AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Rene Dekart kim?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Rene Dekart kim?​

René Descartes (/deɪˈkɑːrt/ veya UK /ˈdeɪkɑːrt/; Fransızca telaffuz: [ʁəne dekaʁt]; Latinceleştirilmiş: Renatus Cartesius; d. 31 Mart 1596 – ö. 11 Şubat 1650), bir Fransız filozof, matematikçi ve bilim insanıydı. Daha önce birbirinden ayrı olan geometri ve cebir alanlarını birleştirerek analitik geometriyi icat etti.

Descartes neyi savunuyor?​

Rene Descartes, 31 Mart 1596 yılında doğarak ve 11 Şubat 1650 tarihinde vefat eden Fransız Matematikçi ve filozoftur. Aynı zamanda da batının son yüzyıldaki en önemli ve en değerli düşünürleri arasında yer alır. Descartes ile skolastik düşünceden sıyrılarak modern felsefenin başladığı kabul edilir.
Descartes’e göre felsefenin asıl amacı nedir?
Descartes’a göre insan felsefeyi ihtiya- cı olan hakikatin bilgisine ulaşmak amacıyla yapar. Bu amaç için metafizik ilkeler, hakikatin bilgisinin dayanağını kurar. Bu nedenle Descartes, meta- fiziğin insan için gerekli olan hakikatin bilgisinin ilkelerini ispatlayan bilim olduğunu söyler.
Düşünüyorum o halde varım diyen filozof kimdir bu sözüyle ne demek istemiştir?
Tümevarımsal bir bilgi kanunu çerçevesinde ele aldığı bu cümle üzerinden, bir varlığın gerçek olduğunu kanıtlayan unsurun düşünmek olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda gerçeği anlatan ve gerçeği gösterebilen durumun düşünmek olduğunu anlatır.

Descartes nereli?​

Descartes, FransaRené Descartes / Doğum yeri

Düşünüyorum o halde varım sözünden hareketle hangisine ulaşılabilir?​

Descartes’ın bu cümlelerine dayanarak, onun temel argümanı olan “Cogito ergo sum (Düşünüyorum, o halde varım).” argümanına ulaşmak mümkündür. Bu cümlelerden düşünmenin, var olmanın ön koşulu olduğu sonucu çıkarılabilmektedir. Bu sebepten ötürü, insanın özü düşünmektir dersek yanlış olmaz.
Descartes a göre kesin bilginin kaynağı nedir?
Descartes’a göre, kesinliği elde etmenin yolu “sezgi”dir. Şüphe yöntemini kullanarak kendisinden şüphe edilmeyecek bir temel arayan Descartes, ulaştığı “cogito” bilgisinden emindir. Bu eminliği ona veren ise “sezgi”dir, sezgi kesinliğin kaynağıdır.
 
Geri
Üst