AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Rektal basinc ne demek?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Rektal basınç ne demek?​

Kalın bağırsağın son kısmı olan rektum diğer birçok pelvik organa yakındır ve tipik olarak alt omurga veya sakrumun yanındadır. Dışkı anüsten çıkmadan önce buradan geçer. Bu bölgede hissedilen basınca da rektal basınç denir.

Makattan Sarı Sıvı neden gelir?​

Makattan akıntı en sık olarak makat fistülü (perianal fistül), makat apsesi (perianal apse), basur (hemoroid) ve makat çatlağı (anal fissür) nedeniyle olur. Perianal fistül kalın bağırsağın içi ile makat çevresindeki deri arasında oluşan bir kanal-tünelden kaynaklanmaktadır.
Makatta sümüksü akıntı neden olur?​
Dışkıda mukus görülmesi bağırsaklarda bakteri, virüs, mantar gibi mikroorganizmaların etkisi ile gerçekleşmiş olabilir. Kabızlık, basur gibi problemler nedeniyle hatta rektum kanseri nedeniyle de dışkıda mukus ortaya çıkabilir.

Makatta çıkan et parçası neden olur?​

Makatta çıkan et parçası neden olur?
Makat siğilleri genellikle makat çevresi ve cinsel organ etrafında yerleşen et-beni şeklinde hissedilen yüzeyel çıkıntılardır. Makat siğili hastalığının nedeni Human Papilloma Virüs adı verilen bulaşıcı virüstür.

Rektuma nasıl bakılır?​

Rektuma nasıl bakılır?
Kalın bağırsağın iç yüzeyini örten tabakanın bir alet yardımı ile direkt göz ile incelenmesine kolorektal endoskopi denir. 3 tip kolorektal endoskopi işlemi vardır. 20-30 cm uzunluğunda değişen metal bir alet yardımı ile kalın bağırsağın son bölümü olan rektum ve sigmoid kolonun son kısmı incelenebilir.

Makattan gelen iltihap neden olur?​

Anal apse neden olur? Anal apsenin oluşması salgı bezlerindeki bozulmalar dolayısı ile olsa da hastalığın oluşumunu kolaylaştıran kronik ishal, crohn hastalığı, kalın bağırsak hastalıkları, şeker hastalığı, tüberküloz, makat bölgesinde yaralanma ve tahriş ve cerrahi girişimler anal apseye neden olabilmektedir.

Makattan sıvı gelmesine ne iyi gelir?​

Büyük abdestten sonra yalnızca tuvalet kağıdı ile makatı silmek yerine su ile anal bölgeyi yıkayın, ardından tuvalet kağıdı ile kurulayın. Akıntı bölgede bulunan iltihaptan yahut cinsel hastalıklardan kaynaklanıyorsa, antibiyotik tedavisi ile şifaya kavuşabilirsiniz.
Makattan gelen akıntı nasıl geçer?​
Makatta akıntının tedavi edilebilmesi için öncelikle altında yatan rahatsızlığın açığa çıkartılması gerekmektedir. Bu bağlamda fistüle bağlı olarak geliştiyse lazer, fistülektomi, seton gibi tedavi yöntemleri denenebilir.

Makatta et parçası kendiliğinden geçer mi?​

Makatta et parçası kendiliğinden geçer mi?
Dışkı sert ve katılaşmış durumdaysa anal kanalda yırtılmalar oluşabilir. Kabızlık uzun süreli olmayıp ara ara olduğunda makat çatlağı kendiliğinden düzelebilmektedir. Fakat kabızlık uzun süre devam ettiğinde anal kanalda oluşan çatlağın kendiliğinden geçme durumu söz konusu değildir.

Rektoskopi acı verir mı?​

Rektoskopi acı verir mı?
Ayrıca rektoskopi yöntemiyle rektumun patolojik değişiklikleri veya oluşumları incelenebilir. Bu yöntem çok yüksek düzeyde tanılama başarısına sahiptir ve hasta için tamamen ağrısız olarak gerçekleştirilmektedir.

Rektal ne demek tıp?​

Rektal tuşe, özetle parmakla makattan muayene demek. Doktor, kayganlaştırılmış ve eldivenli işaret parmağını makattan içeri sokar. Rektumun son kısmı, anüs ile prostat bezini muayene eder. Bu hasta için belki sıkıntı verici bir muayenedir ama doktorlar özellikle ürologlar açısından olmazsa olmaz kabul edilir.

Rektal basınç, kalın bağırsağın son kısmı olan rektum bölgesinde hissedilen basınca denir. Rektum, diğer pelvik organlara yakın bir konumda bulunur ve dışkının anüsten çıkmadan önce bu bölgeden geçer. Bu nedenle rektumda hissedilen basınca rektal basınç adı verilir.

Makattan sarı sıvı gelmesi genellikle makat fistülü, makat apsesi, basur ve makat çatlağı gibi durumlar nedeniyle olabilir. Perianal fistül, kalın bağırsağın içi ile makat çevresindeki deri arasında oluşan bir kanal veya tüneldir.

Makatta sümüksü akıntı genellikle bağırsaklarda mikroorganizmaların etkisiyle oluşabilir. Bu durum bazen kabızlık, basur gibi problemlerle ilişkili olabilir veya daha ciddi durumlar like rektum kanseri gibi durumlarla da ilişkili olabilir.

Makattan gelen et parçaları genellikle makat siğilleri nedeniyle ortaya çıkabilir. Makat siğilleri, makat çevresinde ve genital bölgede yerleşen yüzeyel çıkıntılardır ve genellikle Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonu sonucunda oluşurlar.

Rektuma bakılması için yapılan işleme "kolorektal endoskopi" denir. Bu yöntemde, kalın bağırsağın iç yüzeyi bir alet yardımıyla incelenir. Bu muayene ile rektum ve sigmoid kolonun son kısmı direkt olarak görülebilir.

Makattan gelen iltihap genellikle anal apse gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkabilir. Anal apsenin oluşumunda salgı bezlerindeki bozulmalar ve çeşitli sağlık sorunları rol oynayabilir. Anal bölgede yaralanmalar, tahrişler, enfeksiyonlar ve bazı hastalıklar anal apsenin oluşumunu kolaylaştırabilir.

Makattan gelen akıntının tedavisi altında yatan nedenin belirlenmesi ile başlar. Eğer akıntının sebebi bir fistül ise, tedavi için lazer, fistülektomi, seton gibi yöntemler denenebilir.

Makatta oluşan et parçaları genellikle kabızlık gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkar ve kendiliğinden geçmez. Anal kanalda meydana gelen yırtılmalar kabızlık gibi faktörlerle ilişkili olabilir ve bu durumda tedavi gerekebilir.

Rektoskopi yöntemiyle rektumun iç yüzeyi incelenebilir ve patolojik değişiklikler tespit edilebilir. Bu yöntem genellikle hasta için ağrısız bir işlem olup, rektum ve anüs bölgesindeki sağlık sorunlarının teşhisinde önemli bir rol oynar.

Rektal tuşe, doktorun parmakla makattan muayene etmesini ifade eder. Bu muayene sırasında doktor, anal kanalı, rektumu ve prostat bezini kontrol eder. Bu muayene bazen hastalar için rahatsız edici olabilir, ancak özellikle ürologlar için önemli bir tanı yöntemidir.

Geri