- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 123.801
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Rekonstitüe süt ne demek?
Rekonstitüe: Süt ürünü,belirli su ve kurumadde oranını yeniden oluşturmak için,gerekli miktarda suyun süttozuna ya da konsantre haldeki süte ilavesiyle elde edilen üründür.Fabrikada süt nasıl yapılır?
Pastörize süt üretimi Tam yağlı, az yağlı olarak ayrılır. Ayrılan yağ, tereyağı, krema gibi diğer süt ürünlerinin üretiminde hammadde olarak kullanılır. Ardından 65°C’de homojenizasyon uygulaması yapılır. Son olarak, 85°C civarında bir ısıl işleme daha uğratılır ve soğutularak depolanır.
Imitasyon ve ikame süt ürünleri nelerdir?
Süt ürünleri arasında başta tereyağı olmak üzere çeşitli peynirler, dondurma, içme sütü, kondanse süt ve süttozunun imitasyonu yapılmaktadır. Margarinler, soya içeceği, soya tatlıları, soya yoğurdu gibi ürünler ise ikame ürünlerden sayılmaktadır.
Süte uygulanan ön işlemler nedir?
Süte uygulanacak ön işlemleri yapmak için sütü temizlemek, yağını ayırmak, standardizasyon, baktofügasyon, homojenizasyon, sütün havasını ve kokusunu almak işlemlerini yapmak için gerekli bilgilerinin verildiği öğrenme materyalidir.Termizasyon işlemi ne demek?
Termizasyon; 57-68 0C aralığında sütün 15-30 s süreyle bekletilmesi ve hızlı bir şekilde 40C ye soğutulması ile gerçekleştirilen, pastörizasyon benzeri bir ısıl işlem uygulamasıdır. En yaygın uygulama şekli 63-65 0C sıcaklık ile 15 saniyelik bir bekletme (holderleme) süresi kombinasyonudur.
Market sütleri nasıl yapılıyor?
Süte, 72-80 °C, 15-30 saniye boyunca (pastörizasyon) veya 135-150 °C, 1-10 saniye boyunca(UHT – Ultra High Temperature) ısıl işlem uygulanmasıyla sterilizasyon işlemi tamamlanıyor (IDF).
Fonksiyonel süt ürünlerini özellikle probiyotik özellik içeren ürünlerden; asidofilus sütleri, probiyotik yoğurtlar, kefir, yakult, kımız ve dahi gibi ürünler oluşturmaktadır. Fonksiyonel süt ürünlerinin tüketimi kişilerin bağırsak florasına ve bağışıklık sistemine olumlu katkı sağlamaktadır.
Baktofügasyon nedir süt?
baktofügatör/baktofüjler kullanılarak sütteki mikroorganizmaların en az %90’ının merkezkaç kuvveti ile uzaklaştırılmasıdır. özellikle sert, yarı-sert peynirlerde sorun yaratan anaerobik sporlar (clostridium spp.) ile pastörize ve sterilize sütlerde problemler yaratan aerobik sporlar (bacillus spp.) uzaklaştırılır.
Termizasyon neden yapılır?
Termizasyon; sütün fiziksel, kimyasal ve aromatik özelliklerinde minimum değişiklik ile, çoğunlukla pastörizasyon ve/veya peynir prosesi öncesi, üretim hattında işlenecek olan çiğ sütün soğuk depolama süresini uzatıp depolanma koşullarını iyileştirmeyi amaçlar.