin başında kurşun profiller ve cam kesme elmasları geliyor. Bu sanatta en çok kullanılan vitray çeşitleri ise boyalı ve macunlu vitraylardır.
Bunun için öncelikli olarak boyaması yapılacak olan camın temizlenmesi gerekir. Camsil ve biz bezle silinen cam temizlendikten sonra boyamak için kıllı fırça kullanılmalıdır. Sentetik kıllara sahip olan fırçala cam boyasını iyi tutmayacağından uygulamada zorluk yaşanabilir.
Vitray nerede bulundu?
VİTRAY SANATININ GELİŞİMİ Cam süsleme sanatı aslen Doğu Akdeniz’den gelmektedir. O zamanlarda da cam üretimi yapılıyordu. Kalın ve küçük boyuttaki camlar, mermerler, bronzlar ve küçük cam parçaları ile birlikte bu sanat ortaya çıktı. En eski boyalı vitray örnekleri 9. ve 10.yy’da bulunmuştur.

Vitray sanatı ne zaman ortaya çıktı?​

Vitray tekniği 9. ve 10. yüzyıllarda geliştirilmiştir. İlk zamanlarda vitray, kesilen camların kurşun çıtaların arasına konmasıyla yapılıyordu.
Menkuş ne demek?
MENKÛS. 1. Ters dönmüş, baş aşağı olmuş, ters çevrilmiş: Var mı bu dehrde bir kasr-ı emel kim âhir / Ser-nigûn eylemeye anı bu çarh-ı menkûs (Esrar Dede). 2. tıp. (Hastalığı) Üstelemiş, nüksetmiş.
 

Benzer Konular

Geri
Üst