Rektorler nasil secilir ve gorev sureleri nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
254.474
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Rektörler nasıl seçilir ve görev süreleri nedir?​

Belirlenen rektör adaylarından Yükseköğretim Kurulunun seçeceği üç aday atanmak üzere Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulur. Cumhurbaşkanı bu üç adaydan birini rektör olarak atar. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eden rektörlerin görev süresi dört yıldır.
Eskiden rektör nasıl seçilir?
1992: Seçimler geri geldi, atamalar sabit 7 Temmuz 1992’de Yükseköğretim Kanunu’nun rektörlük seçimlerini düzenleyen maddesinde değişiklik yapıldı. Değişiklikle rektörlük seçimleri geri gelirken, YÖK’ün ve Cumhurbaşkanının atama yetkisi korundu.

Dünyada üniversite rektörleri nasıl seçilir?​

Amerika Birleşik Devletleri’nde Anglo-sakson yönetim modelini uygulayan üniversitelerde rektör, üniversite yönetim kurulu tarafından ve üniversite dışından seçiliyor. Rektör, Eğitim Bakanı tarafından atanıyor. Harvard Üniversitesi’nin kendine özgü bir modelinde rektör ataması mezunlar derneği tarafından yapılıyor.
Cumhurbaşkanı Rektörleri nasıl seçer?
Belirlenen rektör adaylarından Yükseköğretim Kurulunun seçeceği üç aday atanmak üzere Cumhurbaşkanı’na sunulur. Cumhurbaşkanı bu üç adaydan birini rektör olarak atar. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eden rektörlerin görev süresi dört yıldır.
Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör, Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü alınarak, mütevelli heyet tarafından atanır. Rektör, çalışmalarında kendisine yardım etmek üzere, Üniversitenin aylıklı profesörleri arasından ikiden az olmamak kaydıyla, en çok üç kişiyi rektör yardımcısı olarak seçer.
Rektör seçimi ne zaman değişti?
Türkiye’de 1946’da yürürlüğe giren kanun ile, dünyada birçok ülkede olduğu gibi rektörler seçimle göreve geliyordu. Ancak 12 Eylül 1980 darbesinden kısa bir süre sonra kurulan YÖK’e rektör belirleme görevi verildi. 1992’de de rektörlerin belirlenme sürecini düzenleyen kanun maddesi değişti ve seçimler geri getirildi.
 
Geri
Üst