AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Rektovajinal fistul nasil anlasilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Rektovajinal fistül nasıl anlaşılır?​

Rektovajinal Fistül Belirtileri Nelerdir?
- Vajinadan dışkı ya da iltihaplı sıvıların gelmesi.
- Düzenli ve kötü kokulu vajinal akıntı
- Tekrarlayan idrar yolu iltihapları
- Vajina ve vajina ile anüs arasında ağrı, tahriş hissi.
- Cinsel ilişki sırasında ağrı ve acı hissi.

Rektovajinal fistül tedavisi nasıl olur?​

Rektovajinal fistül tedavisi nasıl olur?
Ana tedavi yöntemi cerrahidir. Rektovajinal fistüllerin ço¤u de¤iflik cerrahi yöntemler ile bafları ile tedavi edilebilirler. Nükseden rektovajinal fistüller için tekrarlayan cerrahi giriflim gerekebilir. Cerrahi tedavide iyi vaskülarize dokunun kullanılması nükslerin önlenmesi için önemlidir.

Bağırsak fistülü nasıl anlaşılır?​

Bağırsak ve mesane arasındaki bir fistül, tekrar eden idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Bağırsağın iki bölümü arasındaki fistüller herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Fistül belirtileri arasında ağrı, ateş, hassasiyet, kaşıntı, irin veya kötü kokulu akıntı bulunur.

Rektovajinal fistül tanısı nasıl konur?​

Rektovajinal fistül tanısı nasıl konur?
Rektovajinal fistüllerin tanısında kullanılan tetkikler arasında; mavi boya testi, anoskopi, rektoskopi, kolonoskopi, bilgisayarlı tomografi, anorektal manometri, anorektal elektromigrafi, balon atılım testi ve mr bulunmaktadır.
Rektovajinal fistül ameliyatı nasıl yapılır?​
Radyoterapiye bağlı olarak gelişen rektovajinal fistüllerde tedavi karından girilerek yapılmakta ve radyoterapiden etkilenen rektumun çıkarılması amaçlanarak kalın bağırsak tekrar anüse eklenmektedir, bu şekilde tedavi uygulanarak bağırsak devamlılığı sağlanmaktadır.

Bağırsak fistülü neden olur?​

Bağırsak fistülü neden olur?
Doğumda gelişen ciddi vajinal yırtıklar fistüle neden olabilir. Sindirim sistemi ameliyatlarından sonra bağırsaklarda ve kanser tedavisi için uygulanan radyasyon tedavisi fistül oluşumuna neden olur. Kanser doku tahribatına neden olarak fistüle yol açabilir.
 
Rektovajinal fistül ve bağırsak fistülü gibi durumlar ciddi tıbbi sorunlara yol açabilen durumlar olduğundan belirtilerini ve tedavi yöntemlerini doğru bilmek önemlidir.

Rektovajinal fistül belirtileri şunlardır:
1. Vajinadan dışkı ya da iltihaplı sıvıların gelmesi.
2. Düzenli ve kötü kokulu vajinal akıntı.
3. Tekrarlayan idrar yolu iltihapları.
4. Vajina ve anüs arasında ağrı, tahriş hissi.
5. Cinsel ilişki sırasında ağrı ve acı hissi.

Tedavi olarak rektovajinal fistüller genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Cerrahinin başarısı çeşitli cerrahi yöntemlerin kullanılması ve iyi vaskülarize dokunun kullanılması ile artırılabilir. Tekrarlayan rektovajinal fistüller durumunda tekrarlayan cerrahi müdahaleler gerekebilir.

Bağırsak fistülü belirtileri arasında ağrı, ateş, hassasiyet, kaşıntı, irin veya kötü kokulu akıntı bulunur. Bağırsak ve mesane arasındaki bir fistül, tekrar eden idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Bağırsak fistülünün nedenleri arasında doğum sırasında yaşanan ciddi vajinal yırtıklar, sindirim sistemi ameliyatları, radyasyon tedavisi ve kanser tedavisi yer alır.

Rektovajinal fistül tanısı konulurken kullanılan tetkikler arasında mavi boya testi, anoskopi, rektoskopi, kolonoskopi, bilgisayarlı tomografi, anorektal manometri, anorektal elektromigrafi, balon atılım testi ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) bulunmaktadır.

Radyoterapiye bağlı rektovajinal fistüllerin tedavisinde karından girilerek cerrahi müdahale gerçekleştirilir. Radyoterapiden etkilenen rektumun çıkarılarak kalın bağırsağın tekrar anüse eklenmesi amaçlanır.

Bu konularda detaylı bilgi ve tedavi önerisi için bir uzmana danışmanız önemlidir. Sağlıklı günler dilerim.
 
Geri
Üst