AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Rengi degisen et yenir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Rengi değişen et yenir mi?​

– Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Dana eti ne renk olur?

Etin içi neden kararır?​

Et kesildiğinde miyoglobin havayla temas ederek oksidasyona uğrar ve böylece etin orijinal rengi oluşur. Kesimden sonra et uzun süre hava ile temas edince rengi koyulaşır. Bu durum, etin yüzeyindeki pigment konsantrasyonun artmasından dolayı etin koyu bir renk almasına neden olur.
Ekşimiş et yenir mi?
Etinizin kötü olup olmadığını anlamanın en kolay yolu dokusuna bakmak. Taze et sert ve nemli olmalı. Etiniz sümüksü veya yapışkan ise bu, bakterilerin ette çoğalmaya başladığı anlamına gelir. Eğer kokmuş veya çürümüş olduğunu düşünüyorsanız eti asla yemeyin.
HER KOYU RENK ET KALİTESİZ ANLAMINA GELMEZ Boğa eti koyu kırmızı renkli, yağları beyazımsıdır. Dana eti soluk kırmızı, öküz eti ise kırmızımtırak, yağları beyaz-sarıdır.
Kırmızı et neden renk değiştirir?
Eğer renk değişimiyle beraber koku değişimi de söz konusuysa, işte o zaman o et bozulmuş demektir. Miyoglobin isimli protein, ete kırmızı rengini veriyor ve hayvanların liflerinde bulunup oksijenle temas ettiği zaman, kırmızılaşıyor. Miyoglobin etin yüzey kısmı daha çok oksijenle temas eder ve rengi koyulaşır.

Kırmızı et pişince neden beyaz olur?​

Beyaz et ise, hızlı kasılan liflerden oluşur. Beyaz et, balıkta olduğu gibi çiğ olduğundan, yarı-saydam, camsı bir yapıya sahiptir. Az kullanılan ve zorlanmayan kaslarda miyoglobin içeriği de düşüktür. Hızlı kasılan liflerden oluşan kaslar, tehlikeden kaçmak gibi ani hareket gerektiren aktivitelerde kullanılır.
Peki, kahverengi akıntılar nelerdir?
Kahverengi akıntı kesin bir gebelik bulgusu da değildir. Sağlıklı kadınlarda da adet dönemi boyunca zaman zaman kahverengi renkli akıntı görülebilir. Kadınlarda görülen ve çoğu zaman da merak konusu olan kahverengi akıntılar adet sonrası hafif bir leke şeklinde olabileceği gibi kimi zaman da yoğun şekilde görülebilir.

Belirli bir kahverengi akıntı vardır?​

Hastalıklara bağlı kahverengi akıntı genito üriner sistemden kaynaklanan hastalıklara bağlıysa bir takım belirtiler de akıntıya eşlik eder.
Kadınlarda kahverengi akıntı oluşumu?
Kadınlarda adet görüldükten sonra meydana gelen kahverengi akıntı oluşumu ve olası nedenleri sıklıkla merak edilmektedir. Vajinal akıntılar arasında yer alan ve kahverengi renkte olan bu akıntı kadınlarda farklılık gösterebilir.
Vajinada kahverengi akıntı kadınlarda adet dönemlerinde olağan olarak görülebilmektedir. Kadınlarda görülen akıntılar arasında kahverengi renkte akıntı da sıklıkla merak edilen bir konudur.

Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız. KESİNLİKLE tüketmeyiniz.
Etin rengi neden pembe olur?
Lezzetli et genç ettir. Bunu şöyle anlayabiliriz; dana etinin rengi ne kadar pembeyse et o kadar genç, ne kadar vişne çürüğüne dönükse o kadar yaşlıdır. Kırmızı et alırken yapılan en büyük yanlış ise rengi koyu olan her etin çok beklemiş olduğu yanılgısıdır. Etin rengi koyu mor renge dönüşmemişse o et tazedir.

Et neden sakız gibi olur?​

Bunun sebebi etin, hayvanların but, boyun, kol ve omuz gibi kaslı bölgelerinden alınmış olması. Bu parçalardan kesilen etleri pişirmeden önce yumuşatma işlemlerine tabi tutmadığınızda lastik gibi sert bir sonuç elde ediliyor.
Et siyah olursa ne olur?

Kıymanın bozuk olduğunu nasıl anlarız?​

Öncelikle ellerinizi güzelce yıkayın ve temiz olduğundan emin olduktan sonra parmak uçlarınızla kıymadan bir parça alıp bastırın. Eğer parmaklarınızı birbirinden ayırdığınızda elinizde yapışkan, cıvık bir kıyma, sıvı ya da yumurta akı gibi uzayan bir kalıntı kaldıysa kıymanız büyük ihtimalle bozulmuş demektir.
Pembe et hayvanın neresi?
Dana eti: yumuşak, yağsız ve ince lifli Yumuşak, ince lifli eti açık pembe renklidir ve kesim alanı parlak nemlidir. Dana eti az miktarda bağ dokusu ve yağ içerir. Bu sayede kolay sindirilebilir ve çok yararlıdır. Dana etinin olgunlaşması için sadece iki ila üç gün yeterli olur.
Taze etlerinin uygun yüzey rengi; sığır etleri için vişne kırmızı renk; kuzu eti için koyu vişne kırmızı renk, süt danası eti rengi için soluk pembe renktir ancak bu renkler geçicidir.
Etin bozuk olup olmadığı nasıl anlaşılır?
 
Geri
Üst